101

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

interesuje , chętnie poczytam, ojciec sprawił sobie 2 byczki do odchowania, wietnamke też może trzymać:))
a mięsko smaczne?

102

jestem na etapie zmiany motoru i chcę teraz kupić na gospodarstwo - spotkaliście się z takim zakupem ? powiedzmy że jest mi niezbędny do kontroli pól i bydła na pastwiskach.
Interesują mnie 2 sztuki z czego jeden z firmy handlującej motorami to oni bez problemu wystawiają fakturę a drugi od osoby prywatnej - jak papier muszę mieć od prywatnej aby odliczyć vat ?

gg 5118068

103

od osoby prywatnej nie odliczysz Vatu, kupujesz na umowe kupna sprzedaży, więc bez vatu, a jak byś sprzedawał to wystawiasz fakture z zerowym Vatem

104

Wiem ta.zw.kłady można zakupić na modernizację ze zwrotem z ARiMR i vat tak samo odliczyć ale vat od motoru to nie bardzo widzę

105

pewnie bedzie służył do spradzaanie ogrodzenia pastwiskowego hehe he

106

Vatu nie odliczysz, bo go nie płaciłeś sprzedającemu. Jedyne co możesz zrobić to spróbować zakwalifikować motor do środków trwałych i koszty eksploatacji i amortyzacji odpisywać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

107

ale jeśli moto kupię z firmy zajmującej się handlem motorami to od nich fakturę dostanę.
Będę dziś w skarbówce to podpytam co i jak.

gg 5118068

108

jeśli kupisz go na fakturę (nowy, ewentualnie autohandel) gdzie będzie naliczony to ten vat sobie rozliczysz. Jak przy kontroli będą drążyli po co motor na gospodarstwie, odpowiedź prosta: kontrola pól, pastwisk, ewentualnie do tego wyjazdy związane z załatwianiem papierków w urzędach i agencji. Tylko uważaj co na fakturze ci napiszą bo motor typowo szosowy w pole nijak się zda... smile

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

109

Od kwietnia chcialbym przejsc na VAT.Co powinienem zrobic najpierw??Chcialbym sie sam rozliczac i licze na Wasza pomoc.W moim przypadku,gdzie zostalem mlodym rolnikiem,mam 11 h (bez ojca) sprzedaz jest znikoma,troche nie oplaca sie placic ksiegowej,tym bardziej ze chcialbym sam to zrozumiec.

110

Wszystko co musisz zrobić to złożyć formularz rejestracyjny w urzędzie skarbowym, opłacić go (u nas to była stówka) i poczekać na pismo że na twój wniosek zostałeś vatowcem. Co do tego jakie kwity musisz prowadzić to za dużo Ci nie powiem bo to mi księgowa prowadzi. Wiem tyle że prowadzi rejestr środków trwałych, księga przychodów i rozchodów, rejestr faktur, robi rozliczenia i składa deklaracje... jak coś ominąłem to niech dopowie ktoś co sam rozliczenia prowadzi...
Co do Twojej sprzedaży, która jest znikoma. Rozumiem że masz gospodarstwo o profilu roślinnym. Wszystkie płody rolne co urosną skarmiane są w gospodarstwie Twojego taty. W takim przypadku musisz wystawić na te płody rolne fakturę. Podstawowa zasada: Jak coś kupujesz to i sprzedajesz. Będziesz rozliczał się tylko z faktur kosztowych, a dochodowych będziesz miał tyle co kot napłakał to jest sygnał dla skarbówki żeby Cię zlustrować..

111

Chętnie Ci pomogę.
Zgłoś rejestrację w urzędzie statystycznym i skarbowym (wg kolejności jak napisałem). Do tego opłata.
Zakup segregator, książki: ewidencja zakupów vat, ewidencja sprzedaży vat, ewidencja środków trwałych i ewidencja wyposażenia.
Reszta to już pestka. Zrozumiesz to bardzo szybko. Jak masz tylko produkcję roślinną to jest jeszcze mniej roboty. Poświęcisz miesięcznie 1-2 godz i zaoszczędzisz na księgowej.

112

Dzieki za chec  pomocy.Jutro wybieram sie zarejestrowac jako vatowiec.

113

A z jakiej paki statystyczny??? To z tego co wiem dotyczy firm, ale rolników pierwsze słyszę...

114

Musisz dostać nr REGON.

115

nie posiadam takowego, a jestem od roku na VAcie. Mało tego. Chłopaki z mojej okolicy co od paru lat są watowcami też tego nie posiadają. Zanim przeszedłem na Vat trochę poczytałem i na AF któryś wspominał że trzema mieć REGON.  Jak się na skarbówce rejestrowałem to wpierw rozmawiałem z kilkoma księgowymi, oraz z samym naczelnikiem US i wszyscy zgodnie odpowiadali że nie ma takiej konieczności. REGON dopiero jest wymagany gdy rolnik zamierza prowadzić działalność gospodarczą, kiedy tylko przechodzi na rozliczenie VAT to tego obowiązku nie ma.
Pioteknnn  podpytaj pierw w US, lub u jakiejś Księgowej czy musisz ten REGON mieć.

116

Tego to nie wiedziałem....
Wszyscy vatowcy których znam mają regon

117

może co US to inny obyczaj bo rok temu przechodziłem na vat i był wymagany regon - US Złotoryja.

gg 5118068

118 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-03-19 20:01:39)

a może i tak.... prawo prawem a US i tak po swojemu robi...

119

nie jestem na Vacie a regon mam , nie pamiętam po co ,ale kiedyś był potrzebny:) mam działy specjalne smile

120

przy działach specjalnych rejestrowałeś się w US i płacisz podatek dochodowy. Niewiem czy przy działach specjalnych jest wymagany regon, ale jeśli nawet nie to może jak wyżej było pisane: urząd ma swoje odrębne wytyczne smile