Odp: Który lepszy B 200 czy PHX?
koseś mówisz o ROMANIE
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Który lepszy B 200 czy PHX?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
koseś mówisz o ROMANIE
dokładnie
Powiedzcie mi jak szeroko zabiera phx 5 skib , bo mój obecny jak na maxa poszerze to 2,5m.
Też gdzieś tak, ja mam ustawiony tak że cała piąta skiba bierze poza koło Forsza, ale te jest ustawienie na 30% zakresu regulacji. Do orania siana za Liazem ustawiałem na maksa, spytam kumpla ile zabierało i napiszę później.
Marek a co powiesz na temat dospawania wieżyczki i przerobieniu na zawieszany ? Myślę że jakby go przerobić to manewrowanie na śmiesznych klinach itp. byłoby dużo łatwiejsze , a na drogę wyjmowałbym śrubę i nitro , tylko czy technicznie jest to wykonalne? Co myślicie o tym? http://moto.allegro.pl/plug-phx-5-i1991424968.html .
widziałem kiedyś na allegro phxa 5 przerobionego na zawieszany 6 tysia za niego wołał ale unieść te 2 tony to będzie problem
Pewnie szamotałoby zetorem i dla tego chciałbym zrobić zawieszany tylko na pole , a na drogę połzawieszany , o unoszenie jestem spokojny jak podnosi agregat uprawowo-siewny 4m bez hydropaka to i phx potacha.
A czym byś to podnosił? K700 czy masz pomysł na coś potężniejszego?
Mój waży 2850. Zapomnij o przeróbce, mam takie kalectwo w obrotówce i nie polecam, jak bym trafił gdzieś totalnie zdemolowana obrotówkę taką jak moja tylko żeby miała sprawny wózek to powróciłbym do oryginału. Manewrowanie jest straszne tylko w opowieściach tych co nigdy PHXem nie orali. Mój ojciec całe życie orał zawieszanymi i jak przywiozłem PHXa to był w ciężkim szoku jak zaorać małe kawałki itp, że kolos i tam takie. Dzisiaj jak byś go spytał to jest to super pług i bardziej wkurzył się na mojego kumpla niż ja, jak odstawił pług z ułamanym jednym lemieszem i bez jednego dłuta w innym.
Jeśli chodzi o podnoszenie to Forsz nie podniesie nawet jak mu założysz cztery siłowniki wspomagające, podobnie Zetor,tylko, że zetor złamie się na pół na skrzyni pośredniej zanim dojedziesz do pola, jeśli jakimś cudem w ogóle uniesie takie ustrojstwo nawet to najmniejsze co waży 2080kg. Poza tym jest jeszcze jeden feler: pług półzawieszany uciągniesz np Fortschrittem na III-1, a jak przerobisz go na zawieszany to nie pójdzie na II-2
Kurcze nie myślałem że on waży prawie 3 tony , faktycznie taka masa zmienia postać rzeczy o sto procent , mój pomysł legł w gruzach .
Pochodziłem chwilę z aparatem i oto wyniki
Mój to jest PH1-422
I weź to podnieś
A kumple mają PHXy
Z takimi ciekawymi rozwiązaniami
I taki
I jeszcze szóstka
Marku 7500mm to jest od wieżyczki do końca koła czy od 1 skiby bo jak od wieżyczki to grudziądz ma chyba coś koło 5m. Co z tym PHX co pisałeś kiedyś że będzie na handel.
Grudziądz 5-skibowy ma 3,65 m. całkowitej długości i waży 500 kg.
To jest mierzone od belki zaczepowej.
Któryś ze zdjęć powyżej będzie do pchnięcia tylko nie wiadomo jeszcze co i jak. Jak będzie wiadomo to dam znać.
Kurcze nie mam gdzie na żywo luknąć na taki pług , jak ustawia się głębokość orki? Tył na kółku a przód , trzeba trzymać na podnośniku czy jak?
Tak jak mówisz
A jakby założyć kółko z przodu jak w b-200 , bo trzymać ciągle na podnośniku i ciągle nim operować to trochę lipa.
Ale długą zagonówką jak orzesz to też trzeba czasem poprawić opuścić lub podnieść.Kontrolować od czasu do czasu.
Ja jak ustawię to opuszczam do końca ustawiam na kółku i śrubie i musi być ok , nie operuje podnośnikiem podczas orki.
Bo masz pola jak stół..
A jakby założyć kółko z przodu jak w b-200 , bo trzymać ciągle na podnośniku i ciągle nim operować to trochę lipa.
A ja właśnie chcę zmienic na taki bo daje więcej możliwości operowania przodem i tyłem pługa co jest wielkim + opcji pół zawieszanej.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Który lepszy B 200 czy PHX?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo