Odp: Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.
masz pewne info?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
masz pewne info?
info pochodzi od Anetki z ARiMR z Olsztyna więc pewne podawała jaka to suma przez te dwa dni będzie przelana ale nie zapamiętałem,chcą sporą ilość wypłacić aby pewnie się chwalić w nowym roku ile już puścili ale pewnie więcej jest decyzji wydanych niż tych które zdążą wypłacić w tym roku,więc bank w Warszawie jutro będzie szczuplejszy
oby ta kasa przyszła bo wziąłem nawóz a zapłacić mam jak dopłaty przyjdą z tym że lepiej w nowy rok nie wchodzić z długami
to powiesz że dopłaty wpłynęły w czerwcu i wtedy zapłacisz
starszy był w ARIMR i się pyta o dopłaty .. powiedział że już ponad miesiąc temu przysłali powiastkę ze dopłaty bedą ... a oni na to że brak funduszy maja i kasa zacznie byc przelewana dopiero w marcu .... paranoja
ja dziś dostałem rolnośrodowiskowe (zrównoważone i poplony), czyli coś tam przelewają...
wojtas to powiedzieli na odczepkę aby co rusz nie pytać się o przelewy bo powiatowe i regionalne nie mają informacji komu będzie i kiedy przelew puszczany decyduje o tym centrala a wykonawcą jest jeden bank w Warszawie i tyle
to powiesz że dopłaty wpłynęły w czerwcu i wtedy zapłacisz
Tylko jak gość jest w porządku to i w stosunku do niego trzeba być w porządku
kolega który pracował w arimr zawsze ludziom mówił że do świąt a najdalej do końca roku, po 1 stycznia mówił że do świąt a najdalej do końca roku...
No tak, kiedyś za czasów przyjaciół rolnika czyli, leppera czy dobrodziejów z pisu była niepisana zasada że decyzja i za dwa tygodnie kasa na konto, teraz Rostowski czy jak mu tam przytrzymuje kaskę bo może, nawet do czerwca. Jak takie pieniądze poleżą 3 m-ce na koncie to jakiś procencik z tego będzie. Nie od dziś wiadomo że rolnicy są nadzy i bezbronni a komu się pożalą jak każdy traktuje ich jak zapychacz wyborczy. Nie oglądałem wczoraj wiadomości i wypowiadali się fachowcy ekonomiści na temat zmian w ubezpieczeniach rolników, opowiadali jak większość rolników na tym korzysta i że rolnicy to bogaci ludzie (w podtekście) i jak najbardziej stać ich na to bo z jakiej racji reszta społeczeństwa ma na kogoś płacić. Inny fachowiec wcześnie rano opowiadał o słynnym przykładzie rolnika który jest jednocześnie taksiarzem. Załamuje mnie hipokryzja, głupota i zacietrzewienie tych bardzo mądrych ludzi. Czasami chciałbym aby to wszystko się pięknie wysypało. Żeby ludzie którym przyjdzie zapłacić odpowiednią cenę za żywność wyszli na ulicę i wystawili podsumowanie tym głupim krwiopijom, Ale to taka propaganda pis miał układ platfusy mają rolników, wróg musi być i nim trzeba straszyć ale oni dobrodzieje rozwiążą problemy i wszyscy będą zadowoleni. Zastanawiam się jak w obliczu zejścia dopłat obrócić się z zasiewami. Nie mam bladego pojęcia jak na to wyrobić finansowo, jest 15 ton pszenicy jarej na oborze i to cały mój kapitał, do obsiania 23 ha. Zastanawiam się czy nie obsiać tego gryką i jałowo przelecieć przez ten rok. Z drugiej strony jest 47 bydlaków i może rzucić się na mieszankę jarą i zgrabić dużo paszy i słomy. Śruta rzepakowa po 830, czyli 340kg białka 830 aby mieć to samo ze zboża muszę się tylko bezowocnie narobić, a efekt jeden pies bo ile z tej mieszanki będzie jak nie stać mnie aby polecieć szerzej z nawozami. bo zrobić aby coś urosło, opryskać, uprawić posiać, i tak koszt. co by tu posiać aby nie wydać za wiele, mieć z tego ewentualną ściółkę i może coś sprzedać. W tej chwili na większości mam polon tylko na 5 ha zrobiony od serca bo planuję to zakisić reszta to na świadka parę ha zaorane na zimę. Co by posiać?
Nic dodać nic ująć. Wziąłem 3lata temu 10ha dzierżawy do której jeszcze płacę dzierżawę. W pierwszym roku dołożyłem po 150zł do każdego hektara roboty nie licząć. Następne lata już lepiej, zarobek jakiś tam był. Ja na całkiem słabych stanowiskach, które np. pierwszy raz będe obsiewał (nowa dzierżawa) sieję len, gorczycę czy grykę. To wszystko tylko po to żeby dać jakikolwiek płodozmian.Jak ktoś wcześniej 15lat siał zboże po zbożu, to nie oszukujmy się zboża nie będzię.Praktycznie bez nawozu. Zysk z tego żaden, trzeba czasem dołożyć, ale łudzisz się, że na drugi rok będziesz mieć lepsze stanowisko. Zadałeś bardzo trudne pytanie. Coby nie posiać to może się nie udać, albo w przypadku ogólnokrajowej klęski urodzaju cena będzie ledwo kryła koszta.
agencja z dopłatamy opóznienia a nagród na starym roku przyznała sobie 50 milionów w zusie to samo średnia nagród 11tyśi na łeb co ciekawsze jest komisja w zusie odkomisji czy nie zamało sobie przyznali a człowiek czeka z utensknieniem na jakieś odchłapy w porównaniu do nich
KIEdy Strajkujemy ?? czy nadal wszystkim dobrze ?
zaraz po strażakach, celnikach, lekarzach, aptekarzach, policjantach .... zawodów które chcąc lub już zaczynają różnego rodzaju strajki jest długa.
a jakie działanie kontrolowali bo u mnie sa poplony i większości z tych rzeczy co pisałeś nie prowadzę
to jak przyjda to masz pozamiatane
u mnie tez byli przed swietami i z tego co wiem to pienadz w czeercu kurw.... ma ć że tak powiem nieładnie
prawie 20 grosz na litrze on strace 1,5 tys o inych potrzebnych zakupach nie wspomnę
fenol nie biadol ja mam 60 ton zyta i jakos do mnie też sie nie pcha a sprzedać za 300 to moge zawsze tylko nie wiem kiedy kasa za to by przyszła
ajesli o krus to jagby tak naprawde wzieli sie za tych taksiarzy i chodowców robaczków świętojanskkich to by zobaczyli ile jest naprawde rolników krusowców
rolnictwo przyszości hobbi dla bogatych
psl sprzedaje nas rolnioków mają przystać na wiek emerytalny 67 lat mają dlug jako partia na kwotę 22 milionów i patrzą na rostowskiego aby to rospisał im po kościach itak do *** śmiali się z rosji ze rolnictwo zacofane ale oni ziemi szfabom ani żabojadom czy śfiniopasom z danii nie sprzedają a polskę czeka czwarty rozbiór amy będziemy parobkami ale jeszcze przyjdzie czas jak spowrotem odprowadzimy niemca pod berlin
niemcem bym sie nie przejmował bardziej obawiam sie ruskich oni nie maj nic do stracenia a niemcy bac co badz maja o wiele wiecej
kolego jesteśmy w uni tak samo jak i niemcy ale gazociąg budują sobie zruskimi a polska jest im potrzebna do tranzytu towarów na wschóddlatego budują sobie nowe drogi u nas oczywiśćie niebespośrednio
bo jestesmy słabym panstwem i dajemy sobie dmuchac w kasze oczywiscie nie można byc jak pis bo to tylko pogorszyło nasza sytuację
Panowie 29 listopada odebrałem decyzję a wczoraj wieczorem były pieniądze czyli agencja zmieściła się w 28 dniach roboczych.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo