21

Odp: Buraki Cukrowe

czy obecni plantatorzy podpisywali juz umowy z cukrownia?
my podpisalismy juz 2 tyg temu, po 30 € za tone. zakontraktowalismy 20ton wiecej. do tej pory bilans byl na plusie a dodatkowo bierzemy 50ton wapna i 4 tony wyslodek suszonych, wiec nam sie oplaca.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

22

Mógłbym prosić o przeniesienie wątku do okopowych?Chętnie bliżej terminu siania bym podyskutował z plantatorami smile Z resztą Ordnung muss sein wink

23

A no właśnie.  Jak wasze wyniki ? Bo ja jestem w niebo wzięty.
Obsiane było 2,70 ha z czego wyciągnąłem 185 ton buraka, polaryzacja 19,4 %, zanieczyszczenie 7 % . Na polu ogólnie piasek, jest mokry dołek i górka . A jak u was ?

24

Masz ochotę na uprawę buraczków?

Rolnik z powołania:-)

25

My mieliśmy obsiane prawie 5 ha było 286 ton buraków, polaryzacja 17,8%,zanieczyszczenie ok 7%. Ogólnie jesteśmy zadowoleni bo mieliśmy duże straty przy wschodach spowodowanych przymrozkami. Z całego areału przymrozki zniszczyły nam 33% .

26

My mieliśmy w tym roku niecałe 8ha. Plon z całości coś koło430 ton. Polaryzacja w granicach 17 a zanieczyszczenia nie pamiętam, wszystkie papiery leżą u ojca.U nas bardzo dużo sarny namarnowały,i z wiosny było słabe kiwłkowanie... Z jednego kawałka niecały hektar było28 ton.. Możecie sobie wyobrazić.

27

ja osobiście buraków nie mam ale przez moją wioskę   jakaś 1/4 tych buraków do cukrowni jedzie ...  koło mojego domu ...   i   z całą pewnością stwierdzam że buraków od zatrzęsienia ...     

panowie z racji że jest dostępne wapno z cukrowni co o tym wapnie  powiecie ??  warto się bawic ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

28

Defeka jest bardzo dobrym nawozem i nie tylko wapniowym zawiera też npk i inne , kiedyś z cukrowni Guzów plantatorom dawali za darmo , niestety cukrowni już nie ma i defeka się skończyła. Stosowałem i uważam że to bardzo dobry nawóz.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

29

mam okazje pare tirów za paliwo   dostac ...  i nie wiem czy warto się w to babrac ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

30

Bierz i to szybko , bo ci ktos sprzątnie.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

31

Kiedyś to liczyliśmy i wychodziło, że to wapno jest najtańsze i o najlepszym składzie tylko.... tylko trzeba się dogadać z kierowcą żeby przywiózł dobre sypkie wapno, a nie błoto.Najdroższy w tym wszystkim jest transport do domu i rozwózka po polu.Efekty bardzo dobre.W tym roku sane było u nas wapno które leżało ok. 5lat w pryzmie,i było sypkie.Zaleta też taka że nie idzie tego przedawkować, nie zdarzyło się żeby wypaliło kiedyś.A po roku  widać na nim jak ono normalnie żyje, nadaje ziemi puszystości.

32

to się weźmie parę ton ...   skoro mówicie że daje rade smile
a jak się to sieje  Piastem idzie ?? czy nie bardzo ?

33

My zwykłym rozrzutnikiem, z tym że wcześniej trzeba było jeździć ślad koło śladu, a teraz mamy pod adapterem zrobione dwa talerze od rozsiewacza i ładnie się rozrzuca.

34

Zeby był efekt to min 10 ton na ha musisz dać , a jak dasz 20 to też pole przyjmie i będzie git.

35

Panowie, ostrożnie z tym syfem. W nim oprócz wapnia jest jest szkodliwa dla gleby chemia. Formaldehydy szczególnie, stosowane do wybielania cukru. Mój znajomy po zastosowaniu tego wapna na 4 b, przez dziesięć lat do ładu dojść nie może, fakt że przesadził z dawką. Zwykłym gównomiotem inaczej się nie da. Ja dałem to raz i przykro wspominam. Być może cukrownia cukrowni nie równa. Inne technologie, linie produkcyjne, itd. Widzę w zachwalaniu wapna defekacyjnego, "dobrą" robotę inspektorów surowcowych. Lojalni pracownicy firmy. Gdyby nie ich praca w terenie, cukrownie musiałyby to gó..o utylizować za ciężkie pieniądze. A tak, chłop przyjedzie, zabierze, zapłaci i jeszcze jest zadowolony. Dotyczy też wysłodków.
Od paru lat buraku cukrowego nie sieję. Był po 97 zł/t. Znam wielu pracowników cukrowni Dobrzelin, wiem o czym mówię. Znacznie więcej nie znam i nie chcę znać. Kradną wszyscy, od sprzątaczki po zarząd. Niech sobie go uprawiają kur.y złodzieje na placu przyfabrycznym.

36

Może masz rację, że cukrownia cukrowni nie równa... My narazie oddajemy do Krasnegostawu, bo ta ma cały okręg dookoła siebie, i jest najbliżej. Narazie nie mamy na co narzekać,sprawnie, rzetelnie,i na czas.Odkąd weszły doczyszczarko-ładowarki jest nawet trochę taniej niż jak zawoziliśmy na skład.Zobaczymy co będzie w przyszłych latach, po całkowitej prywatyzacji.

37

no fakt idzie  szybciej tongue  kiedyś każdy się uwiną do  nowego roku z burakami  w tym roku może przed koncem lutego zdążą ...   brali w wigilię jak i 1 tak samo i dziś worzą na okrągło  a taki  burdel robią że śmiech ogarnia ...  przykładowo  jedna doczyszczarka ma załadowac dziennie  tysiąc ton ...  a w sąsiedniej wiosce miał  koles tysiąc sto ton  na jednej pryżmie załadowali  tysiąc reszte zostawili na polu i pojechali w cholere ...   jak sie pytał  kiedy reszte wezmą  to odpowiedzieli przy okazji ...  jak by coś szkodziło  zabrac tą reszte to tylko pare aut i  po sprawie ....  to nie zabrali dupy i pojechali  ładowac 4 wioski dalej  mijając kilometry  buraków ...  to jest totalny nieład ....   i burdel   wiekszośc wolała by worzenie nadal na punkty ...

38

Bo ci co wożą i załadowują tymi myszkami to wszystko są prywaciarze, i robią co chcą. Spółka cukrowa ich najmuję a oni robią wolną amerykankę i głupa czasem z rolnika.U mnie jest trochę bardziej zdyscyplinowane towarzystwo,bo co jakiś czas jeździ za nimi koordynator i pilnuje porządku.Chociaż były już i takie lata że bez flaszki to nawet jeden samochód nie poszedł.

39

Moje czekają na 14 Stycznia. pogoda na razie sprzyja. A co do wapna to nam pozytywne doświadczenie, chociaż się teraz doprosić nie mogę bo nie mają luźnego, wszystko na bieżąco idzie. Każdy to bierze kto może

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38