Odp: Przedni Podnośnik W Zt 323
Ale twarde chyba na min 8,8 prawda?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » Przedni Podnośnik W Zt 323
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale twarde chyba na min 8,8 prawda?
Albo 10,8
Musiał bym zerknąć bo nie pamiętam
Ja właśnie jestem w trakcie budowy mojego TUZA , praktycznie wszystko jest już zrobione zostało tylko przyspawać mocowania do siłowników i Haków CBM oraz powyginać ramiona na szerokość 82 cm teraz jest 62 cm . Tutaj będą lekkie schodki bo te ramiona są z płaskownika 120mmx25mm ale mam palnik i fajnego Henia (7kg) więc myślę ze się z tym uporam .
dobra robota ładne spawy obiecująco wygląda
Spawy jak spawy tą spawarką co mam to innych spawów nie da się kłaść Gorsza sprawa jest z tymi ramionami ..
Najlepiej by było na prasie.
Zrób nacięcie, nagrzewanie , młot i heja.
Żadnego nacinania tylko palnik a najlepiej dwa i będzie plastyczne jak trzeba a tak w ogóle to ładna robota i bardzo przypomina mój tuz w JCB
A czy może być Palnik na PROPAN-BUTAN ????
taki to ma słabą wydajność i do grubizny to nie bardzo
Jest u mnie facet co ma palnik tlenowy ale powiedział mi taką kwotę za wygięcie tych ramion ze aż mi się słabo zrobiło . Zażyczył sobie 250 zł . Myślę że tym palnikiem na propan-butan dam radę rozgrzać te płaskowniki odpowiednio żeby następnie użyć młota i wygiąć odpowiednio . Butla gazu kosztuje 43 zł myślę że pójdzie cała ale zawsze to 43zł a nie 250. A za 250 zł to ja kupiłem dwa nowe siłowniki C75
Za 250 to kupił byś używaną butlę na tlen z reduktorem a może i z palnikiem do cięcia i miał byś w nosie takich cwaniaków ,samym propanem to chyba nie dasz rady .No nie mogę 250 zł za kwadrans grzania to lichwa ,propan to około 50zł a tlen 30zł i na takim zestawie to można kilka godzin ciąć a grzać o połowę dłużej u mnie sprawa oparła by się o flaszkę .
Koseś mam jeszcze palenisko kowalskie ale obawiam się że mógł bym rozhartować ten płaskownik co o tym palenisku myślisz ??? .
czemu nie tylko bys musiał jak najmniej miejsca grzac ... i by poszło a palnikiem gazowym to marne szanse a tez z tymi 250zł to zaszalał na maxa ...
A i już teraz przedłuż te płaskowniki co idą przy ramie pod samą kabine. Ja u siebie to musiałem robić bo wszystko dostawało nieprzyjemnych odchyłów... na 2 siłownikach takich siłownikach to ty będziesz mógł góry przenosić dobrze dopasuj skok.
Butlą propanu potniesz całego forszaja na kawałki 30x30cm. Złap to w konkretne imadło, nagrzej do czerwoności i gnij przy pomocy sporej dźwigni, żadnych młotków i klepania. Zajmie to ok 10 minut. Zużyjesz na całość propanu za 2-3 zł i tlenu za 5 zł. To wszystko. Jakbyś mieszkał bliżej to zrobił bym Ci to za darmo tylko po to aby zobaczyć efekt.
Ja i tak mam przedłużone te płaskowniki bo u ciebie tuz jest mocowany na 12 śrubach łącznie , 4 z przodu i po 4 śruby na lewą i prawą stronę
. A ja mam mocowany na 16 śrub bo mam dodatkowe 4 śruby po dwie na stronę co widać na zdjęciach .
Kamil możesz jeszcze zastosowac elektrodę węglową, kosztuje ok 1zł i na pewno 4 sztuki wystarczą, tylko żebyś nie upalił materiału nimi, a do tych elektrod wystarcza zwykła spawarka transformatorowa.
Dzięki za propozycję ale raczej nie skorzystam z tego wariantu . Jutro podjadę w jedno miejsce gdzie mogą mieć panik tlenowy jak nie będą mieli to będę próbował palnikiem na propan butan . Bo przecież to trzeba tylko nagrzać jedno miejsce a nie cały płaskownik .
generalnie to prasa by sie przydała. A ja takie rzeczy załatwiam tak
dwuteownik
lewarek 20t
solidny łańcuch
czasami spawarka by dospawać jakiś punkt zaparcia dla łańcuch by się nie zsunął
jakaś nakładka na lewarek by zmniejszyć "powierzchnię nacisku" np duża kulka od łożyska
w płaskowniku nawierciłbym lekki dołek by nie wyskoczyła ( w lewarku jest )
Młotkiem to tylko rozklepiesz....
Pokombinuj .....
a i jeszcze mocowania siłowników to co masz u góry to duzo nie wytrzyma
może coś takiego http://allegro.pl/tuz-mtz-pronar-zetor- … 09415.html
ten długi bolec będzie się uginał ucho w siłowniku wyrabiało.... no chyba że będziesz używał tego sporadycznie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zrób to sam » Przedni Podnośnik W Zt 323
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo