341

Odp: Generalny remont

Panowie pomocy.
Wczoraj trochę orałem i gdy dojechałem do końca pola i podniosłem pług coś zaczęło walić w silniku... od razu go zgasiłem.
Dzisiaj odkręciłem miskę olejową i okazało się że wał jest przesunięty do przodu...
a to walenie to przeciwwaga uderzała o pompę olejową...
Panowie czego to może być wina że wał się przesuną?? Teraz jak cofam go na swoje miejsce to sprzęgło gumowe wypycha go z powrotem... sad

342

A pierścienie oporowe  są czy powypadały?

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

343

Dzięki za podpowiedź, pierscieni oporowych wcale nie ma.... wydarły sie do zera.. chyba ze wyleciały ale w misce ich nie ma... jutro jeszcze dokładnie sprawdze

344

może być ukośne pęknięcie wału na stopie ,silnik chodzi i klepie a wał odjeżdża i obciera.

345

Witam,a może kopało ci paliwo z kranika na gumę sprzęgła i guma zrobiła się miękka,zmieniając tym samym swoją wielkość .Guma od paliwa puchnie i dlatego przepycha ci wał ?

346

ale to że puchnie to nie wpływa na przyczyne przyczyne przesuwającego się wału wał ma stac w miejscu a nie latac po  bloku ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

347

slaw1 może mieć racje, paliwo mi kapało i z miesiąc temu to naprawiłem a gumowe sprzęgło strasznie prze na wał i to była przyczyna tak szybkiego zdarcia się pierścieni dystansowych...
Powiedzcie mi teraz Panowie czy istnieje możliwość że guma wróci do poprzedniego stanu??

348

Nie.

349

Witam ,guma do wymiany i pamiętaj że w ciągniku masz gumę 9.5cm wysoką ,żebyś nie założył grubszej bo występuje też 11 cm ,ale to do kombajnu pozdrawiam.

350

jaka guma z ciągnika pasuje do kombajnu?? kolega chyba pomylił gumy ?

351

jano o co kaman ob nie rozumiem twoich skrótów myślowych...

352

slaw1 napisał/a:

Witam ,guma do wymiany i pamiętaj że w ciągniku masz gumę 9.5cm wysoką ,żebyś nie założył grubszej bo występuje też 11 cm ,ale to do kombajnu pozdrawiam.

u mnie niema takiej gumy w kombajnie :hmmm:

353 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-11-26 09:36:37)

slaw1 napisał/a:

Witam,mam takie pytanie,ile godzin lub mtg powinien docierać się silnik po kapitalnym remoncie,zanim pójdzie do pługa b-201 w ciężką ziemię,proszę o radę bo nie chcę go przypadkiem przegrzać itp.?

Jeśli chodzi o samo docieranie, no to wiadomo, każdy silnik, obojętnie czy to nowy czy po remoncie, trzeba dobrze dotrzeć. Prawidłowe obchodzenie się silnikiem w tym czasie bardzo wpływa na jego trwałość. Jedni docierają silniki dłużej, inni krócej, ale w tym okresie generalnie obowiązują następujące zasady:
- po uruchomieniu, po krótkotrwałej pracy na biegu jałowym, silnik rozgrzewać na małym obciążeniu i unikać w tym czasie niepotrzebnego biegu jałowego (to dotyczy również późniejszej eksploatacji),
- nie zwiększać obrotów, gdy silnik jest zimny – olej jest jeszcze za gęsty i może nastąpić zatarcie silnika.
- zmieniać często obciążenie i w miarę możliwości prędkość obrotową silnika,
- nie jeździć na niskich obrotach z wysokim obciążeniem
- przy niedużym obciążeniu używać tylko średnich i wysokich obrotów – w tym przypadku są one nieszkodliwe,
- przestrzegać koniecznie parametrów pracy silnika,
- w czasie pierwszych 50-ciu godzin pracy jeździć tylko przez krótki czas na pełnym obciążeniu,
- po 50-ciu godzinach pracy zwiększać powoli udziały pełnego obciążenia,
- w okresie docierania, zwłaszcza podczas pierwszych 30-tu godzin pracy silnika występuje zwiększone zużycie oleju silnikowego i w związku z tym, w tym czasie należy bacznie kontrolować stan oleju i dolewać go w miarę potrzeb.
- początkowe większe zużycie oleju stabilizuje się po ok. 100 godzinach pracy silnika.
- po dłuższej i cięższej pracy silnika przed jego zatrzymaniem i po przełączeniu na bieg jałowy odczekać ok. 2 – 3 minut i dopiero wtedy wyłączyć silnik.

Dopuszczalne zużycie oleju po okresie docierania leży poniżej 1,2% zużycia paliwa.

Tyle mówi teoria i instrukcja obsługi, a jak jest w praktyce, to sami wiecie wink Znam przypadki, gdzie po remoncie człowiek od razu zapinał do traktora pług i szedł w orkę na cały dzień, i tak kilka dni pod rząd. Było to zabójcze dla silnika ale jak to mówią, jak kto dba, tak ma.

Generalnie, chociaż przez te pierwsze 50 godzin pracy, z silnikiem należy obchodzić się jak z panną w pierwszych 50-ciu godzinach znajomości. Delikatnie i z umiarem, i raczej nie należy iść w tym czasie na całość. Potem będziesz już mógł korzystać na maksa i to z wzajemnością wink

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

354

no teraz czas na mojego 323 na remont cos zaczelo stukac w silniku  podczas siewu zaczal wydobywac dym spod miarki oleju i to strasznie mocno byc moze na panewce sie obrocil lecz po zdjeciu miski brak opilkow

355

Panewki nie dymią.

356

jak dymi z wlewu oleju  chodź prędzej z odpowietrzenia silnika to pierścienie sie skonczyły

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

357

no do pierscieni jeszcze nie doszlem ma luzy na panewkach dodadam ze  odpowietrznikiem tez dymil lecz bardziej miarka od oleju jak sie wyciaglo

358

Mi Torpedo trochę z odmy jak się rozgrzeje, wymiana pierścieni wystarczy ?

359

zdecydowanie tak  chyba ze tuleje wyjechane

360

wiec dzis dalej rozbierania wal nadaje sie do szliwu i wymiana pierscieni