Temat: sposób na wykręcenie śruby

macie może jakiś sprawdzony sposób na wykręcenie śruby z ramy (przechodzi na wylot) tylko jest skorodowana i ani drgnie urwała się w ramie przewierciłem 4mm i potem 8mm i skubana siedzi śrubka 16mm od przedniego mostu w zt323

nie wszystko złoto co się świeci

2

Odp: sposób na wykręcenie śruby

Ja często korzystam w "lewych" wierteł. W większości przypadków pomaga..

3

Przewierć 12mm i grzej palnikiem, ąż iskierki z rdzy się pojawią. Potem wbij np ja wbijam TORX-a i wkręcaj w stronę ramy, ale najpierw próbuj lewo-prawo rozruszać. Powinno pomóc.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

jo jak Marek pisze rozwiercaj i kombinuj dalej torx lub imbus, wykrętak . Pójdzie jak nie to wiertło 13  i resztkę sruby trzeba wydłubać

5

Śruby dość często wykręcam naspawując nakrętkę na to co zostało w ramie, korpusie... Spawarka na dość dużym amperarzu, żeby przetop był dość mocny. nie zawsze pomaga, ale z reguły tak.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

6

Widzę że jesteś z Radomia to wal do TECHNOLANDU i są specjalne wykrętaki Wiercisz odpowiedni otwór wkręcasz wykrętak idelikatnie wykręcasz urwaną śrubę koszt nie wielki a przyrząd zostaje .Działa to na zasadzie gwintownika tylko że odwtotnie .Podejrzałem to w zakładzie ślusarskim .Ulica LUBELSKA tuż za wiaduktem stoją tam betoniarki i takie tam duperele lub jakiś inny sklep z takim oprzyrządowaniem

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

7

Jak śruba uparta to wykrętak nie pomoze

Rolnik z powołania:-)

8

marek2011 napisał/a:

Widzę że jesteś z Radomia to wal do TECHNOLANDU i są specjalne wykrętaki Wiercisz odpowiedni otwór wkręcasz wykrętak idelikatnie wykręcasz urwaną śrubę koszt nie wielki a przyrząd zostaje .Działa to na zasadzie gwintownika tylko że odwtotnie .Podejrzałem to w zakładzie ślusarskim .Ulica LUBELSKA tuż za wiaduktem stoją tam betoniarki i takie tam duperele lub jakiś inny sklep z takim oprzyrządowaniem

Zapomnij. Tym możesz wykręcić szpilkę z bloku, gdzie cały gwint jest czysty, a wykrętakiem nie wykręcisz zaropiałej 16 Ja bym tylko wkręcał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

9

Ja miałem  takie luzy na tych śrubach że  śruby same wypadły smile  Więc tego problemu nie miałem .  Jak uparta śruba
to tylko  rozwiercać i  resztę  wydłubać   .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

10

Każdy sposób jest dobry aby był skuteczny.Jak nie daje rady  wszystkiego można sprubować

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

11

dzięki za tak liczne odpowiedzi ale wykrętakiem na pewno nie będę próbował. wiercę ile się da może się obrusza i do ramy ją muszę jeszcze jakiś palnik wykombinować żeby dobrze rozgrzać
jak to same powypadały? ja mam w większości 18mm (chyba ktoś przerobił) jeszcze dwie zostały uparte pewnie tez będą z nich 18 podsumowując wszystkie wypowiedzi to lepszego sposobu niż wiercenie nie ma przyspawać tez się nie da sad jak zrobi się trochę cieplej to się z nimi jeszcze pomocuje smile

12

Karol 82 o które śruby chodzi dokładnie  bo może się nie zrozumieliśmy  bo mi chodziło  o te mocujące  płytę przedniego mostu smile

13

dokładnie o te

14 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-11 12:28:40)

U mojego ta płyta była wyrwana . Śruby miały pozrywane gwinty i zostały tylko 4 które palcami można było  wykręcić   jakimś  cudem  dojechałem nim do domu ale jazda całą szosą  ale ciepło miałem    tongue

15

jak byście się zapatrywali na przyspawanie tego do ramy? nie pęknie łoże?

16

Odpadnie, wszystkim których znam, atak zrobili,  odpadło. Jedyne co pomagało to przewiercenie i skręcenie na śruby i nakrętki. No i regularne dokręcanie jak się luzy pojawiają.

17

MAREKPE  dobrze  gada, mam dziury na wylot w ramie i skręcone porządnie , nic nie puszcza .

18

znaczy przewiercić całą ramę? na jakiej średnicy śruby zamocowaliście? pamięta ktoś może? no i skąd taką wiertarkę wytrzasnąć

19

normalną ...   tylko musi miec trochę mocy big_smile   i oczywiscie wiercic etapowo ..   nie od razu  najgrubszym wiertłem ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-11 12:30:33)

Tak całą,  my to zrobiliśmy starą wiertarką chyba czeską taką całą metalową nie wiem jak się nazywa ale  ma tyle lat prawie co ja tongue. Jak Wojtas mówi można mniejszą wiertarką tylko  mądrze wiercić . Śruby  rozmiar oryginalny  tzn. takie jakie  były  tylko  wiadomo dłuższe i utwardzane ja kupiłem pręty już nagwintowane uciołem ile brak i  gitara wink