1 Ostatnio edytowany przez Pietia (2010-09-30 13:15:20)

Temat: RSM kto stosował zalety wady

smile  smile  Witam wszystkich koledzy czy ktoś ma z was doświadczenie w stosowaniu RSM, powiedzcie mi czy można już kupić RSM na wiosnę chciałbym na części pola to zastosować chodzi mi o pszenicę i jęczmień jary słyszałem o bardzo dobrych efektach. Tym bardziej, że jest bardzo atrakcyjna cena względem saletry, co się stanie z 32% czy można to jakoś zabezpieczyć na zimę wiem, że 28% wytrzymuje do – 17stopni, ale to jest z ulotki    :nie_wiem:

2

Odp: RSM kto stosował zalety wady

http://www.zapulawy.pl/index1.php?dzial … oc=1000062

3

Pietia  ja stosuje RSM i  z reguły koleś co od niego biore  nie poleca przechowywaniu tego no chyba że masz jakiś gruby plastik  i wstawisz do stosoły   ale też to nie gwarantuje przetrzymania  tak jak pisze wytrzymuje do -17 a jak było w zeszłym roku -30  to co kostka lodu będize ?? 
  szczeże powiedzawszy  ceny teraz a ceny na wiosne(wczesna wiosna) niczym się nie różnią  wiec  lepiej kupic  a nawet dogadac się ze sprzedawca ( ja tak robie) kupuje po najkorzystniejszej cenie wg mnie  ale przechowuje on   znaczy przechowuje ... jade a on ma namieszane świeże big_smile   (np płace dziś  a zabieram na wiosne)
efekty widoczne na drugi dzien big_smile najlepiej to widac w rzepakach     co najważniejsze nie nadźwigasz się  i nie zakurzysz big_smile  lejesz i jedziesz smile szczerze polecam

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Tak Wojtas ale chyba widzisz jak szaleja ceny saletry na początku września brałem pod pszenicę po 800 zł. a teraz wołaja po 960 zł. i straszą że jeszcze pojdzie wgórę a RSM jest po 790 zl. + baniak to jeszcze troche taniej. Ale skoro tak mowisz to znaczy że się na tym znasz i chyba dam sobie spokoj na zime musiałbym to trzymac pod chmurka wolę do garazy maszyny pochować.

5

wiesz Pietia  ja ani tak ani tak ale  ja za RSM tej wiosny płaciłem  820zł  to i tak  nie przekracza  granic rozsądku

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

Ja stosuje drugi rok do zalet to dokładność aplikacji , cena i plon po zastosowaniu.Wada trzeba mieć zbiorniki i muszę przekładać końcówki w moim opryskiwaczu.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

7

czyli w niskich temperaturach się krystalizuje a jak robi się cieplej to wraca do postaci płynu? Jaki opryskiwacz do tego? jakie dawki? rozcieńczacie to?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

8

wróci do postaci płynu ale nie wczesną wiosną musi trochę się ocieplić najlepiej jak go pompa pomerda np.z zbiornika do zbiornika

9

Fenol  opryskiwacz do tego taki sam jak   do zwykłych oprysków  pompa membranowa ...  dawki hmm w zależnosci na  jaką rośline  ja w zeszłym roku   walnołem pierwsza dawke 140l\ha a druga 100l\h  pod korzeń osad z oczyszczalni  efekt pszenica położona  i z położonej pszenicy nakosiłem 7t\h  jak bym wszystko pozbierał to by było bardzo ładnie

w tym roku   wylałem NPK pod rzepak w dawce 650kg\ha to się  równa tak jakby się wysypało 650kg nawozu sypkiego  w cenie o połowę niższej niż sypki  mówie o rzepaku   na jesien jeszcze walne dawke 80l RSM 32%  do tego BOR i RB   i zostawie na zime na wiosne coś posypie chyba sypkiego bo można szybciej z sypkim wjechac  i się dalej zobaczy

jesli chodzi o pszenice to taniej pod korzen wychodzi np polifoska 5  bo  np NPK w płynie  przyzwoita dawkę  żeby dac to trzeba walnąc  za 400zł\ha  oczywiście można taniej ale wtedy  marniejszy efekt  z racji że mam troche sypkiego pod korzen dokupie  coś Polifoski i  posypie polifoską  dokarmie na jesień RSM-em i bedize gitarka smile

10

Wojtas widzę że nie szczypiesz się z nawozami, mądry gość jesteś, dziękować.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

11

nie jeste mądry  tongue tylko Patrze co inni robia i się ucze (człowiek całe życie się człowiek uczy)  i robie na wzór   i na tym się wychodzi  kiedyś  tak jak mi dziadek opowiqadał siali po 300-400kg\ha  teraz jak widzi ze ja ustawiam siewnik na 140-180kg\ha (w zalezności od odmiany)  to mó wi co z tego będize przeciesz tu nic nie urośnie  plon będzie słaby a jak się później kosi 7-8t\ha to się dziwi   
Tak czy siak ja tam  się powtuże i  Polecam RSM

12

MAREKPE napisał/a:

ale uważajcie bo 32 strasznie szybko w zimie krystalizuje. Potem trzeba z nią kombinować.

U mojego sąsiada stały dwa i pół zbiornika tysiąc litrowego RSM 32 przez całą zeszłą zimę na dworze i na wiosnę wyssał do opryskiwacza i nie był  skrystalizowany. Sprawdzaliśmy jego ciężar po wymieszaniu i było 1,32.

13

bo to sie krystalizuje  jak jest zimno i  wraca do stanu ciekłego jak  się robi ciepło ...

14

RSM32 ma temperaturę krystalizacji 0 stopni
RSM28 ma temperature krystalizacji -17 stopni.
Ja swój będę od razu rozcieńczał do 28%

15

RSM 32 cena na styczeń 1100 brutto płatne 14 dni ,dziś zamawiałem.

16

taniocha
Ja mam po 1140 brutto za gotówkę + ewentualnie po 1,25% za każdy miesiąc jak na termin.
Dostawa oczywiście całosamochodowa.
Pytanie tylko - jak sprawdzić, czy kierowca nie sprzedał trochę tego po drodze i dolał wody ??

17

jedynie na wage ...   z takim  kolesiem ..  przeciesz przedstawia ci fakturke i jest tam napisana dokładna waga ...    jak sprzedał  na lewo i dolał wody  to wiadomo nie dolał co do kilograma ...  albo bierzesz 1 l tego i patrzysz jaką ma wagę  musi miec taką jak podał producent ...  wkońcu nikt nie spuszcza z beczki po  10l i nie dolewa tyle wody .. jak  biora to  po 500-1000l .. tak więc wiesz ...   waga się zmieni ..

innego sposobu nie znam

18

Nie mam jak zważyć całego zestawu sad
A co do ważenia jednego litra - to jeżeli na 25 tonach pogonił 1 tonę i na to miejsce wlał tonę wody (1000 litrów), to to sie rozejdzie po kościach. Nie wychwycę tego wagą kuchenną - niedokładna menzurka, niedokładnośc wagi.... A to sie rozchodzi o kilka gram na kilogramie....

19

Do mnie jak przyjeżdża  to prosto z Puław zaplombowany i jeszcze ciepły. Jedziemy na wagę potem spuszczamy ile trzeba znów warzymy znów spuszczamy i ważymy.Czwarty rok od gościa kupuje i nie mam zastrzeżeń .Oto jego strona.
http://nawozyplynne.pl/

20

ja tylko słyszałem ze jak sie doda wody to dupa bo wypali i nie uzywałem nigdy a gościu kołomnie takie kupił i właśnie mu rzepak h... strzelił wiec do sadu ale co i jak nie wiem do końca a w okolicach konina ktoś kupował albo wie gdzie kupić rsm