81

Odp: Suszarnia podłogowa

może i by szło zasypywać i przesypywać materiał suszony pobierając go z dołu leja,ale trochę mała wydajność żmijka to ok 30 ton na godzinę co najmniej przesypuje więc jak na szybkie suszenie za wolny obieg,ale na dłuższe suszenie podając płomień na wentylator dmuchawy mogło by to zadziałać

82

Panowie wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem silosu cemenciaka który służył jako suszarnia , jest ponacinany , czysty , brakuje kanału nawiewowego zapłaciłem całe 1500 , teraz muszę go tylko przewieść i tu powstaje mały problem trzeba galantego hds żeby go położył , ale myślę że takim tirem co wożą drzewo spokojnie go położy i przewiezie . Co do zasypu to mam zamiar kupić żmijkę pionową , na allegro widziałem taką 6 m wysoka kosztowała 4300 nówka. Na piec też mam patent i nawet takie rury mają u nas na złomie , myślę że przez zime jakoś to skompletuje bo latem to raczej nie będzie czasu.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

83

A możesz porobić zdjęcia jak on wygląda teraz?? Może jakiś patent i my wykorzystamy.
Silos nie jest cieżki - max 2 tony

84

Jak go przywiozę na podwórko to porobie  zdjęcia.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

85

silos spokojnie podniesiesz cyklopem   chyba że cyklop ma stan agonalny ...    i przywieziesz go na przyczepie  ... wtedy koszt nie duży ... no chyba że masz kolesia z HDS co   przywiezie ci to za przysłowiową flaszkę ....   i  ten zbiornik  nie ma nawet 1.5t ....  gdzies pisałem ile one ważą ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

86

Gdyby leżał to nie byłoby problamu, ale on stoi i chodzi o inteligentne położenie na glebę , zwykłym hds na starze nie możemy go dostać do czubka.

87

żaden problem go połozyc na glebie nie uszkodzając go  potrzeba do tego 2 ciagniki jakieś C330 i coś cięzszego conajmniej ze 2 razy  typu forsz   łapiesz na 2 liny na przeciwko siebie za  samą górę zbiornika  mniejszym naciagasz w strone co go chcesz położyc  a dużym trzymasz  na miejsce gdzie teoretycznie upadnie  czyli w strone co sie go ciagnie  połuż ze 3 opony   tylne od ciagnika   i jazda gdzies na przełomie 45-30 stopni zacznie sie dośc gwałtownie kłasc    poto sa opony by nie uszkodzic i  powiedzmy  15 minut i leży ... kładłem tak  2 razy ...  3 raz prosto na przyczepe D47   odrazu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

88

Ale mają stara z HDSem. Zaczepia za górę HDSem i ciągnie, aż się przewróci na stara i będzie pochylony. Siłownikami kładzie na pakę, spina dwoma pasami i szpula do domu, a w domu to samo tylko w przeciwnym kierunku. Łatwiejsze niż rozdziewiczyć małolatę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

89

z dziewicami  w tym kraju jak ze smokiem wawelskim  wszyscy słyszeli a nikt nie widział big_smile

90

Wojtas bo teraz jest tak że 12-letnie już marzą o zdjęciu sim-locka, a starsze są już dawno po, to chyba się nie załapałeś big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

91

hahahha sim lock big_smiletongue  dobre  tongue    pozwól że nieskomentuje  tongue  w koncu to watek   o suszarniach a nie podmokłych terenach big_smile

92

Zbereżniki ... jedne...

93

pawelg napisał/a:

Gdyby leżał to nie byłoby problamu, ale on stoi i chodzi o inteligentne położenie na glebę , zwykłym hds na starze nie możemy go dostać do czubka.

U nas położnie odbyło się tak:
Stały dwa silosy koło siebie. Jeden został naciągnięty od góry pasem do ciągnika i do niego został z drugiej strony przymocowany bloczek. Do drugiego (ten który miał sie położyć) została zamocowana długa lina, przez w/w bloczek została ona zaczepiona do drubiego ciągnika i lekko ją ciągnikiem naciągneliśmy. Następnie pod silos palety i paleciak. Paleciak do góry, ciągnik powolutku do tyłu i tak dopóki go nie przeważyło. Jak go już przeważyło to ciągnikiem powoli do przodu i silosik sam się kładł. Jeden warunek - dobrze zabezpieszyć stopy które maja styczność z ziemią, żeby się nie przesunął. Czas operacyjny - 60 minut

94

Mnie żmijka pionowa kosztowała ślimak czyli środek 500zł+dwa arkusze blachy 1,5 mm 2x96zł-2x20 za walcarkę od sztuki i parę pierdółek powiedzmy 800zł za praktycznie 5 metrów podajnika.

95

Jestem pełen podziwu dla twojej suszarni i tak sie przyglądam i zastanawiam nad tym podajnikiem pionowym czy mogłbyś podpowiedziec od czego  go zastosowałes? czy ma zwykły skok zwoju jak w podajniku poziomym? i jaką ma srednice i obroty? czy duzo kukurydzy niszczy? bo zastanawiałem sie jeszcze nad podajnikiem kubełkowym ale to drozsze rozwiazanie i duzo kuku lupie.

96

kolego matii powyżej piszę że jest robiona samemu skok troche mniejszy i nie za ciasna w rurze wtedy nie łupie na trzeciej stronie tego tematu masz zdjęcie właśnie wykonanego ślimaka kliknij na zdjęcie to się lepiej przyjrzysz

97

http://allegro.pl/suszarnia-drzewicz-m- … 53936.html
ten typ suszarni to jakby podłogówka z tym że na dole jest siatka przez którą z dołu dopływa gorące powietrze, nad siatką leży ziarno i jeśli jest juz odpowiednio suche to wygarnie je zamontowana tam żmijka która pracuje na całej powierzchni tej podłogi siatkowej. dwie wioski dalej gościu ma taką na sprzedaż z 2004 chyba roku. niby zasada działania powinna być dobra ale... gościu ma zamiar kupić Pedrotti. U mnie już chyba na 99% wybór padł też na pedrotti i całkiem nową.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

98

Panowie z braku czasu nie zrobiłem jeszcze tej suszarni ale w tym roku muszę ją zrobić bo kukurydza póznosiana i bedzie mokra że szok , i tu moje pytanie macie jakies patenty na piec wszystkożerny?

99

a nie myślałeś o gazie?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

100

Nie wiem jak dokładnie ma się wydajność gazu do słomy ale tego mamy dostatek. Tylko wiadomo więcej obsługi.