101

Odp: Jaki jest stan waszych upraw

U mnie jęczmień kiepski zżułk nie wiem dlaczego. strzelam że zbyt zimno i za dużo wilgoci,

Szczęściarz u mnie sucho jak cholera dzisiaj troszkę pokapuje pszenica posiana dwa tygodnie temu nawet się nie pokazuje. O orce zimowej nawet nie ma mowy

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

102

Pietia Glean może być stosowany w jęczmieniu ozimym ??
Piotrze czy my mieszkamy w tym samym województwie ?? co więcej wcale nie tak daleko od siebie. U mnie od nocy pada a po poprzednich opadach w polu tak mokro że pszenica siana 3 tyg temu ma problemy ze wschodem właśnie przez zbyt dużą ilość wody.

gg 5118068

103

ja  już zakupiłem  oprysk na pszenice ozimą  tylko dziś mi  pogoda spartoliła  bo juz bym pryskał ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

104

W moim rejonie suchooo . No był tam  jakiś  deszczyk ale  to przemiękło na  jakieś 10 cm. Pszenica powschodziła w kratkę tzn.  gdzie  ciężka  tam nic nie widać a  gdzie lżejsza  pięknie się zieleni  i tyle na ten temat .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

105 Ostatnio edytowany przez Pietia (2011-10-19 14:46:53)

Pryskałem w zeszłym roku tą samą mieszaniną i wszystko było ok. Wiosna nie była potrzeba poprawka zboże czyściutkie.
Zorak w sobotę będę na polu to wstawię fotki jak wygląda siany w optymalnym terminie sam ocenisz plantacje.
To, co było siane później wygląda tragicznie 7h nie wiem czy wiosna nie będzie trzeba przesiać, ale zobaczymy.

106 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-19 14:57:36)

ja właśnie mam ładny jęczmień i szukam czegoś aby prysnąć bo zaczyna się robić zielono od chwaścików i musi być coś dobrego. Na ulotce gleanu jest napisane że środek na zboża ozime ale już w tabeli nie ma wyszczególnionego jęczmienia tylko pszenica, pszenżyto i żyto.
Wojtas jakie środki kupiłeś na pszenicę ? Ja nie sieję rzepaku więc w tym roku pszenicę i pszenżyto prysnąłem gleanem. Wiosną na pewno poprawię na przytulię a czy coś jeszcze to będzie wynikało z obserwacji.
Tak na marginesie to ja planując opryski muszę uwzględniać aby zwalczał owsik czy owies głuchy jak kto woli. Co roku sieję ok 5 ha owsa i co roku na innej działce więc wyeliminowanie owsika jest wręcz niemożliwe - szkoda bo to podnosi koszty.

gg 5118068

107

Zorak to tylko chyba Puma pozostaje na wiosne lub jesienią dwa lub trzy razy ścierniskowym aby zniszczyć samosiewy owsa

108

puma na owies i owsik .. a ja kupiłem maraton + glean   maraton 4l na ha a glean w dawce 12g\ha  i  powinno byc bez poprawek na wiosnę  robiłem tym przez  poprzednie lata i był spokój

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

109

Wy tu pryskać chcecie a u mnie łyso na polach... pszenica od miesiąca nie wschodzi, jedynie miejscami trochę... na wiosnę będę musiał odchwaszczać bo do zimy się pewnie nie wyrobię...

110

a ja nie labidze i zaorałem   niestety ostatnie 3.5 ha   i po robocie .. opryskac  na chwasty i czekac na zimę big_smile , jak lemiesz masz pic to musi wejsc ... ale wiadomo każdy czeka na dogodne warunki  byle mniej paliwa poszło ....   bo nerwica  mnie bierze ja widze te ceny .... wczoraj  10 gr  podnieśli na raz ... ale nie o tym temat  tylko o stanie upraw więc !!!!  trzeba tu porzadek zrobic

111 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2011-10-19 20:57:51)

W mojej okolicy uprawy to tragedia, to co wzeszło to pożółkło a co nie wyszło to zapleśniało teraz i tak na 1ha to może ze 40% się uratuje na obecną chwilę, moje jeszcze pod ziemią a teraz pada od kilku dni więc może będzie nieźle. Co do tego orania to nie bidulę tylko taki przykład że nie wszędzie da się zrobic w suszę ale za to jak nie mogę orac to na wiosnę może padac do bólu i szkody nie narobi.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

112 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-10-20 07:52:14)

Pietia napisał/a:

Zorak to tylko chyba Puma pozostaje na wiosne lub jesienią dwa lub trzy razy ścierniskowym aby zniszczyć samosiewy owsa

jednorazowe zwalczenie owsika to nie problem bo są dobre opryski. Problem pojawia się w roku gdy sieję na danym polu owies bo wiadomo że na owsik nie spryskam i wtedy zaczynają wschodzić nasiona owsika ukryte w ziemi bo jak wiadomo nasiona owsika mogą w ziemi leżeć do 8 lat. I tym sposobem każdego roku w oziminach i jęczmieniu jarym muszę robić oprysk na owsik.

ps: ciekaw jestem jaki jest obecnie wzrost roślin gdy w nocy jest 2-3 stopnie (a jeszcze kilka dni temu przymrozki) a w dzień zaledwie 8-9 ?

gg 5118068

113

Sorry źle cię zrozumiałem miałem na mysli samosiewy owsa

114

wojtas napisał/a:

powinno byc bez poprawek na wiosnę  robiłem tym przez  poprzednie lata i był spokój

Ja pryskam tylko na wiosnę,i moje pytanie do was jest takie czy zauważyliście że zboża pryskane na wiosnę gorzej się rozwijają, są osłabione?tak jak w przypadku rzepaku lepiej na jesieni, czy nie ma to znaczenia? Pytam bo zawsze pryskam na wiesne, i nie mam praktyki.

115

Gregory wiosną wcześniej wjedziesz z nawozem jak z opryskiem a czasem jest i tak że zanim zdążysz opryskać to już idzie druga dawka azotu bo do oprysku muszą być odpowiednie warunki. A więc zanim zdążysz opryskać i zanim środek zacznie działać to chwaściki zdążą pobrać odpowiednią ilość azotu który miał być dla rośliny uprawianej.
Odchwaszczanie jesienią, a wiosną kontrola i ewentualne poprawki na konkretnego chwasta.

gg 5118068

116

Zorak święte słowa robimy tak od kilku lat i praktycznie bardzo, ale to bardzo rzadko trzeba poprawiać wiosna. Masz rację wiosna z nawozem zawsze wjedziesz a na oprysk musi być pogoda i warunki

117

Dzięki chłopaki za mądre słowo, tego nigdy za wiele. smile U mnie też sucho miałem siąć ostatni hektar po buraku ale będzie jara.

118

Ja przeważnie pryskałem jesienią gleanem i na wiosnę coś na dwu liścienne i nie myślałem o tym w ten sposób jak wy, ale no w tym roku to za późno ale za rok pomyśli się, co więcej niektóre kawałki będę pryskał atributem bo stokłosę mam na polu i muszę ja zwalczyć

Rolnik z powołania:-)

119

Pajej dlaczego stosując glean jesienią stosujesz jeszcze wiosną oprysk na dwuliścienne ? przecież głównym zadaniem glinu jest zwalczanie dwuliściennych.

gg 5118068

120

Tak to powiedz to chwastom jak rosną sobie w najlepsze i nic sobie z tego nie robią. Miotłę bierze ale co do innych to...

Rolnik z powołania:-)