Temat: Kalkulacja gospodarstwa

Witam. Mam do zrobienia kalkulację gospodarstwa ale niestety nie wiem jak się to robi. Trzeba wziąść pod uwagę produkcję roślinną i zwierzęcą koszty i zysk. Z roślinną to dam rade wyliczyć koszty z 1ha (nasion,opryskow itp) natomiast z zwierzecą mam problem ponieważ nie wiem ile np wydzie zuzycie wody czy paszy na 1 tucznika czy ktoś z Was robił coś takiego kiedyś?

2

Odp: Kalkulacja gospodarstwa

lol a to dobre nie wiesz jak!!!!
też bym nie wiedział jak załatwić część zwierzęcą :hmmm:
A generalnie każdy z nas powinien sobie co roku takie coś robić
A do czego to Ci?

3

niestety ale trzeba sobie dopasować np. na całą produkcję zwierzęcą powiedzmy 10 tyś i dzielimy przez ilość sztuk i dalej dzielimy sztukę na konkretne wydatki - ściema ale ja też to robiłem. Co prawda nie tak szczegółowo ale robiłem.

gg 5118068

4

no właśnie i tak to się robi bo jakby zrobił to z ręka na sercu to przed wynikiem zawsze wychodził - (minus)

5 Ostatnio edytowany przez marian 323 (2012-02-10 14:31:56)

na studia mi to potrzebne. a co przyjac np na 1 swinke ile zje kg paszy? albo wypije wody? cos takiego musze napisac i policzyc calkowite koszty no i zysk

6

w różnym wieku jest inny pobór paszy ale gdzieś czytałem że dla tucznika 3kg dziennie

gg 5118068

7

http://www.wir.org.pl/kalk/trzoda.htm
Tu masz popczytaj

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8

tucznik na cały okres tuczu potrzebuje 300-400kg paszy. Zależy od intensywności produkcji, jakości pasz i wielu innych czynników. Wody ile tego niewiem, ale sporo bo około 50% tucznik rozchlapie podczas zabawy....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

9

Paszy to średnio możesz przyjąć około 3 kg/1 kg przyrostu a z wodą to już nie mam pojęcia

10

dzieki choc jedno juz wiem smile

11

Ja wspópracuję   z W.O.D.R  cenię  sobie tą wspópracę na każdym etapie  od produkcji roślinnej  do  prognozowania opłacalności  w danym roku . Przewidzieliśmy że w tym roku będzie kicha z ziemniakiem - ale sadziłem  dlaczego -w dziale okopowe Stosuję tylko nasiona polskie; a nie holenderskie taka sama jakość-a może i lepsze a co najważnjsze tanie

12

jeśli chodzi o wyliczenie opłacalności hodowli zwierzęcej to na brojlerze zawsze liczyliśmy zużycie paszy i wody w przeliczeniu na zdane kilogramy i wychodzi rzetelnie

nie wszystko złoto co się świeci