1 Ostatnio edytowany przez michu23 (2011-03-03 17:46:05)

Temat: z pola ląka

witam mam 5ha pola na ktorym nic nie rosnie jest to pole torfowe podmokle kiedys tam byla laka ale ojciec zaoral chcial bym tam spowrotem zrobic lake jeszcze nigdy nie robilem z pola laki jaka trawe wybrac i czym ja posiac czy da sie ja posiac poznaniakiem czy trza miec jakis inny siewnik

Fortschritt zt 423 a razy 2

2

Odp: z pola ląka

posiej  poznaniakiem może zrobic wsiewkę czyli   wymieszac pszenice trawe kończynę i  co dusza zapragnie posiac i niech rośnie puźniej skosic i łąka zostaje

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Wojtas masz rację tylko potem nie stosuj środków chwastobójczych bo z tej wsiewki nici.

4 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-03-03 21:22:12)

ja w ostatnich 2 latach z ponad 10 ha ornego zrobiłem łąki. Po zebraniu zboża orka ale nie za głęboka i uprawa. Kupowałem mieszankę traw wraz z kończyną i to mieszałem z jęczmieniem jarym i siałem poznaniakiem. Mieszałem w betoniarce na mokro bo wtedy ładnie nasiona traw przyklejają się do jęczmienia. Nie pamiętam ile trawy siałem na ha ale robiłem tak że zalecana dawka trawy na hektar była mieszana ze 150 kg jęczmienia i tyle było ustawione na siewniku. Po siewie zebranie kamieni i przywałowanie wałem gładkim. Do zimy ładnie powschodził jęczmień i trawa. Na wiosnę nawozy i trawka rosła jak szalona. Do tego były wschody jęczmienia bo wszystko nie wymroziło i pierwszy pokos był super bo nie dość że mieszanka traw i kończyny to jeszcze jęczmień. W pierwszym roku nie jest mocno rozrośnięta ale drugi rok jest już super. Teraz jak będę siał to tak samo z tym że po siewie a przed wałowaniem puszczę lekkie brony w poprzek aby rozciągnąć nasiona aby nie rosły w rzędzie tylko były "rozsypane" po całej powierzchni - to powinno przyspieszyć proces krzewienia.
W tym roku tylko hektar po likwidacji jednej plantacji truskawek pójdzie pod łąkę. A swoją drogą wiecie jak bydło zajada truskawki. Po sezonie a przed koszeniem truskawek zawsze wypasam na nich bydło - zajadają się jak szalone smile

gg 5118068

5

To łąka na wypas czy tylko do koszenia ma być  ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

6

to ma byc laka kosna a kiedy mozna siac trawe

7

Najlepiej na jesieni , A na wiosnę to żeby już było w miarę ciepławo  jak się nie mylę :hmmm:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

8

Ja jak sieje to razem z zbożem na wiosnę, lato młócę, sieje nawozy i jeszcze tego roku zbieram pokos

9

dobrze piszesz w tym  roku z racji tego iż dzierżawca wystawił mnie do wiatru muszę posiać coś jednorocznego i chyba trzasnę życicę wielokwiatową wsieję razem z mieszanką którą zciacham na zielono liczę 3 pokosy na ziemi 4b z daną wcześniej kurzyną. Ile nawozu dajesz na trawę, masz tam jakieś motylkowe?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

10

200- 250 kg saletry na hektar, a mam trawę z koniczyną a na glinie do tego lucerna.Na to jeszcze około 20 tys l gnojowicy na hektar,

11

a mozna posiac lucerne z trawa i konczyna ziemia 3 klasa i ile czego dac w jakich proporciach kg/ha

12

michu proste ile dasz tyle bedziesz miał ....  zawsze odliczaj  że 5 % tego co zasiejesz  to  zgnije w ziemi  następne 5%  wpier**** zwierzaki  typu ptaszki  itp.  jakieś następne 5%   inne  nieznane  czynniki ... tak więc  odpadnie ci jakies 15% tego co  posiejesz ( w najgorszym wypadku)  a reszta bedzie rosła   z pożytkiem dla ciebie....  a jak odpadnie mniej to tylko się cieszyc .... 

ja powiem tak   zasiewałem  30 arów  ...   więc pojechałem do centrali  kupiłem  "wsiewkę "  ( była tam trawa , konczyna, lucerna, 4 kg ) w jakich proporcjach to nie wiem ...   przyjechałem do domu   wsypałem to do  wanny  do tego wrzuciłem  trochę pszenicy   spryskałem wodą  wymieszałem  wsypałem do siewnika i jazda ....  później zawałowałem i rośnie juz że 2 lata ... (siane na wiosnę )   w żniwa przeleciałem kombajnem wykosiłem pszenice ...   (o dziwo ładna była)  a na jesień  początkiem października  wykosiłem jeszcze trawę big_smile  ...  tak czy siak następnego roku    już było ładnie zagęszczone smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

z pola łąka - właśnie nie dalej jak 30 min temu wróciłem z takiej 80 hektarowej łąki po której ganiałem moje stado mięsnych bo mi uciekło. Ale ja nie o tym tylko o tej łączce. Koleś przeszedł na ekologie i z pola zrobił ekologiczną uprawę kończyny. Raz do roku kosi kosiarką i tego nie zbiera - nastawił się na wyciąganie kasy z unii. W tej chwili rośnie drugi pokos kończyny, trawy, perzu i trafiają się chwasty. Jak biegałem po tych hektarach to kończyna sięga po j....a. Oj szkoda że nie mam samozbierającej z nożami bo zrobił bym kiszonki z której cała wieś by mogła się wyżywić. Czujecie ok 80 ha mieszanki kończyny, trawy i chwaścików się marnuje sad

gg 5118068

14

Koło Międzylesia mój znajomy ma tego ponad 300 ha. kiedyś proponował mi, że zrobi siano i mi przywiezie, bo w agencji musi się wykazać , że cokolwiek zbiera. Jak na razie mulczer i w step. Pole jest orane raz na cztery lata, ale lepszego i nowszego parku maszyn to w bliższej i dalszej okolicy nikt nie ma, a wszystko za kasę z ARiMR.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

15

Żebym miał tyle hektarów to i ja bym tak zrobił. A na kiszonce to bym spał.

16

w bieszczadach tez tak robią, boira ONW i ekologie, dodatkowo derkacze na tych polach sa więc dodatkowa kasa leci a tylko raz w roku skosza i kasa w keszeń a my robimy jak osły a kasa tylko przelatuje przez kieszeń tu dostaniesz za zboze tam wydasz na nawozy

Rolnik z powołania:-)