61

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

artureekk to oczywiste że w myśl ustawy każda sprzedaż i każde kupno musi być fakturowane. Nawet jak sprzedajesz cioci z miasta, ale przyznaj się szczerze, czy każdy worek pszenicy i ziemniaków fakturujesz? nawet to co bierzesz do spożycia we swoim gospodarstwie domowym (nie rolnym)? Wątpię w to....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

62

Trochą już jarze ale czy by ktoś mógł to dokładnie wytłumaczyć różnice między podatkiem dochodowym a vatem.

63

tomek1974 podatku dochodowego w rolnictwie puki co nie ma. Masz w zamian podatek gruntowy (takie "uproszczenie" podobno). Są jakieś koncepcje naszego rządu odnośnie wprowadzenia podatku dochodowego w rolnictwie, ale czegokolwiek najszybciej możemy się w 2014 roku spodziewać. Wg mojej oceny będzie to dla nas korzystne, chyba że będziemy na innych zasadach jak zusowcy, wtedy wszystko możliwe....

64

ja tez od kwietna jestem watowcem i moim zdaniem jak ktos ma z 5ha to sie nie oplaca przechodzic na vat  no chyba ze sam bedzie prowadzil ksiegowosc  ale to i tak w malym gospodarstwie nie opacalne.   ale w wiekszym gospodarstwie jak najbardziej tak dla przykladu za samo paliwo z zniw 1000zl oddali mi podatku a tak kasa przepada wiadomo zabieraja jak sprzedajesz ale i tak zawsze wiecej sie kupi niz sprzeda wiec interes sie kreci. co do podatku dochodowego niemasz dochodu wiecej kupisz niz sprzedasz wiec podatku nie zaplacisz tak z samego zalozenia powinno to wygladac a co do szczegolow czas pokaze bo unas zawsze wymysla takie przepisy ze jest na odwrot big_smile

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

65

chmielupom właśnie tak myślę i jestem pierwszy jak te przepisy wejdą w życie.U nas księgowy od rolnika bierze 50zł miesięcznie więc nie jest źle,jak zobaczę jak to robi to sam się nauczę i 6 stówek zostanie w kieszeni.

66

Chmielupom powiedz mia jak robisz że więcej wydajesz niż zarabiasz bo też bym tak chciał .

67

nie każda sprzedaż idzie na fakturze, zawyżane faktóry zakupu, inwestowanie itd... dużo sposobów na to żeby wykazać stratę, tylko pomyśleć...

68

mnóstwo się kupuje na 23 %, sprzedaż to z reguły 8 % VATu:)) oszczędności są,

69

@koseś a dleczego mi tak w tym roku wychodzi ze wiecej wydaje niz sprzedaje juz ci odp dostalem w tym roku mlodego rolnika wiec wiesz jakim cudem;P  kolejna sprawa jak sprzedje tylko plody rolne czyli zboza i ziemniaki a na nie jest 8 % a na wiekszosc kupowanych towarow 23% wiec rachunek prosty. to uwas tanio bierze ksiekowa u nas licza po 150zl:/

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

70

Duże są oszczędnośći z VAT'u tylko trzeba dobrze rozplanować i miec zaksięgowane wszystko.. To u was księgowa bardzo mało bierze.. U mnie to za 200zł to trzeba ze świeczką szukać.. A powyżej znajdzie się bez problemu..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

71

chmielupom napisał/a:

to uwas tanio bierze ksiekowa u nas licza po 150zl:/

Panowie Vat można rozliczać raz na miesiąc i raz na kwartał. U nas księgowe biorą 150 na miesiąc i 150 na kwartał. po prosty wystarczy mądrze się dogadać, a roboty z tą księgowością to ma na 15 minut. Wystarczy proste porównanie - kiedyś pracowałem w firmie i do księgowej woziłem co miesiąc dwa(zakupu i sprzedaży) pokaźne segregatory faktur, bywały dni że dziennie wystawiałem kilkadziesiąt faktur, do tego dochodziło rozliczenie z ZUS i PIT w skarbówce.Za to wszystko moja firma płaciła 250 zł Dzisiaj ta sama usługa kosztuje 300 zł. W przypadku gospodarstwa rolnego rozliczenia VAT i podatku dochodowego będę robił sam(zamierzam przejść na Vat w dniu kiedy zacznie obowiązywać podatek dochodowy i już zacieram ręce na spodziewane korzyści, bo w chwili obecnej bardziej korzystny jest dla mnie ryczałt choćby ze względu na terminy płatności) bo filozofii w tym żadnej nie ma tylko trzeba odrobinę dokładności i punktualności, a z tym sobie jakoś radzę. No ostatecznie będę poświęcał internetowi i forum Fortschritt 15 minut dziennie mniej sad

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

72 Ostatnio edytowany przez Pajej (2011-11-17 19:42:53)

dobra to jeszcze raz jak coś kupuje to doliczam VAT a jak sprzedaje to nie dostaje VAT dla rolnictwa i płacę jeszcze 8% skarbówce. Tak to hula czy sa jeszcze inne obciążenia kieszeni

Rolnik z powołania:-)

73

filozofii w tym żadnej nie ma         - nic dodać nic ująć. Sam wszystko księguję i zajmuje mi to góra 40 minut w miesiącu. Płacąc księgowej 150 zł x 12 miesięcy to w roku wychodzi 1800 zł - 350 litrów ON. Oszczędność znacząca.

Pejaj - jak coś kupujesz na gospodarstwo to dostajesz fakturę. Na fakturze masz wyszczególnione jaka jest wartość netto zakupionego towaru/usług i jaki jest do tego doliczony podatek vat. W rolnictwie najczęściej spotkasz się ze stawką 23% (maszyny, części, paliwo...) oraz 8% (nawozy, opryski). Jest też stawka 5% (materiał siewny). No i teraz załóżmy, że w jednym miesiącu zakupiłeś towaru czy usług z których nazbierało się samego vatu 1000 zł
Teraz druga strona - sprzedaż. Sprzedajeż pszenicę po 1000 zł netto/tona. Na pszenice stawa vat (dla vatowca) wynosi 5%. Zatem do każdej tony pszenicy dodajesz 50 zł. Sprzedajesz 10 ton, wystawiasz fakturę, kupujący płaci 10500 zł. Na fakturze jest naliczony vat 500 zł.
Po zakończeniu miesiąca liczysz ile vatu zapłaciłes za towary i usługi (w naszym przypadku 1000 zł) oraz ile tego vatu otrzymałeś od innych (w naszym przypadku 500 zł). W związku z tym zapłaciłeś więcej vatu niż go otrzymałeś, w związku z tym urząd skarbowy zwróci ci tą różnicę.
Jeżeli w danym miesiącu jednak wiecej vatu otrzymałeś niż zapłaciłeś, to musisz tą różnicę oddać do urzędu (w moim przypadku jeszcze taka sytuacja nie miała miejsca - jestem na vacie prawie 2 lata)
Do 25-ego każdego miesiąca masz obowiązek złożyć w skarbówce deklarację za poprzedni miesiąc a oni mają 25, 60 lub 180 dni (składa sie na to kilka czynników) na zwrot tej kasy.

W razie pytań - pytaj na forum lub na gg

74

Jest jeszcze możliwość rozliczania VAT-u raz na kwartał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

75

witam.Wlasnie zostalem mlodym rolnikiem i wkrotce kupie nowe maszyny,a jeszcze nie jestem vatowcem.Teoretycznie nic nie kupuje i nie sprzedaje.Co w sytuacji,kiedy zaczne byc vatowcem,zaraz po tym kupie nowe maszyny,ale w nastepnych miesiacach,czy kwartalach nic nie bede sprzedawal?Kupuje maszyny za 55 tys.czyli us odda mi 12100zl???

76

nikt Cię za to bić nie będzie. tylko zastanów się czy warto przechodzić. Teraz dostaniesz zwrot, a później nie będziesz nic inwestował. Jak sam będziesz rozliczał wszystko to pół biedy. jak powierzysz to księgowej to niepotrzebnie będzie ci kasa uciekać z portfela. No chyba że z produkcji jaką masz będziesz wychodził Vatem na plus i zawsze jakaś mała kaska zostanie....

77

Jak masz zakup i sprzedaż w danym miesiącu (kwartale), to urząd ma 60 dni od dnia złożenia deklaracji na zwrot vatu.
Jeżeli w danym miesiącu (kwartale) miałeś tylko zakup to urząd ma 180 dni na zwrot.

Przy zakupie 55 000 zł brutto urząd zwróci ci 10285 zł.

78

Jak zafakturować ubój w gospodarstwie? Tzn. mam swinkę, która ma być przeznaczona na moje potrzeby. Zawożę ją do ubojni, za ubój wystawiają fakturę na gospodarstwo "usługa uboju trzody" i co dalej. W myśl tego półtusze dalej są we "władaniu" gospodarstwa. Jak zafakturować:
1. "sprzedaż" na mnie jako osobę fizyczną, bądź
2. na innego rolnika który chciał kupić ode mnie ubitą świnkę, lub też
3. na znajomego z miasta który chciał mięsko prosto od rolnika...

79

Bamreras w jeśli wystawisz FV na siebie to będzie tak ja by policjant jadąc samochodem po przekroczeniu dozwolonej prędkości sam sobie wystawi mandat!!! ,fakt można tylko po co?

80

Olej tą fakturę. Ile tam jest vatu?? 20 zł ??