1 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2012-02-11 17:38:55)

Temat: co lepsze fortschritt 323 czy mtz belarus lub mtz 82

proszę uzasadniajcie swoje wypowiedzi
interesuje mnie awaryjność, ceny części oraz promień krętu czy ciężko zatopić i swoje historie i doznania z tymi traktorami

no i oczywiście ceny

czy  jest może  ktoś z woj. podlaskiego

2

Odp: co lepsze fortschritt 323 czy mtz belarus lub mtz 82

Łukasz napisz do jakich prac chcesz używać ten ciągnik będzie łatwiej odpowiedzieć

Rolnik z powołania:-)

3

Wjedź w rów to każdego zatopisz...

4

pytanie do czego to potrzebujuesz . to chyba pytanie  najlepsze.. jeżeli do orania oprysków siewu nawozu  i innych  to  MTZ  bo ciuchcia za dużo  zgniecie ..    i oczywiście teoretycznie forsz jest tanszy ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

to będzie główny traktor czyli orka agregat odśnieżanie na pewno nie opryskiwacz może później będę rozsiewał nawozy

6

wojtas napisał/a:

pytanie do czego to potrzebujuesz . to chyba pytanie  najlepsze.. jeżeli do orania oprysków siewu nawozu  i innych  to  MTZ  bo ciuchcia za dużo  zgniecie ..    i oczywiście teoretycznie forsz jest tanszy ...

to czemu nikt nie zagłosował na mtz

7

bo to forum Forsza big_smile
  wiesz  zadajesz pytanie za mało  danych ..   forsza kupisz  ze 13 tys włozysz do niego z reguły 4 tys by było tip top  ale jeśli masz małe kawałki i posiadasz brak nerwów to się wykończysz albo przyzwyczaisz ..   a MTZ  mały  zwrotny    i części tanie ..   tylko że musisz dac min 20 tys by to  jeździło  bo za mniej ciężko kupic w dużej kabinie  ...      powiedz jaki agregat jaki areał   jaki pług .  co chcesz odśnieżac .   ale ogólnie lepiej się robi MTZ ale do orki  forsz  to cholerstwo  jechało ...  tylko  czasami mocy  przy mało i trza było sie wlec po polu  ale tak to forsz dobry ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

wojtas napisałeś

do orki  forsz to
cholerstwo jechało ...  tylko czasami
mocy przy mało i trza było sie wlec po
polu  ale tak to forsz dobry 
powiedz dlaczego brakuje mu mocy
a wracając do pytań obecnie mam 2 zetoryc 50 super i nie mam maszyn do tego traktora.Będe musiał wszystko kupic od pugów 4 skinowych agregat 3,6  m lub 4,2 bronę 8 m lub  6 m ( nieznam dokładnej szerokości )

mam małe gospodarstwo na początku myślałem o fortschritt 323 ponieważ zawracanie na polu to nie problem 3  m do tyłu  na i dalej ale mam pola obok lasów rowów . fortschritt ma szerokie ogienie i to jest plus i mała cena. Ja chcem kupic za 20 tys. ale nie wiadomo na co trafię.  Najgorzej że nie miłem doczynienia z tymi traktorami i jak się popsuje pnełmatyka lub silnik to nie bede wiedzał jak to naprawic a  mtz  jest prostrzy i trochęw grzebałem

9

Do ciężkiej roboty polecam forsza. robiłem MTZ nie powiem nie jest źle ale forszem robi mi się lepiej. Jest mocniejszy, tańszy i w ciężkiej robocie lepiej idzie. tylko ten mały skręt..., ale za to skrzynie ma lepszą w sensie ze nie trzeba szukać wstecznego

10

widzisz każdy ma własne zdanie ..  w moich podmokłych warunkach  forsz czasami toną i trza było go wyciagac...  mtz jest lżejszy przez co podmokłe tereny  to nie wielki problem ..  wadą mtz jest pocąca hydraulika i słaby udźwig ale siłownik pomocniczy załatwił sprawe...   co do forsza   wiekszosc napraw to potrzeba cyklopa ....   ja się śmiałem z forsza że jest zrobiony jak czołg  wszystko duże ..  i tak jest   
co do transportu jak ciagnie duży ładunek  to czuje górke z kilometra ...  na zółwia zbujnika nie ma co liczyc ... chodź może i działac ... 
w uprawie mile zaskakiwał spalaniem ...   orka w sumie też około 14-15l  wybór należy do ciebie ..  nikt za ciebie nie wybierze ..  najlepiej  oglądnij se forsza przejedź się i sam zobaczysz

11

ja mam trola i ma udźwig 350 kg ale na więszych obrotach wyciągne 400 kg ale mój sąsiad silnik z bizona wyciągał trolem
niestety nikt nie pisze o awaryjności i o tym czy trudno go naprawic

12 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-12 12:34:29)

Czy trudno naprawić   to znaczy:   chodzi o dostępność części czy o to że  ciężko go rozebrać ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

13

zobacz czy wogóle masz jakiś sklep lub szrot z częściami .. i było by miło jak bys napisał skąd jestes w swoich danych ...  było by zawsze lepiej .. moze ktoś z forumowiczów jest blisko to by pomugł ..

14

wojtas trochę mnie dziwi Twoja wypowiedź Forszaj ma szerokie opony i jak jeszcze działa blokada przodu to żadne błoto mu nie straszne przynajmniej ja się nie boje ja zakopałem się dwa razy rat to 3p mnie bez problemu wyciągną a drugi to wpadłem d brózdy pozostawione przez kopiący sie kombajn i forsz zawiesił się na brzuchu. ale ogólnie forszem jadę w takie błoto co 3p na pewno nie wyjechałby

15

Ale wojtas miał chyba zt320 jak dobrze pamiętam a to jest bez napędu. Ja bym wybrał forszaja na twoim miejscu robię tymi maszynami już parę lat i złego słowa na nie nie powiem

16

chodzi o to czy ciężko go rozebrać  obok mnie nie ma szrotów i sklepów a części muszę z dolnośląskiego ściągac

17

Rozebrać łatwo gorzej złożyć big_smile

18

jak ze wszystkim

19

tak miałem  bez przedniego  ..  ale i tak skretem nie zachwycał ..   w sumie przez ten  czas co miałem to robiłem pompke sprzegła i hamulca cylinderek  hamulca i sprzegła wymiana termostatu  i bierzace naprawy ...  ale wiadomo  że jak w razie co  czesci brak a to będzie główna maszyna w gospodarstwie to czasami  robi się krucho ...   a wybór nalezy do  łukasza
  sam się zastanawiam by kupic forsza ale tylko do  orania i  reszte by stał .. ale czy to by sie karkulowało ..   chyba że mi sie napatoczy ładny MTZ  1025 to wezme mtiego  przez to że mając forsza mtz-a i ursusa to mtz jest chyba najprostrzy w naprawach w razie co ..   takie moje zdanie  forszem się lepiej jeździło   (duża kabina)   za to mtz ma lepszą prace silnika   w forszu mnie zastanawiało po co tyle neimcy sobie trudu zadali  i poskładali takie sprzęgło   teraz wiem ..  oni wiedzieli ze Polacy bedą je kupowac (chyba długoterminowa forma zemsty)  ale ogólnie ciągnik fajny   Decyzja nalezy do ciebie smile
jeszcze było by fajnie jak bys powiedział  na ile ha to bedzie pracowało

20

Łukasz już sama lokalizacja przemawia za MTZ chociaż części jadą kurierem.Forsze323 bo takie mam to dobre maszyny pod warunkiem że wszystko działa---co będzie jak żle trafisz,nawet najszczersze chęci rzeszy forumowiczów ci go nie naprawią .Pozwolę sobie na udzielenie Ci rady;kup porządnego mtz a jak kasy brakuje to poczekaj lub pożycz ,nie kupuj rzęchów  bo się wykończysz.MTZ to szybki,zwinny i twardy traktor,tani i oszczędny mający szeroki zakres prac w gospodarstwie.Dodam jeszcze że mtz1025 byłby dobrym następcą moich Forszy z 90-ego roku.Decydowanie jest przywilejem,kupowanie przyjemnością ale jest też coś co się zwie KONSEKWENCJE !!!