Temat: Opony bieżnikowane
Mam do zmiany opony w 360, chcę wziąc szersze czyli 16,9 ale cena przeraża. Są za to bieznikowane za 900 zł na allegro. Warto czy szkoda pieniędzy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Opony bieżnikowane
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam do zmiany opony w 360, chcę wziąc szersze czyli 16,9 ale cena przeraża. Są za to bieznikowane za 900 zł na allegro. Warto czy szkoda pieniędzy?
Ojciec kupił bieżnikowane do c-360 i jeździ drugi sezon i jest ok tylko wszystko zależy na jakiego producenta trafisz , w mojej firmie są zakładane tak zwane nalewki do nowych przyczep rolniczych i niektóre wyglądają tak jak by się miały za chwilę rozlecieć dzisiaj zobaczę jaka firma je robiła i nazwę podam po 22-giej jak wrócę z pracy
Miałem nalewane w osiemdziesiątce były okej
Opona 16,9/28 jest nie tylko szersza, ale i ma wyraźnie większa średnice:
+ większa prędkość ,
- mniejsza siła uciągu mimo lepszej przyczepności, ale można nadrobić biegami.
Zamiennikiem dla 14,9/28 jest radialna 420/70 R28.
Szerokość jak w 16.9 (tyle że w milimetrach) ale średnica bez jak w standardowej 14,9
i do tego opona radialna, która ma przyczepność o około 20% większą niż opona diagonalna o tym samym rozmiarze.
Brakuje ci przyczepności, więc c360 nie ma lekko i bieżnikowany kalosz może się rozsypać w ciężkiej pracy .
Jak dobrze poszukasz znajdziesz bogate opony używane, często markowe pochodzące z przednich kół dużych ciągników w cenie 900 zł za komplet.
http://allegro.pl/opony-opona-rolnicze- … 38886.html
w c-335 mam opony bieżnikowane i mają dobrze ponad 15lat i trzymają się jeszcze dobrze
Załóż radialne ,wystarczy ten sam rozmiar , zupełnie inny uciąg a ciągnikiem wyjedziesz z każdego błota , ciśnienie w kole coś 0,9 at , miałem w miarę dobre diagonalki ale jedną rozerwałem i musiałem kupić nowe stąd moja sugestia są też nisko profilowe to chyba te 420 ale tu cena wyższa,
a może ma ktoś oponę r28 440 70 na sprzedaż i ile liczy sobie , względnie może wiecie ile za bieżnikowanie takiego cuda i gdzie potrzebuje do przodu ciągnika
Panowie żeby nie zakładać nowego wątku. Potrzebuję opony na felgę 11.2 r24 . Mogę być od przyczep, ciężarówki obojętnie. Napędu nie ma więc nie potrzebny bieżnik. Ważne żeby były wielo płócienne, mam 6 płócienne przez które widać już dętkę a chodzi przy turze więc robią się placki i niebawem coś strzeli. Już 14 płócien by mnie zadowalało. Wiecie gdzie są lub od czego chociaż szukać ?
Wpisz na allegoe Rychwał tam jest duzy skład opon
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Opony bieżnikowane
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo