Odp: Dodatkowe siłowniki wspomagające podnoszenie
Z czego masz te siłowniki i jaka grubość sworznia? Jakieś mi są znajome.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » Dodatkowe siłowniki wspomagające podnoszenie
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z czego masz te siłowniki i jaka grubość sworznia? Jakieś mi są znajome.
Jeśli chodzi o mnie to nie mam haków Jeżeli chodzi o haki to są też nie aż takie wspaniałe ale zawsze lepiej podpiąć . A jeśli chodzi o siłowniki to są pospolite to są siłowniki od wspomagania od zetora 8145 chyba przynajmniej o takie prosiłem , są trochę przy długie ale można je niżej zamontować i jest ok. Sworzeń średnica 2,5 cm.
Ja mam jeden z wysuwu motowideł z bizona, niby mały, ale pług lepiej podnosi. Kupiłem go za 30zł od gościa u którego kupiłem bizona Najważniejsze jest to że ustawiłem je tak że idealnie pasuje długość na wysuw i na wsuwanie, przez co nic nie jest naprężone.Jakby co to chętnie kupie drugi!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffe … 014fc.html
tak mi unosi pług z jedbym siłownikiem:)
Filmik lepiej by to ukazał
U mnie podnosił i bez dodatkowych siłowników ale się strasznie mordował A brałem pod uwagę rozgrzany olej i słabą pompę to wolałem dwa tak na zapas Radek a jaki to pług i ile waży ?
no ja przez jeden sezon orałem bez siłowników i na zimnym oleju ok a gorący lekka bieda ale targal.
Pług to gregoire besson waga ok. 1600 kg.
Bardzo lekko idzie w ziemi na 30 cm 4 na II zakresie bez dymku .
Jak ches to nagram film jak podnosi i wrzuce na youtube to zobaczycie i tak te zdiecie to jeszcze nie do konca podniósl bo ta rama od kabiny wadzi o wiezyczke, gdyby nie wadzila to jeszcze ok 0.5 m podniósł by
Ja również chcę wykonać dodatkowe siłowniki wspomagające w okresie zimowym. Przeczytałem dokładnie wszystkie posty ( dwa razy ).Doszedłem do wniosku, że w temacie siłowników wspomagających brak jest podsumowania. Mnie osobiście najbardziej podoba się wersja Chmielupoma oraz prezentacja tejże wersji Oto moje pytania:
1) Czy lepiej montować siłowniki jedno, czy dwustronnego działania
2) Czy po zamontowaniu siłowników z wpięciem w rurkę tracimy regulację siłowa, czy jest
możliwość zachowania regulacji
3) Czy w wersji z siłownikami od Ursusa nie powstają szkodliwe naprężenia mechaniczne
ramion wieszaka?
P.S. Mój ZT 303 E siódmy rok bardzo ładnie się spisywał.
Pozdrawiam
Lepiej jednostronnego chyba że planujesz podłączysz oba wyjścia .
U mnie pływająca , pozycyjna i dociążanie jest .
Nie wiem na razie nic się nie dzieje bo dodatkowe siłowniki maja trochę luzu do góry i nie chowają się do końca też do dołu .
Dzięki za odpowiedź. + dla Sebastiana. Sebastian, a jakie siłowniki zamontowałeś ?
od ursusa/zetora mam. Tłoki od wysuwu motowideł od bizona były by idealne bo pasują
na bolce od linki i na bolce od podpinania dolnego zaczepu tylko tamte bolce są za duże niestety a tłoki trochę przy małe mają pojemność .
Według mnie to najlepiej i najprościej to założyć 2 od sieczkarni od podnoszenia chederu bo jeden to trochę za mało.Wysuw mają 25cm pojemność dosyć ciekawą więc polecam ,nie długo kumplowi będę zakładał .
Ale trzeba je mieć najpierw
Jestem na etapie wykonywania instalacji siłowników wspomagających. Siłowniki pod wymiar wykonał mi Ignacy Lenkiewicz z Sokółki. Wymiary siłownika to 440 w stanie złożonym (nie może być krótszy zpowodów technicznych jego wykonania) oraz 710 wysunięty.Siłowniki są jednostronnego działania. Cena za 1 szt. 330 zł . Dodatkowo za całą instalację (przewody) około 80 zł. Nie wiem tylko ,czy przewody 8 mm nie okażą się za cienkie. Proszę o opinie w sprawie tych przewodów.
Opinia (moja) jest taka, że będzie licho:/ A to dlatego, że przepływ przez przewody będzie baardzo ubogi. Najlepiej było by obliczyć przekroje kanałów doprowadzających oliwę do oryginalnego tłoka i zastosować podobne. Wszystko zależy także od pojemności siłowników. Jeżeli będzie duża, to potrzeba więcej czasu aby napełnić je cienkim przewodem. Efekt: instalacja jęczy, a siłowniki działają z opóźnieniem, niewiele wspomagając; dają efekt dopiero, gdy oryginalny tłok ma zapas mocy =0, i nie daje rady podnosić. Czas podnoszenia zbytnio się nie skraca. Co nie znaczy, że jest do kitu i nie zadziała - zadziała, tyle, że mniej "sprawnie".
Sprawne i wydajne wspomaganie jest wtedy, gdy prędkości liniowe cięgien i trzpieni siłowników na "luzie" są równe, lub mocno zbliżone. No i pasożyt na siłownikach jak najmniejszy.
Pozdrawiam
Prośba do Zenek6161.Za zgodą pana Ignacego podaj namiary np. tel,wstaw foto lub szkic z wymiarami grubości tłoczyska,średnicy zewnętrznej cylindra,grubość ściany cylindra oraz typ elementów uszczelniających.Za dotychczasowy wkład należy się Tobie +.
Zenek6161 a jakie te tłoki grube ?
stronka Ignacego http://www.hydrsilowa.pl/
ja do swego będe montował siłownik dwustronnego działania, po niedzieli podeślę namiary na ten siłownik jak kogoś będzie interesowało, dostepny tez u Ignasia
Tłoki mają 60 mm po zewnątrz. Wewnątrz około 50 mm. Pan Lenkiewicz właściwie produkuje, a prawdopodobnie przerabia z fabrycznych lub półproduktów siłowniki pod każdy wymiar . Chcesz grubsze- masz grubsze (raczej w granicach Polskich Norm), chcesz dłuższe- masz dłuższe (tu PN nie mają nic do powiedzenia).Pan Lenkiewicz pytał mnie jaka ma być grubość przewodów, odpowiedziałem,że nie wiem. Zaproponował mi 8 mm i powiedział, że powinny być dobre. Zresztą jutro sprawdzę, może to 10mm. Mógł zrobić grubsze, ale ja nie nalegałem.
Właściwie to można po przystępnej cenie zamówić siłowniki pod zadany wymiar.Mierzony skok wynosi od dolnego najniższego punktu do górnego najwyższego punktu 270mm. Mierzyłem dla punktu znajdującego się w środku otworu fi 25 znajdującego się na ramieniu wieszaka, oczywiście od środka ucha do środka ucha siłownika. Nie wyszło idealnie mocowanie tak jak u Chmielumpola, ale za to mam idealnie dobrany skok .Mocowanie górnego ucha siłownika wykonam 36 mm wyżej od otworu fi 25 znajdującego się w ramieniu wieszaka poprzez konstrukcję ze stalową ramką ze sworzniem nad
ramieniem wieszaka ( 36 mm wyżej) Dolne ucho siłownika zamocowałem tak jak Chmielumpol wyjmując sworzeń fi 35 i dorabiając sworznie z tulejkami redukcyjnymi 25 na35 mm. Martwi mnie trochę to co napisał Helmut.Najwyżej będę poprawiał na grubsze przewody.Tylko przy siłownikach też są cieńsze wyjścia.
Pan Ignacy Lenkiewicz-tel. 666359704, 600988242, Ignacylenkiewicz@tlen.pl
Jak skończę to wrzucę foty, ale to nie szybko- dałem pompę zapasową do regeneracji (Hydrotor) Przerzuciłem z drugiego rozdzielacza sekcje i zawory no i zobaczymy. Stara pompa niby podnosiła, ale to nie było to.
Pozdrawiam.
Podziękowania dla Helmuta za opinię oraz + dla Niego.
Pozdrawiam.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » Dodatkowe siłowniki wspomagające podnoszenie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo