381

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

http://imageshack.us/photo/my-images/83 … e000e.jpg/
mam to koło  napędzało ponoć kompresor w autosanie ja je zwaliłem ale jeżeli to jest takie ważne przy takich obrotach do 2tyś ,można je wykorzystać np. do napędu klimy?

382

jeno rozłurz to koło bo to grube to tłumik drgań wzdłurznych.Ja zadzwoniłem do producenta silników to facet powiedział że to musi być bo nawet przy 2000 pęknie wał.

383

W autosanie sprężarka jest przed pompą wtryskową i to koło zawsze napędza pompę wody i alternator  a tłumik drgań wału to nawet nie może mieć żadnych wgnieceń bo inaczej faktycznie wał pęknie .

384

czyli też delikatna bestia

385 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-01-03 20:46:42)

Skoda nie drwij z SW400!!! big_smile

to mocny trwały silnik nie do zajechania. Nie taki delikatny jak IFA.:lol:
i każdy domorosły mechanik  cool da sobie z nim radę:dance:

386

sławę nie mają najlepszą i na forum zdania są podzielone więc czy lepszy od IFA mam coraz więcej wątpliwości

387

Fenolku moje błędy cię w oczy szczypią ? a może  silnik który wstawiłem i przez okres 2lat się sprawdził. Apropo uwazasz się za super polonistę to popraw je sam!!!

388

Spokojnie, bez emocji .

389

tak czytam o tym całym Leylandzie i coraz bardziej jestem za wstawieniem V8 IFY bo to chyba żadna różnica czy wystawi mi kopyto przez zaniedbania wtryskiwaczy w IFIE czy przez jakieś kółko w Leylandzie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

390

święte słowa ale smakosza ślimaka nie namówisz aby zrezygnował i jadł kurczaka

391

Aż dziw że się ktoś ze mną zgodził.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

392

jurek ja z sercem na dłoni jak ksiądz po kolędzie wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

393

Jurek nikt tu z nas nie jest polonistą tylko chodzi o to, że to czytają inni goście na forum i sobie pomyślą tu są same …

PS.
Jest tyle możliwości, aby w miarę poprawnie pisać prosimy Cię postaraj się w tym nowym roku.

394

Z całą pewnością twierdzę że 6tc107 w moim rekordzie to silnik idealny kosiłem nim 21 sezon i jeszcze przed nim kilka sezonów i pokażcie mi użytkownika ify z tak długim bezawaryjnym okresem  ,a przepraszam w drugim sezonie na gwarancji końcówka wtrysku się zacięła i została wymieniona i to wszystko .A silnik co włożyłem do 323 to też pracował przez kilka lat bez najmniejszej usterki więc nawet nie próbujcie porównać ify i leylanda bo się nie da.

395

Jak ktoś tylko nasłuchał się teori a zero praktyki z tymi silnikami to i tek nic to nie zmieni.
Nie muwie rze wszystko wiem.
Nie chce nikogo obrazić ale jest tu paru czystych teoretyków dla których na zadane pytanie jest odpowiedz tylko   NIE bo NIE.

396

ale te opinie o silnikach ify wzięły się z tond że co nie jeden kupił sprzęt z dobitym silnikiem nie potrafiąc go naprawić albo nieumiejętnie i problemów narobił sobie a wracając do silnika ifa mam go w kombajnie od 1989 roku co prawda nie wiem co działo się z nim zanim go nabyłem ale E514 służy już u mnie 10 latek i nic przy nim nie robiłem bo poco jest ok bez przecieków,na temat leylanda nie wypowiadam się ale czytając wypowiedzi o nim to nie odbiega ani technologicznie i awaryjnością od ify a ma przewagę w ilości tłoków i spalaniu

397

Leyland jest ciekawy dlatego, ponieważ ma 6 cylindrów i istnieje wiele.
Gdyby miał tylko  4 cylindry,tak nikt nie będzie zainteresowany dla niego i Ifa pójdzie dalej.
Dla nas nie sa żadnych Leylandow, tak bym pomyśleć raczej o silnik z Zetor 121-16145.
Ale nie rozumiecie mnie źle, przerobki z Ifa na Leyland rozważam za ciekawe.
Jest to dobra alternatywa.

Potrzebuję porady, jak najlepiej zalozyc silnik Ifa 6VD do ZT303 i nie cięte i nie przedłużyć rama.

398

obydowę filtra wyrzucić na zewnątrz ciągnika
i podłożyć coś pod płytę przedniego napędu

GG 16238418

399

6Ifa jest dłurzsza od 6ct107 i się nie mieści a silnik musi stać prosto.
Kiedyś widziałem silnik podniesiony dogóry i połączony 4 paskami klinowym .

400

No cóż , podsumowując   to nasza jedyna opcja jak  ifa nam porządnie kopyto wywali i nie da się jego naprawić  tanio smile Bo Leylanda u nas  pełno i części na pewno jakieś  dostanie :hmmm:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "