1 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2011-12-28 22:19:58)

Temat: Podleganie ubezpieczeniu w KRUS-ie

Mam pytanko może ktoś przechodził podobną sytuację i może mi coś doradzić.
Z racji tego że pracuje zawodowo nie płace składek na KRUS (płaciłem na żonę ale obecnie też już nie płace bo też pracuje) i KRUS postanowił mnie sprawdzić.Wystąpił z zapytaniem do ZUS i do Urzędu Skarbowego i wynikła dla mnie niemiła sytuacja że okazało się że nie jestem ubezpieczony jeden dzień.Umowa w jednym zakładzie skończyła mi się 30 czerwca 2007, zaznaczam że to była sobota, a następną podpisałem w poniedziałek 02 lipca 2007 czyli w następny możliwy dzień roboczy.KRUS za niedzielę 01 lipca naliczył mi składkę za cały kwartał plus ustawowe odsetki, pytanie czy zgodnie z prawem bo nie bardzo wiem jak miałem podpisać nową umowę w niedzielę.Oczywiście drogie panie w KRUS-ie nic nie obchodzi że to niedziela i twierdzą że działają zgodnie z literą obowiązującego prawa. Może zgodnie z literą ale czy z duchem.

2

Odp: Podleganie ubezpieczeniu w KRUS-ie

składki krus powinny być chyba miesięcznie naliczane? o takim przypadku pierwszy raz słyszę, sam raz mam krus raz zus, z przerwami kilku tygodniowymi:)

3 Ostatnio edytowany przez ojanusz (2011-12-28 22:59:05)

Ja miałem taką sytuacje z ubezpieczeniem żony i chodziło o 1 listopada  i niestety musiałem zapłacić.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

4

W KRUSie tak jest że płaci sie za kwrtał,ja tak miałem jak poszedłem do wojska,byłem na krusie poszedłem do wojska 6 pażdziernika a zapłacić musialem za cały kwartał tak samo jak wyszedłem 27 września a płaciłem za kwartał,twierdzili wtedy ze składek sie można podzielic na dni i nawet jak brakuje jeden dzien trzeba zapłacić za cały kwartał.

Ja do młodego rolnika potrzebowałem Krus a wcześniej nie byłem ubezpieczony bo przez studia podlegałem ubezpieczeniu rodziców( pracują zawodowo więc był to Zus) i mi naliczyli składkę nie za cały kwartał tylko za miesiąc i trochę bo przyszło do zapłaty 180zł a cały Krus to wiecej się płaci na kwartał.

6

Gospodarkę dostałem jeszcze w technikum. Na świadectwie napisana była data rozdania świadectw - powiedzmy 20 czerwca. Do końca kwartału zostało 10 dni ale i tak musiałem zapłacić całą kwartalną składkę. Ale to było 15 lat temu.....

Czyli zaleznie od humoru urzędnika, no cóż Polska...

8

Dzięki Koledzy za info.Przeryłem dziś ustawę o ubezpieczeniu rolników i pogadałem z prawnikiem w firmie i wychodzi na to że trzeba zapłacić i zapomnieć o sprawie.
Krus wykorzystuje automatyczne podleganie rolnika pod ubezpieczenie i drenuje kieszenie.
Chyba mają  jakąś akcje bo na forum prawnym znalazłem podobne przypadki.

9

Grześ 67 nie martw się KRUS przekaże twoją składkę na cele bieżące .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

10 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2011-12-29 21:46:11)

składka KRUS w moim okręgu czyli Wieluńskim jest podzielna nawet na dni bynajmniej tak było dwa lata temu jak brałem w firmie urlop bez-płatny to zapłaciłem za 35 dni .
Co do odsetek i zapłaty za jeden dzień możesz napisać o umorzenie całości uzasadnić musisz tym że w dniu za który nie wpłaciłeś składki np: był dniem wolnym od pracy  lub gospodarstwo prowadził ktoś inny .
Możesz jeszcze napisać że w tym dniu byłeś poza gospodarstwem bo szukałeś pracy poza miejscowością w której znajduje się gospodarstwo a na samym początku podania musisz napisać że tego dnia nie użytkowałeś gospodarstwa powinno pomóc .
Może brzmi to trochę śmiesznie ale po przepisaniu gospodarstwa na moją żonę wyszło nam mnóstwo dni za które trzeba zapłacić a że składka była jeszcze nie podzielna weszły całe kwartały mieliśmy około 5 tyś długu z odsetkami wobec KRUS po napisaniu odwołania KRUS umorzył połowę
Moim zdaniem warto pokombinować
No i jeszcze jedno zawsze jak zostaniesz bez pracy choć jeden dzień lub jesteś na urlopie bez-płatnym podlegasz pod KRUS

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

11

Dzięki Marcin.W moim przypadku kasa nie jest tak duża wyszło czterysta PLN z odsetkami.Ale myślę że odwołanie napiszę dla samej zasady bo dlaczego mam placić jak nie ma w tym mojej winy.Najwyżej sprawa skończy sie w Sądzie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.

12

do sądu cię raczej nikt nie wezwie mi też kiedyś umowa się skończyła w piątek a nową pracę podjąłem w poniedziałek i cały kwartał do zapłaty ale pismo napis z może chociaż połowę umorzą bo całkowicie to raczej małe szanse a zapłacisz i tak będziesz musiał takie prawo

13

Ja bym to olał jak będziesz przechodzi na emeryturę w tedy będziesz się martwił .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

14

tak olać i czekać aż cyfra urośnie oni to dopiero przedawnią po 10 latach

15

Olewać nie ma sensu bo tak jak pisze Marcin zobowiązania przedawniają po dziesięciu latach .
Mam decyzję z KRUS-u i miesiąc czasu na odwołanie się .Jeśli tego nie zrobię decyzja staje się prawomocna.Odwołanie wnosi się za pośrednictwem placówki KRUS do Sądu Okręgowego Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.Muszę się tylko zorientować ja wyglądają koszty sądowe bo w sprawach związanych z prawem pracy są bezpłatne a nie wiem jak wygląda to w sprawach związanych z ubezpieczeniem społecznym.

16 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2011-12-30 23:57:46)

Ale w sądach z reguły się i tak takie sprawy przegrywa. Nie chcę cię aby martwić BA! nawet za tobą jestem tylko nie wiem czy po prostu więcej cię będzie kosztowało jak podasz odwołanie. Na samo paliwo wydasz kase, nerwy, i zapłacisz pewnie będziesz musiał.Kiedyś rozmawiałem z gościem który musiał zapłacić. On się dobrze wszystkiego dowiedział.I aby kase utopił, bo takie jest prawo, a krus ma jasne zasady. :uuuu:

17

nie do sądu tylko do kierownika placówki napisz oświadczenie że nie użytkowałeś wtedy gospodarstwa bo wyjeżdżałeś szukać pracy na przykład tak nam podpowiedziała znajoma która pracuje w KRUS

18

Właśnie w tym jest problem że KRUS w Słupcy nie będzie rozpatrywał mojego odwołania tylko je przekaże do rozpatrzenia przez Sąd.Taka jest procedura,poinformowała mnie o tym kierowniczka placówki gdy byłem u nich bo miałem możliwość zapoznania się z dokumentami zgromadzonymi w mojej sprawie,i sam fakt że chciałem się z nimi zapoznać to już był dla pracownic KRUS-u problem a gdy powiedziałem że w tym dniu co nie mam ubezpieczenia była niedziela to najpierw zamilkły potem poszły do kierowniczki na naradę i dopiero później usłyszałem że one interpretują ustawę tak że obejmuje mnie ubezpieczenie rolników z mocy ustawy.Wiec myślę że ta sytuacja jednoznaczna nie jest tylko że odwołanie rozpatrywał będzie Sąd i muszę się dowiedzieć jak wyglądają koszty takiego postępowania, jeśli jest bezpłatne jak w sprawach pracy to napisze,jeśli nie to pewnie nie będę się odwoływał bo koszty mogą być wyższe niż płatność do KRUS-u. Po Nowym Roku zadzwonię do Sądu do Konina i podejmę decyzje.

19

Grzesiek nie odpuszczaj bo skoro oni interpretują ustawę tak to mogą inaczej też. Ja ostatnio jak chciałem zerknąc w dokumenty to poinformowano mnie że zaginęły i że musimy wszystko z chyba 18 lat złożyc od nowa i nawet muszę się wybrac po nowym roku czy się znalazły bo jak nie to idę do sądu i będą odpowiadac za rozpowszechnianianie danych bez mojej zgody bo nie mają dowodów że mają te dokumenty a ja mam kopie z podpisem pracownika że przyjął ode mnie oryginał bo jakoś zawsze w urzędzie tego żądam nawet za najmniejszą pierdołę jak zanoszę.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

20

grześ jak nie kierownik to inspektor główny waszego okręgu