1

Temat: Podłoże po pieczarkach

Panowie co sadzicie o podłożu po pieczarkach ??  czy ma to jakieś składniki  jak gnój ?? czy w ogóle warto to  brac i rozwozic na pole?? bo mam to za darmo co miesiąc po 100t ......  jak na razie przywiozłem  tego  z 70t  i wygląda to jak kompost ...  z kawałkami słomy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Podłoże po pieczarkach

A ile pleśni i grzybów różnych z tym na pole wywieziesz??

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3

A tak to nie ma grzybów na polu  a ile  jest  w oborniku  i jeszcze  nasiona chwastów .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

właśnie nie bardzo bo daja to  w bardzo dużych ilościach pod   maliny ,,,   co do pleśni to jest wszystko  wyparowane w tmp około 100stopni .. to raczej wszystko  pozabija... nie wiem jak na razie jest dane  tego podłoża  około 27t na ha  i rosnie na tym pszenica zobacze na wiosne co to będzie ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

No właśnie jak nie spraktykujesz to nie będziesz wiedział.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

6

moim zdaniem bardzo dobre to jest. sam kiedyś chciałem brać i rozwozić na pole ponieważ nie daję obornika ale miałem trochę daleko i kosztowne by to było...

7

Koledzy ja stosuje podłoże po pieczarkowe od około 14 lat , głównie pod ziemniaki . Aby wykorzystać jego zalety w pełni ,trzeba go kompostować chociaż 6 miesięcy (jeżeli zastosujemy bezpośrednio na pole ziemniaki będą parszywe ,powód duża zawartość wapna). Parę lat temu dałem próbki obornika świńskiego i podłoża do laboratorium aby zbadali mi zawartość składników i się okazało że niewiele ustępuje świńskiemu.A plotki na temat grzybów można wsadzić sobie ,wiecie gdzie . Powiem tak jak by w nim były jakiekolwiek zarazki lub żywe nasiona chwastów to nie urosły by pieczarki.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

8

jak bym mial taka sposobnosc to bym walił na ole ile wejdzie ato jest serylizowane a potem dają odpowiednie szczepy bakteri i grzyba - pieczarka czy boczniak

9

Ja też  bym brał tylko  też nie mam sposobności tego załatwić bo też tylko  zboża sieję  ech hmm

10

no to mnie utwierdziliście w moich przeczuciach ...   tak więc w piątek kolejna dostawe zrobie i  nie mam innego wyjscia sypie w haude na polu ....

11

Jak za darmo czy tam niewielkie pieniądze to bierz ile wlezie, turem podepchnij i niech czeka. W końcu nawozów nie będziesz musiał kupować wink
Szkoda że u mnie nie ma ani tego ani osadu, ani innych cennych dla ziemi składników hmm

12

O nie nie tylko nie osad ze smrodu bym nie wytrzymał tongue

13

o tak o tak osad ..  śmród to tylko   jeden minus .. ale to tak samo działa jak leki im gorszy tym bardziej  skuteczny ...   a podłoże za darmo ... i worze to 5km  tak więc  chyba się opłaca

14

Wojtas jak jest to zabieaj ile dają. Osobiście czekam na swoja kolej u Woźniaka ale tam trzeba płacic 10 zł. za tone (jak doliczyć dowóz na pole to i tak sie opłaci a rosnie jak cholera) i kolejka taka że szkoda mówic dobrze że postawia u nas nowe kurniki takie małe kolosy na 450 000 tys. niosek każdy jeden już zapełnili drugi kończą a jeszcze 4 są w trakcie prac murarskich.

15

Ja tez chce jakiś tani dobry nawóz ale nie da rady nic załatwić. Jest ferma świń 30 km ode mnie okolicznym rolnikom rozlewa na polu gnojowice za darmo. chciałem mu dać na paliwo ale powiedział że za daleko i nie pojedzie bo boi sie ze cos mu sie po drodze popsuje, a na teren gospodarstwa nie wpuszcza obcych

Rolnik z powołania:-)

16

Ile ton miesci patelnia cala podloza po pieczarkach? Bo mysle zakupic na wyprobowanie jak to bedzie...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

17

To jest raczej lekkie ale objętościowo wychodzi ładnie ja borę pomiot 25 zeta tona + transport na pole chłopak w porządku wozi po 26-28 ton

18

co do pomiotu to nie mam dostepu ale na patelni  będzie z 20 ton tego   kwestia tylko tego ile w tym będzie wody    jak działa .... zajXXXXX  ale kurde nie mam czasu by to wozić

19

Ja wlasnie mam propozycje 25zl za m3.. Warto? Taka patelnia to ile tego rozwiezc na ha?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

20

25zł ocipieli przecież to odpad po produkcyjny i oni oddają to za darmo ... śmiech
ile hmm patelnia na 2 ha