21

Odp: żmijka

Wojtas  a  co lepsze będzie za tą kasę ? I czy ja wiem czy tyle miejsca zajmują .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

22

boberek666 a może coś takiego? http://www.bin.agro.pl/index.php?option … Itemid=137
większe pojemności i lepiej miejsce wykorzystane....
ja na wiosne stawiam płaskodenny bin60 też z młodego rolnika...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

23

Bamreras płasko denny ? Tzn. zwykły  na płycie betonowej bez podpór ? A ile  taki na  nogach kosztuje tak z 50 ton zasypu ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

24

jesli szukacie zmijek do zboza to pom odolanow ma fajne i w duzo lepszej cenie niz pom augustow. ja w 2006 roku kupilem 5 m z augustowa za 2400 a rok pozniej 8 m z odolanwa za 1900, srednica i jednej i drugiej to 100mm. sasiad ma 8m 140mm i ta w porownaniu d mojej to o wiele wydajniejsza. ladujey tira okolo 2,5 godziny z tym ze on jedna znijka a  ja dwoma smile

25

Różnica między płasko dennym a lejowym wynosi ponad 100% takie ceny bynajmniej obowiązują w binach bo płaski kosztuje 9800pln a lejowy 22000pln

26

jeśli chodzi o te lejowe z BINa to pewnie będą droższe sad wiadomo za firmę trzeba płacić a jeśli chodzi o płasko denne to też miałem coś na myśli tego typu i cena całkiem całkiem    http://moto.allegro.pl/zetor-same-ursus … 35583.html

27

na stronie binów jest też cennik. te lejowe wychodzą podobnie jak te co boberek666 zapodał w linku (w przeliczeniu na 1m3 pojemności). A co do relacji  płaskodenny-lejowy cena za płaskodenny bin60 (57ton ład) 12199zł, za lejowy k60/4 (59ton ład) 22127zł. ceny łącznie z montażem.
A i jeszcze mały szczegół. Silosy do 30m3 można stawiać na zgłoszenie, powyżej na pozwolenie na budowę....

28

tak zgadza się do 30m3 i wysokości nie większej niż 4,5 m

29

bamreras napisał/a:

na stronie binów jest też cennik. te lejowe wychodzą podobnie jak te co boberek666 zapodał w linku (w przeliczeniu na 1m3 pojemności). A co do relacji  płaskodenny-lejowy cena za płaskodenny bin60 (57ton ład) 12199zł, za lejowy k60/4 (59ton ład) 22127zł. ceny łącznie z montażem.
A i jeszcze mały szczegół. Silosy do 30m3 można stawiać na zgłoszenie, powyżej na pozwolenie na budowę....

Kolego na płaskodenny jest  teraz promocja 10% do końca marca jak się zamówi a faktura do kwietnia

30

o tej promocji to my wiemy...

31 Ostatnio edytowany przez Pajej (2012-02-08 18:56:30)

Ja stawiałem jesienią 2 płaskodenne po 40t razem z wylewka i bloczkami kosztowały mnie ok 13 tys poszukam tel jak kogoś interesuje
http://moto.allegro.pl/zetor-same-ursus … 35583.html
to te

Rolnik z powołania:-)

32

To tez jest kusząca oferta dzwoniłem do gościa i teraz mam dylemat czy lejowe czy płasko denne :hmmm:

33

Jak postawisz lejowy to się za rok przekonasz o słuszności swojej decyzji podczas opróżniania ,mam 5 płaskodennych i 5 lejowych i jeśli teraz bym kupował to tylko lejowe gdyż wygoda w rozładunku i lepsza jakość przechowywanego zboża .

34

Bombay niebieskie zmijki z Odolanowa to szajs mam 100  drugom mam 150 robioną po znajomości dwoje ludzi przy załadunpu jest mokra i nie kłuje pszenicy.

35

a no właśnie to jest największa zaleta lejowych bo jak sobie pomyśle ze trzeba wchodzić do tych płasko dennych i nagarnywac to zboże  i jeszcze to będzie jęczmień to mnie skręca w brzuchu jak po dobrej imprezie big_smile

36

A poco wchodzić do środka chyba że pozamiatać montuje się przenośnik podpodłogowy plus zasuwa i wszystko idzie jak trzeba nie chcę obstawać za jednymi czy drugimi ale 100% za lejowego to przesada a znam takich co po sezonie lejowe nówki za pół ceny sprzedali bo tam jest niekorzystny przepływ powietrza są trzy lub cztery kanały w leju a w płaskim cała podłoga perforowana

37

panowie mam 5 cemenciaków ...  w tym ze za bardzo miejsca nie mam gdzie stoją wiec stoją w rzedzie jak na odstrzał ... wysypywanie to fakt  do 3/4 zbiornika zlatuje samo grawitacyjnie na przyczepę  a reszta to zmija pod spód i jazda ...  ale raz że miejsca zajmuja dwa że jest to  uciazliwe  przestawianie żmiji  pionowej   z jednego do drugiego ..   chodż w tym roku  przymocowalismy  żmiję do płyty  OSB i ciagaliśmy to ciagnikiem by się az tyle nie nameczyc ...  jak kosi  duży kombajn  i jest wydajnośc .. w pewnym momecie konczy się miejsce w jednym  i trzeba przejsc do nastepnego   za ten czas już przyczepy stoja i  po pewnej chwili kombajn  też ...  więc  o dupe to rozbic ..  chce sprzedac te cemenciaki i  postawic bina   na spodzie zamontuje żmijkę coś jak  w zbiorniku  w kombajnie z przesłonami i wsio ...  wygarnie praktycznie sama reszte tylko pozmiatac ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

38

scoda a jakiej średnicy masz te silosy? i jak konkretnie są zamontowane te przenośniki może masz jakieś zdjęcia ?

39

jeśli ma oryginalny to jest puszczona żmijka pozioma w podłodze. Zabiera zboże po całej swojej długości i zboża zostaje aby trochę w silosie...

40

Wyceniałem ostanio silos 250 ton z firmy Feerum z Chojnowa. Za silos płaskodenny + żmijka wybierająca (wystarczy tylko pozamiatać pusty silos) + podnośnik kubełkowy - wyszło ok. 100000 brutto. Jest taniej niż BIN o jakieś 30%. Robią też lejowe, ale sam silos jest prawie dwa razy droższy od płaskiego. Taniej wychodzi płaskodenny + żmijka wybierająca niż lejowy o tej samej pojemności.