41

Odp: Słoma

panowie jak sprzedacie słomę to raczej biznesu nie zrobicie wielkiego ja przez tyle lat w tym sezonie sprzedałem bo hodowca prosił abym go poratował najpierw nogi mu zmiękły jak mu powiedziałem cenę ale po tygodniu ją zaakceptował,wiadomo że kto kupuje to mu się zdaje drogo ale ja nie czuję abym zrobił biznes więc za rok raczej będę ciął chyba że będzie kataklizm ze słomą więc trzeba ratować hodowców aby nie wymarli bo mleko do kawy potrzebne

Witam.
Ostatnio postanowiliśmy, że kupujemy prasę do belowania do tego jedna przyczepę samozbierającą bele i z wszystkich pól (oprócz rzepaku) będziemy zbierać słomę.
Myślimy też zainwestować w piec na słomę, taki że cała bela będzie wchodzić na raz.
Czy ktoś stosuje coś takiego w swoim gospodarstwie???
Jakie prasy byście polecali? Cena tak do 20 tysięcy. Myśleliśmy na początku o nowej, na wiosnę dostajemy nowy kombajn i talerzówkę z PROW-u i trzeba narazie kupić jakąś używkę.
Czekam na wasze opinie
Pozdrawiam :beer:

43

Ja sprzedaję ale  to  sąsiadowi i  wujowi bo jak  przedmówca mówi trzeba hodowców  ratować wink A tak  na  firmę to  mam za  mało  ha ale  prasa  by się  przydała .  Tylko ci  co  kupują  na  firmę  to najchętniej widzieli  by  dużą  kostkę a  bele większe  jak  120-ki i  dobrze  zbite  tak więc sipma  odpada tongue

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

44

słoma z moich pól ląduję pocięta w glebie. Miałem kilku kupców ale nie chciałem sprzedać... Wolę żeby wzbogaciła glebę, chyba że bym się wymienił za obornik.

45

Jak swój kombajn   zrobię to też tak  będzie :satan:

46

patrzenie z perspektywy  innej ...  jest wybudowana bioelektrownia jakieś 30 km odemnie ...  1 jest w fazie  przeobrażenia gorzelni w to .... (istne Barbarzyństwo )   a kolejna całkiem blisko mnie  .. jest w fazie załatwiania papierków .. więc chyba się będzie to karkulowało ..

zaznaczmy to  że  praktycznie co miesiąc mam  podłoże z pieczarek ...  w dawkach po 80ton ..  więc pare miesiący   worzenia tego czegoś tydzien rozwożenia tym naszym gównomiotem i jakoś by to szło ...   tylko czy będize zysk ?? i  mniej więcej jaki ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

47

To zależy jaką cenę ustalą w tej elektrowni ? tongue Po  drugie jaka będzie pogoda ? Bo w tym roku  było  tyle słomy  z  jednego ha pszenicy co z 1  ha jęczmianki w zeszłym a z  jęczmianki  to szkoda  gadać hmm  Najlepsza  do palenia  jest z rzepakówkA  .

Ale słyszałem, że rzepakowa jakoś inaczej się zbiera. Czy to prawda?

49 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-12-04 19:18:40)

Normalnie z pokosu   prasa sipma daje rade z  szerokim  podbieraczem   i buta  ! Najlepiej  prasa  na siatkę  i  nie  walcowa  bo strasznie się  kruszy .

Jeśli nie walcowa to na pasy? Tak?

51

Pasowa może  być  i łańcuchowa ale  najlepiej  zmiennokomorowe  mocniej   dogniatają  przez  co  bela  dłużej się pali .

52

panowie właśnie jaka prasa ??   przepuszczam że Z230 nie zaproponujecie big_smile  coś w miare taniego ...   nie zamierzam wiązac z nią dużej nadzieji :d

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

No to teraz na jakie firmy warto zwracać uwagę, a jakie odpadają?

54 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-12-04 19:40:50)

Kumpel gada że johnderki odpadają  a dlaczego  to  nie wiem :nie_wiem:  Ja mam chęć  new hollanda widziałem  łańcuchową  zmienną  komorową  na  allegro za 13,5 tysia .  Claas  wariant  podobno dobry  ale to jest  prasa za grubszą  kaskę .
http://moto.allegro.pl/new-holland-835- … 56108.html
Podobny system jak w pewnym modelu krone .

Ja tak myślę do 20 tysi coś kupić. Bo kupić coś tanio to później w naprawę trzeba ładować hmm

56

Wuja  kupił za 18 tysi claasa rolanda i  to złom jest tak więc jak  się trafi wink .

Jakieś 30km ode mnie  jest handlarz, który głownie ściąga prasy i rozsiewacze do nawozów.
Adres jego aukcji:
http://agrohandelszymula.otomoto.pl/
Czy któraś z pras wystawionych przez niego jest godna uwagi???

58

Mi  się osobiście  new hollandka podoba tylko  na sznurek jest hmm

http://agrohandelszymula.otomoto.pl/new … 77670.html jest na siatkę, ale cena też nie mała:/

60

Może warto ?  Jak nie  zobaczy  to się nie  dowie  no ale  drogo to jest . Heston też robi takie prasy może  tańsze będą ? smile  Wiem że forsz  w niej  nie  ma lekko tak,  widziałem u jednego ale bele ładnie  wyglądają  po niej .