Temat: Zalesianie gruntów

Czy ktoś zalesiał grunty chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć od strony technicznej jak to wygląda.Mam zamiar zgłosić do zalesienia 5 ha dostałem taką książkę na temat zalesień i z tego co tam piszą to nie jest to głupie 1500 od ha na 15 lat zwrot kosztów uprawy i sadzonek oraz ogrodzenia i przez pierwszych 5 lat zwrot kosztów pielęgnacji.Jeśli ktoś z Was w tym siedzi to prosiłbym o jakieś informacje

2

Odp: Zalesianie gruntów

My zalesialiśmy jako pierwsi w powiecie w 2004r jak dobrze pamiętam i powiem tak-nie ma się co zastanawiać kasę za zalesienie i sadzonki zwrócili za 2 m-ce od zgłoszenia zakończenia sadzenia, co roku wypłacają pieniądze bez problemu (trzeba oczywiście złożyć wniosek)po 5 latach starostwo powiatowe ma obowiązek przekształcić grunt z ornego na leśny(około 5 lat można brać zwrot akcyzy do paliwa).Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało postaram się odpowiedzieć.

3

Jest to kontrakt na 15 lat a co potem niektórzy mi mówią że las może przejąć ten grunt chociaż nic o tym nie pisze w informatorze,jest na pewno dużo załatwiania bo trwa to rok zgłoszenia przyjmują od czerwca do lipca i potem leśnictwo,agencja rolna i starostwo mają rok czasu na załatwienie wszystkiego

4

Gdzie trzeba poczynić pierwsze kroki i co dzieje się po okresie 15 letnim kto zarządza tym lasem . słyszałem żę pużniej dowalić mają jakiś podatek. Od jakiej powieszchni można startować

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

5

Ci co mówią o tym przejmowaniu lasu przez państwo czy unię to bajki opowiadają ja jam co prawda na 20 lat ale to dlatego że to pierwsze zalesienia po upływie tego okresu las razem z gruntem jest twoją własnością i płacisz od tego jedynie zwykły podatek leśny, nie ma się czego obawiać my mamy zalesione 6,5 ha i nie Żałujemy a poza tym doradził to nam nasz leśniczy a mamy w sumie 33 ha lasu także znamy się jak łyse konie(to leśniczy musi zrobić wam plan zalesienia).Z tego co wiem to teraz się trochę zmieniło w składaniu wniosków ale na pewno najpierw musisz udać się do ARiMR tam ci wszystko powiedzą, aha i jak byście chcieli już sadzić w przyszłym roku to radzę teraz wyorać pasy pod sadzonki bo powinno się to robić min. pół roku wcześniej ziemia musi się odleżeć.

6

Mam aktualny informator jak postępować z zalesieniem jest wszystko wytłumaczone od a do zet co robić.Jest dużo załatwiania ale chyba warto mam ponad rok czasu w przyszłym roku zalesiam narazie 3 ha

7

Pewnie że zalesiaj.Życzę powodzenia i wytrwałości