1

Temat: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi

Mieliście jakieś przygody z firmami współpracującymi z rolnikami. Ja zastanawiam się czy nie zacząć współpracy, polega to na tym ze przyjeżdżają doradcy na pole i dobierają środki ochrony roślin jakie sa potrzebne na danym polu, wiadomo ŚOR trzeba kupić u nich. oni tez zapewniają zbyt na zboże a nawet można płacić za ŚOR zbożem. Przykład firm http://www.wialan.com.pl/ http://procam.pl/ Znacie je?

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi

Pajej jak sam wiesz jest wiele firm co koło dupy latają jak osa koło miodu ale trzeba mieć głowę na karku bo odpowiedzialność bierzesz ty za uprawę ,oprysk a oni raz podsuną ci towar w dobrej cenie a potem skubną cię tu i tam a tak to dzwonisz i bierzesz towar od kogo chcesz ,przykład szukałem w tym roku pszenżyta Agostino i jeden i drugi dali dupy wiec dzwonie do innej firmy i mówię jak jesteś taki dobry jak się chwalisz to załatw mi towar i co był za trzy dni na podwórku ale nie mam z nim sztywnych umów więc współpraca lepiej się układa a tak musisz brać co jest na placu i im zalega ale oczywiście można spróbować ale ostrożnie bo do podtykania papierków to oni są szybcy i wściekli

3

U mnie  niektórzy mają podpisane takie umowy z firma CHEMIROL  fakt faktem  doradcy przyjeżdżają  często na pola ale ale dopierają takie środki ochrony roślin że ludzie z tego rezygnują bo nie mają takich pieniędzy aby kupić od nich  owy towar .

GG 16238418

4

biorę różne środki z CHEMIROLU ale nie  wszystko to co mi pasuje bez umów np.w tym roku te Agostino gdzie nikt nie mógł załatwić

5

kiedys pubowałem wkrecic sie jako tester maszyn w metal tech i sipmie ale sie nie udało powiedzieli ze maja blirzej rolników a firmamiod srodków to trzymam sie jak najdelej bez tego dymaja ludzi ze az miło

6 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-10-22 22:00:00)

Jezeli chodzi o środki to dajcie sobie spokój posłuchać można... ale decydować trzeba samemu.
Kuzyn żony  ( nie rodzina ) ma 300 ha ornej  nie słucha "specjalistów" wciskających towar  na którym najwięcej zarobią.  Lepiej od pięciu specjalistów posłuchać dwóch sąsiadów którzy mają trochę ziemi i głowę na karku. Tak przynajmniej jest jeżeli chcodzi o naszych szpeców....
to co doradzają trzeba brać z przymróżeniem oka szkolić się samemu i często chodzić " gadać" z uprawami
dużo pisania nie chce mi się
generalnie jeżeli chodzi o chemię  NIE wiązać się.... lepie czytać fora i słuchać starszych....

7

Ja od kilku lat zaopatruje się wyłącznie w chemirolu i jak dotąd jestem zadowolony ze współpracy, nawet raz w roku zapraszają na bal dla klijentów "strategicznych" , ale jak ściągną ze mnie 100 000 to mogą mnie ugościć.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

8

u nas tak osadkoski    robi   ma swoich przedstawicieli którzy mają kilku seto rolników pod sobą i jeżdżą  z nimi po polach  dobierają środki  itp   ale nie musisz u nich kupowac ... a jak kupisz to przywiezie na podwórko  po  2 latach współpracy masz  u nich  15% zniżki ... tak więc u kuzyna w tym roku  wyszło  przez to o 15zł\ha taniej   na tych samych opryskach   gdzie ja szukałem u innych  przedstawicieli ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9

Troszkę w innym kierunku. U nas popularna była produkcja trzody chlewnej dla ogólnopolskiej firmy X (na pewno większość z Was wie o której firmie mowa). Też doradzali, co do sposobu efektywnego chowu. Jakie pasze, jak zachować optymalne warunki, i w ogóle wszystko tłumaczyli.... Wszystko miało być pięknie, ale niestety.... Znajomy (jak i cała reszta) czeka na swoją kasę już coś koło 4lat. ile jeszcze poczeka nie wiadomo...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

10

Koledzy nie każdy doradca który do was przyjeżdża od razu chce wam wcisnąć coś drogiego i nieskutecznego.Sam pracuje w dużej firmie paszowej jako doradca bydlęcy i uwierzcie mi że nie jadę do klienta sprzedać mu towar tylko chce żeby on coś na tym zarobił bo następnym razem sam zapyta mnie o coś co mógłby jeszcze dołożyć swoim krowom,także nie każdy chce tylko wyciągnąć kasę od rolnika

11

wojtas napisał/a:

u nas tak osadkoski    robi   ma swoich przedstawicieli którzy mają kilku seto rolników pod sobą i jeżdżą  z nimi po polach  dobierają środki  itp   ale nie musisz u nich kupowac ... a jak kupisz to przywiezie na podwórko  po  2 latach współpracy masz  u nich  15% zniżki ... tak więc u kuzyna w tym roku  wyszło  przez to o 15zł\ha taniej   na tych samych opryskach   gdzie ja szukałem u innych  przedstawicieli ...

ja dawniej jeździłem na te wycieczki kawałek kiełbasy z gryla+szklanka piwa ,czapeczka reklamówka+długopis z logo firmy to jedna wielka ściema ,tam nikt nie jadzie kto ma powyżej 30-50 ha a jak wywalisz 50000zł to masz zniżkę w 5min ,są tańsze firmy np dalgety

12

rozumie  ale własnie co ciekawe   tu jeżdżą po rolnikach typu  20-50 ha  i mają utarg tongue  ale  koleś jest słowny i daje gwarancje na swoje    że tka to  ujme propozycje ....  jak oprysk nie zadziała to   daje drugi ...  .

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

13

Zwykle chemirol jest najtańszy, ale... Znalazłem ostatnio sklep w Kleczewie na uboczu że pies z kulawą nogą nie zajrzy a gościu miał guardiana 30 zł tańszego a ja kupiłem w chemirolu. Kukurydzy 15ha i  jak tu się nie wku*wić?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

A sprawdzałeś choćby datę produkcji?
Był u nas taki sklep, ale jak wyszło na jaw ,że środki stare lub przemrożone , to w następny sezon prawie nic nie sprzedał i... już nie sprzedaje.

Historia: C-355, C-330, Pronar MTZ 82 SA, Massey Ferguson 595 MK II,
Zetor 411 (eksportowy 4011 bez peumatyki), C-360,
Aktualnie: Same Saturno 80...
Poszukiwany:ZT 303

15

Nie sprawdzałem ale sąsiad od niego kupił i oprysk działał.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

16

Ja ostatnio przychodzę do sklepu i gość mi prosto z mostu mam po terminie o połowę tańsze dać?

Rolnik z powołania:-)

17

Dostałem jakąś przesyłkę zaczepną z AGROLOK'u - nie rozmawiałem jeszcze z nimi. Macie jakieś doświadczenia ?? Jak z cenami ??

18

Ceny OK szybkie dostawy Schenkerem - bierz ostatnią fakturę na to co kupowałeś i zadzwoń na próbę i sprawdź co Ci powiedzą i podziel się z nami tym co usłyszysz.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

firma ok dostawy szybkie cenowo nie najgorzej

20

Zauważyłem, że w mojej okolicy AGROLOK stał się dość popularny. Jak mi przywozi towar, to zawsze ma jeszcze coś z tej firmy dla kogoś innego. Pytałem skurwiela to twierdzi, że w tygodniu ma po kilka przesyłek Agroloków. W stosunku do naszych miejscowych firm zaopatrzeniowych to różnice są spore. Np na butelce 1l Pumy 18 zł Glifos(20l)  z przesyłką był 20 zł tańszy. Ale u nas jest słaba konkurencja to może dlatego takie mają ceny.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia