1 Ostatnio edytowany przez krzychu (2011-02-01 20:41:14)

Temat: Problem z komputerem

Witam mam problem z kompem a mianowicie jak włączę komputer to po jakiejś chwili sam się wyłączy i miga tylko zielona dioda żeby włączyć go ponownie muszę wyłączyć i włączyć kostkę na przedłużaczu bo tak się nie włączy sad zawsze tak się nie robi tylko jakieś 3 4 razy dziennie dodam że 2 tygodnie temu zakładany był nowy zasilacz i jakieś 3 dni temu tak zaczęło się tak robić liczę że ktoś mi pomoże bo ja już nie mam siły:uuuu: za pomoc z góry dzi

2

Odp: Problem z komputerem

U mnie jak cos się zaczyna dziać to zaczynam od przywrócenia fabrycznych ustwień BIOSU.Jak dla mnie to coś masz na lini zasilania. Sprawdź stan kondensatorów  na płycie głównej czy nie są powybrzuszane.

3

A jak przywrócić te fabryczne ustawienia BIOSU co i gdzie włączyć bo ja w temacie kompów to jestem nie za bardzo oblatany wink

4

A kiedy czyściłeś radiator na procesorze bo jak będzie zasyfiony i sie przegrzeje to kompa wyłączy, radzę wziąśc odkurzacz i do roboty tylko z miękką szczotką.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

5

A co się stało że zasilacz wymieniany?
W BIOSIE można okukać temp procka co by na darmo nie nakurzyć w całym domu;)

6

Przyczyn może być dużo ale ja zacząłbym sprawdzać od zasilacza . Albo po prostu może być zakurzony albo w najgorszym wypadku mogłeś stracić sterowniki jakieś od systemu i od teraz się nie włączy. A pojawiają się jakieś komunikaty czy tak od siebie się wyłancza?

7

Mnie się zaczęło robic to samo tylko z laptopem i czyszczenie procesora rozwiązało problem więc radzę zacząc od tego bo w biosie nie każdy potrafi pogrzebac a czasem zwykłe czyszczenie załatwia sprawę, dodam że zaczął się wyłanczac tak sam od siebie podczas formata kiedy procesor był troszkę bardziej obciążony.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

8

odkręć boczną obudowę i przedmuchaj wszystko sprężarką. W domu robię to sprężarką z garażu, a w pracy dmuchawą do liści - 2 razy do roku dmucham tą dmuchawą po 150 komputerów. Dokładnie zasilacz i procesor. Jak wyczyścisz, to na płycie głównej jest bateria (taka okrągła, srebrna o średnicy ok 1,5-2 cm) wyciągnij ją na minutę. Załóż bateryjkę, skręć obudowę i próba. Jak będziesz miał odkręconą obudowę to posprawdzaj jeszcze wszystkie gniazda i powtykaj ponownie - miałeś wymieniany zasilacz więc lepiej posprawdzaj wtyczki. Koniecznie jeszcze sprawdź "kości pamięci" (takie cieniutki płytki) będziesz miał 1 lub 2. Wyciągnij je i przedmuchaj bo często się zapiekają i nie stykają. Powinno pomóc bo objawy wyglądają na jakieś zabrudzenie.

gg 5118068

9

Prawdopodobnie zasilacz masz za malej mocy. Do tego dochodzi zanieczyszczony radiator na procesorze. Wyczyść radiator proca. Wynieś komp na zewnątrz i delikatnie dmuchnij powietrzem.Jak dalej będzie padał to na pewno zasilacz. Jeśli to jest nowy  zasilacz to oddaj go do reklamacji, może być wadliwy, albo potrzebny będzie większej mocy.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

10

jacekrado napisał/a:

Wynieś komp na zewnątrz i delikatnie dmuchnij powietrzem.

z tym delikatnie to nie przesadzajmy. Jak kompresor mi się nabije to dmucham 4 atmosfery wink

gg 5118068

11

zasilacz był zakładany nowy w serwisie i cały komp był też wyczyszczony wink teraz bym do niego zajrzał ale nie mogę zdjąć bocznej obudowy odkręcam z tyłu te śrubki i nie chce zleźć nie wiem jak to zdjąć żeby czegoś nie urwać w starym kompie nie miałem problemu żeby to zdjąć a tu gdzieś trzyma na dole a nie ma tam żadnej śrubki może ktoś mi wyjaśni jak to się zdejmuje ?

12 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-02-02 11:17:51)

połóż kompa na płasko (będzie Ci wygodniej) - oczywiście obudową którą chcesz ściągnąć do góry. Lekko naciskając na tą blachę i pociągnij ją do tyłu ( w tylną stronę kompa). Haczyki na bocznej obudowie muszą wyskoczyć z otworów w ramie kompa.

gg 5118068

13 Ostatnio edytowany przez krzychu (2011-02-02 14:04:31)

zdjąłem obudowę wyczyściłem wszystko dokładnie i chodzi już z 20 minut i się nie wyłączył big_smile a jeszcze chwile temu przed wyczyszczeniem jak go włączyłem to nie zdążyłem włączyć strony i już się wyłączył wink dzięki za pomoc macie po plusie smile
jak by coś się jeszcze działo to będę pisał
gostek w serwisie mówił że czyścił cały komp a jak zdjąłem obudowę to kurzu to było tam z pół kilo kurzu lol

14

mówił że czyścił, a nie czyścił. Zapewne na servisie nie ma sprężarki a sprężone powietrze kosztuje 11 zł za 0,5 kg.

gg 5118068

15

krzychu napisał/a:

zdjąłem obudowę wyczyściłem wszystko dokładnie i chodzi już z 20 minut i się nie wyłączył big_smile a jeszcze chwile temu przed wyczyszczeniem jak go włączyłem to nie zdążyłem włączyć strony i już się wyłączył wink dzięki za pomoc macie po plusie smile
jak by coś się jeszcze działo to będę pisał
gostek w serwisie mówił że czyścił cały komp a jak zdjąłem obudowę to kurzu to było tam z pół kilo kurzu lol

Mi jak robili kompa to już im mówiłem że mają mi go wyczyścić to wzieli 30 zł a jak sprawdzałem to zrobione to było solidnie. Ważne że chodzi. :beer:

16

Witam ma taki problem że  komp   "pochodzi"  parę godzinek i wiesza sie .  Tzn. Komputer  nadal działa  ale na  monitorze wszystko  zastyga w  bezruchu . Myszka , ikony  wsio nic się nie  rusza  a  komp  dalej działa . Restart  tylko z  listwy . I  to trzeba  poczekać trochę żeby ostygł  bo  zaraz  po załadowaniu systemu  się  zawiesi .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

17

Sebastian jesli to stacjonarny odkręć z boku obudowę i powinno pomuc. Najprawdopodobniej siada ci wentylator na procesorze i sie przegrzewa odkręcenie obudowy powinno pomuc.

18 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-01-22 22:46:29)

Tak  to jest PC z   XP - kiem . Chyba  to  to  bo wentylator  się kręci ale czasem  wpada w  drgania aż   obudowa  drży .  Myślałem że  to nie  ma aż  takiego wpływu  na cały system .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

19

a co jest  z moją padliną ze nagle przestał odtwarzac mi filmików na YT i podobnych ??
jave przeinstalowałem i dalej to samo ..  przeglądarka to mozilla

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20

może mocno zanieczyszczony jest dmuchnij sprężonym powietrzem po wentylatorze