21

Odp: Czym Karmimy Nasze Zwierzaki, czyli pasze itd.

mocznik to białko nie organiczne po prostu trucie bydła opas przezyje bo jego żywot jest krótki ale o krówki trzeba dbać by służyły jak najdłużej

22

http://www.hodujbydlo.pl/index.php?content=878

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

23

Z tego co wiem to nutrena stosuje mocznik w paszy.

24

lesław dlatego stosuję tylko mikro i makro elementy reszta to dobra genetyka i dobra własna pasza

25

323 masz racje ,genetyka i własna pasza to postawa ale przy hf bez wysokobiałkowych pasz raczej się nie obędziesz.

26

dobry skład runi na łące dużo daje młodo koszone przewaznie koniec maja po otwarciu silosu robię próbe i po tym robię korekte nie koniecznie wysoko białkowymi paszami tylko białkiem jelitowym stosując DGS wywar zbożowo- kukurydziany 24 procent białka jelitowego i nie jest drogi 780 tona

27

323 dobrą masz cenę na ddgs ja płace ostatnio już 960 zł za tone:nooo:

28

I jak koledzy wyszły analizy badań waszych kiszonek?

29

a więc tak kiszonka z kukurydzy;białko 9,8 amoniak 0,0 kwas mlekowy67,24g/kg skrobia30,93 GPS białko10,29 amoniak00 kwas mlekowy78,85g/kg skrobia25,9

30

323 gdzie robiłeś analize? Ja zleciłem de heus i wyszło mi tak.(sucha masa 275,popiół 45,ph3,8 ,białka ogólnego 81, włókna 187, tłuszcz 40,skrobia ,cukier 18 i jeszcze pare danych ) Analiza dotyczy kiszonki z kukurydzy.

31

Macie doświadczenie z wysłodkami granulowanymi suchymi (Tofii) ? Dzisiaj jadę przywieść z tym że nie są workowane tylko luzem ale to żaden problem bo w domu od razu do worków i w suche miejsce. Przeznaczenie - byki i mleczne.
jednorazowo ok 10-12 kg namoczonych powinno być ok ?

gg 5118068

32

Ja dawałem suche. Jedna nabierka pęcznieje tak że zapełnia wiadro więc niech pęcznieje w żołądku..

33

ja to samo suche  ...  szybciej i mniej babraniny big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

34

Mam zamiar stosować te granulowane wysłodki w karmienie dla krówek.Czekam tylko na żywieniowca.

35

dobre są na uzupełnienie energii w paszy

36

Suche wysłodki są bardzo dobre przy wypasie krów na łąkach wiosną, bardzo ładnie pochłaniają wodę co po części ogranicza biegunki.

37

Witam.
Na kiszonkę bardzo dobry jest ślazowiec.
Jest to roślina wysoko białkowa. Świnie i bydło się zajadają.
Polecam poczytać bo warto.
Pozdrawiam.

38

po 2 miesiącach stosowania muszę przyznać że bydło się zajada ale muszą być namoczone. Jak podam w postaci suchej do nie wszystkie chcą to jeść i są sytuacje że jedna sztuka nie zje nic a inna zje za dużo. Najwygodniej dla mnie jest przepuszczenie ich przez śrutownik gdy mielę zboże. Wysłodki, zboże i witaminki się wymieszają i można podawać do skarmienia.

gg 5118068

39

Widzę, że ślazowiec nie zainteresował kolegów, ale warto spróbować.
Osobiście nie wierzyłem, ale kupiłem nasiona i posiałem.
Urósł wysoki i dałem świniom do jedzenia(całe rośliny) nie ciąłem na sieczkarni.
Ku mojemu zdziwieniu świnie wcinały jak złe. Roślina ma wiele właściwości.
Dużo białka, jeżeli kosimy na zielonkę to nawet 3 razy w sezonie.
Smakowo jest smaczna i zwierzęta wciągają.I jeszcze jedno.
Mój sąsiad też nie wierzył. Dałem jemu kilka roślin i dał je cielakom(takie miał) i był pod wrażeniem, że natychmiast zaczęły wcinać ze smakiem.
Roślina jest również energetyczna i trwa około 20-30 lat
Pozdrawiam.

40

niskie krzaki tego ślazowca to prawie jak maryśka.

gg 5118068