61

Odp: Suszarnia podłogowa

przemo   ten zbiornik wazy  od 580kg  czystego złomu co  1100kg w zależnośc kto go klepał  i z jak grubej  blachy ...    w sumie mam  2 sztuki o wadze  troszkę ponad 580kg i reszte w granicach  800kg  mieszczą do siebie    nie za wiele ..  bo raptem  2.5 przyczepy   mowa o D47   lub  jedną HL8  i zostaje  w leju  jakieś 2t 

cena jak  widac jakie są ale  mi się 5 sztuk trafiło  za grosze ...  w sumie musze pchnąc to  wszystko i postawic BINA  będzie poręczniej .. ale to temat o suszarni .. ale i tak  te tematy trzeba chyba przenieśc do  działu zrób to sam   o nazwie "Suszarnia własnej konstrukcji "  co wy na to ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

62

Prawidłowa decyzja Wojtas jestem zaaaaaa

63

Wojtas myślę że mówisz o zakupie bina ale lejowego . Czy chcesz opróżniać łopatą. ?

64

są teraz biny że mają zasuwę w dnie i podpięta jest do nich żmijka pozioma i wszystko prawie wysypie się grawitacyjnie może z 500kg zostaje podrzucić do środka a cena do lejowego o 80% tańsze rozwiązanie i w płaskim jest lepsze wietrzenie

65

Ja chce kopić silos ale płaskodenny bo zborze lepiej się w nim przechowuje, a trochę łopatowania dla zdrówka. Nie wiem co mysli szanowny kolega Wojtas

Rolnik z powołania:-)

66 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2011-11-14 20:33:12)

Tyle mówisz że nie możesz się wyrobić a tu łopatowanie,i to dla zdrowia smile
Był np lejowy 40 ton za 4 tyś to raczej nie wybrał bym bina. Wziął bym ale żniwa były, podestu nie było i tak wyszło.

67

w sio rybka jaki byle  by mieścił jakieś 80 ton  bo ostatnio nie mam gdzie sypac . i sypałem w stodole i podgarniałem  turem ...   więc wole bina   przynajmniej o myszy nie ma sie co martwic ...  ale nie o tym temat .. chcecie  to załóżcie temat o binach ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

68

wojtas napisał/a:

przemo   ten zbiornik wazy  od 580kg  czystego złomu co  1100kg w zależnośc kto go klepał  i z jak grubej  blachy ...    w sumie mam  2 sztuki o wadze  troszkę ponad 580kg i reszte w granicach  800kg  mieszczą do siebie    nie za wiele ..  bo raptem  2.5 przyczepy   mowa o D47   lub  jedną HL8  i zostaje  w leju  jakieś 2t 

cena jak  widac jakie są ale  mi się 5 sztuk trafiło  za grosze ...  w sumie musze pchnąc to  wszystko i postawic BINA  będzie poręczniej .. ale to temat o suszarni .. ale i tak  te tematy trzeba chyba przenieśc do  działu zrób to sam   o nazwie "Suszarnia własnej konstrukcji "  co wy na to ?

Tak właśnie myślę, bin czy ze 3 zbiorniki od cementu? Duży + do cemenciaka za lej, bo w binie trzeba na końcu szuflować i to sporo, obecnie sypie w takie "pomieszczenia" na wys.2-3m i nic się nie grzeje, bo kosze suche, ale zaczyna brakować miejsca...

69

Kolega ma w cemenciakach jak wysypał to ładnie pachniało, a miejscami to nawet podkiełkowało, więc wole łopatowac w binie niż mieć perfumy zamiast zboża

70

pajej ale ty głupoty opowiadasz ...  jak wsypał  mokre to nie ma innej opcji musiało skisnąc .....  my   pierwszego c emenciaka postawiliśmy   13 lat temu i  do tej pory nie było okresu by  był pusty ...  i nigdy ale to przenigdy nic się nie stało  pod warunkiem że  wsypiesz zborze o wilgotności max 14.5%wilgotności   jeżeli  większa wilgotnośc co najmniej ze 2 razy trzeba pszenice przedmuchac  bo inaczej   zaparzy się jak mówisz .. a jak ktoś gnuj kosi i sypie to mu ani stodoła ani Bin nie pomoże  ....

71

Co do przechowywania zboża - a tym roku mam na pryźmie (wysoka na 2,5 m) pszenicę o wilgotności 15%. Narazie nic się nie dzieję, ale powoli ją wywożę....

72

Na pryzmie można i 16 % trzymać ale nie za długo a biny musowo dmuchać nawet jak suche.

73

Mam silosy płasko denne 5szt. i lejowe 5szt. i nikt mi nie powie że lejowe są gorsze nawet powiem że są lepsze !

74

Ja chyba kupie coś takiego
http://allegro.pl/silos-zbozowy-silosy- … 27217.html
za taka cenę lejowego ciężko znaleźć, co do przechowywania to tez mam na pryźmie ale do góry może parować a w szczelnie zamkniętym leju to gdzie ma uciec wilgoć ziano musi oddychać

75

Do góry a gdzie, wystarczy wstawić kawałek siatki żeby ptaki nie narobiły, przy leju znajomy dorobił też zamykanie siatką i może podłączyć dmuchawę z dołu i pchnąć powietrze albo podstawia dmuchawę i przesypuje.

76

Tak jeden znajomy ma właśnie cemenciaki i przesypuje a drugi płaskodenne i nic nie robi a w cemenciakach gorzej sie przechowują, inny znajomy kupił lejowy i w nim zboza nie trzyma bo mu sie źle przechowywało

77

rozwiń swoja myśl koseś w czym jedne od drugich są lepsze

78

my własnie myslimy o tym ogłoszeniu co pajej  pokazał ...

79

Scoda otóż zboże jeśli mam przy  wilgotne to sypię w płaskodenny ażurowy i jest ok .Ale jeśli wilgotność jest poniżej 14,5 to nie nie ma znaczenia czy płaskodenny czy lejowy ale z lejowego wysyp jest 100% lepszy i w płaskodennym zawsze warstwa 10cm od podłogi nie jest idealna tylko trochę trąca grzybem a w lejowych tego problemu nie ma .

80

Ja wczoraj zgodziłem z kolegą silos pocemencie za 1500 , jest gotowy do suszarni bo ktoś nim suszył a koleżka chciał zaspawywać otwory i zboże trzymać , brakuje kanału nawiewowego ale coś się wymyśli do rzepaku.Koledzy powiedzcie mi czy dmuchawa bedzie zdawała egzamin do zasypu i przesypu kukurydzy?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."