Odp: Siewnik Mazur S052
Skrzynia to taka jak w Saxoni jest....
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » Siewnik Mazur S052
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Skrzynia to taka jak w Saxoni jest....
prowda:D
Panowie w mojej okolicy to jest jedyny taki siewnik i z taką skrzynią więc nie mam gdzie dopytac i podejrzec albo i zdobyc jakąś dokumentację do tej skrzyni więc bardzo proszę jak ktoś ma to niech się podzieli. Jedyne co mam to tabelę wysiewu i jak ją zmniejszę do A4 to zeskanuję i wstawię.
Schematu żadnego nie posiadam, ale popytam w spółdzielni niedaleko mnie taki jak mój jeszcze maja...
Dzięki Paweł. Jak by Cię częstowali tabelą wysiewu to ja mam bez łaski i wstawię jak tylko zmniejszę do A4 tak że będzie ogólnie dostępna dla forumowiczów.
To jest skrzynia na 3 pokrętła? Jeśli tak to prosiłbym o tabele wysiewu. Też mam mazura ale zawieszanego i mam tabele tzn kartkę spisana długopisem z normami wysiewu które ni jak sie maja do rzeczywistości...
Mają aby tabelę wysiewu nic więcej. Sory, że tak długo ale nie było okazji się wybrać
Dla mnie totalnym nieporozumieniem są tabele wysiewu gdyż zazwyczaj nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ,a prosta próba kręcona w każdym siewniku pozwoli dokładnie ustawić normę wysiewu.
ziarno ziarnu nie równe. siałem w tym roku 3 odmiany pszenicy i do każdej trza było robic próbe bo inaczej to wartości z kosmosu wychodzą
Jeśli jeszcze obliczy się normę według masy tysiąca ziaren to można siewnik ustawić z dokładnością di 5 kg/ha.
To ma ktos tabele do mazura tego ze skrzynią na 3 pokrętła?
powinienem gdzieś mieć, poszukam i dam znać
Mogę Ci wysłać instrukcję Mazura S052/1 na mejla[ 20 MB plik PDF ].
Witam,ostatnio kupiłem siewnik mazur5 i mam pytanie jak wykonać w nim próbe kręconą, bo ustawienie go według tabeli wydaje mi się że nie jest za bardzo dokładne.Dzięki za odp.
Obwód koła x szerokość siewnika np 2x3 =6
1 ar = 100m2
Więc 100 dzielimy przez 6 i wychodzi nam 40 tyle razy trzeba zakręcić kołem aby siewnik zasiał 1 ar , warzysz nasiona a wynik mnożysz razy sto bo hektar ma 100 arów
Chyba jasno to przedstawiłem , ale zawsze trzeba dodać jakąś tolerancję na poślizg koła
A to nie trzeba przejechać siewnikiem 3metrowym 33metry na 1 ar? Czyli 40 metrów na siewnik 2.5m. Podzielić metry przez obwód koła i wyjdzie ile obrotów mamy zrobić.
Więc najdokładniej byłoby tyle ile trzeba przejechać w polu tylko wtedy potrzebne by były rynienki do próby kręconej
I tak zawsze próba kręcona będzie oddawała wynik u przybliżeniu bo przecież nie każde ziarno jest jednakowe i nie w każdym worku będą identyczne ziarna.
Obwód koła x szerokość siewnika np 2x3 =6
1 ar = 100m2
Więc 100 dzielimy przez 6 i wychodzi nam 40 tyle razy trzeba zakręcić kołem aby siewnik zasiał 1 ar , warzysz nasiona a wynik mnożysz razy sto bo hektar ma 100 arówChyba jasno to przedstawiłem , ale zawsze trzeba dodać jakąś tolerancję na poślizg koła
Piotrze tak to się własnie robi, tylko przy twoim przykładzie to wychodzi w zaokrągleniu 17
Chłopaki ile kg np żyta lub pszenicy wchodzi w mazura ? I ogólnie jak to sieje ,gorzej niż poznaniak czy tak samo? jeśli ktoś to jeszcze użytkuje to prosiłbym o opinię
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » Siewnik Mazur S052
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo