21

Odp: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

Dla mnie udało się tylko raz ubezpieczyłem 20 ha żyta od suszy w pierwszym roku tych ubezpieczeń składka była mała bo zapłaciłem za całość 960 pech chciał że była susza i tak wyszacowali że wyszło odszkodowania 19800 ale jak poszedłem za rok to za ubezpieczenie chcieli trzy razy tyle więc od tamtej pory to tylko tyle ubezpieczam co trza i za minimum aby nikt się nie czepiał.

22

Jedynym rozwiązaniem  chyba naj rozsądniejszym  byłby powszechny  obowiązek ubezpieczeń myśle żę było by to tanio i wypłacalność firm ubezpieczycielskich  gwarantowana  przez  PAŃSTWO- Kiedyś tak było -i się sprawdziło

23

tak ale wszystkie szkody w jednym pakiecie bo dziś od suszy to ciężko się ubezpieczyć

Rolnik z powołania:-)

24

:stu: Jak by zakres ryzyk był ok pięciokrotnie większy, a stawka pozostała najniższa, to można by było ten temat przedyskutować, ale powiedz mi na które z obecnych ryzyk miałbym ubezpieczyć żyto? Przecież te ubezpieczenia to skutek działania lobbystów, a nie niezbędna konieczność. Po tym co widziałem w latach ubiegłych w tym temacie, to ubezpieczenia te są dobrym rozwiązaniem dla sadowników i niektórych ogrodników z naciskiem na niektórych. Tuneli foliowych, szklarni, inspektów i innych tego typu rzeczy w tym kraju nie da się ubezpieczyć, a jak widzę jak reklamują ubezpieczenia pokazując poniszczoną paprykę, porozbijane szklarnie itp to mnie krew zalewa na tę postkomunistyczną propagandę dofinansowywanych ubezpieczeń, bo to wszystko jest gówno warte niezależnie od tego w jakiej firmie jest ubezpieczone.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

25

Wszystko jest do konsultacji z ubezpieczycielami -zakres odpowiedzialności+lista przyczyn  za które wypłacał ubezpieczyciel; jest to  możliwe po  konsultacjach z rolnikami i przy udziale  ministerstwa rolnictwa

26

traktor napisał/a:

Wszystko jest do konsultacji z ubezpieczycielami -zakres odpowiedzialności+lista przyczyn  za które wypłacał ubezpieczyciel; jest to  możliwe po  konsultacjach z rolnikami i przy udziale  ministerstwa rolnictwa

Czy ty wiesz o czym piszesz?
Tu masz podstawę

Zakres i przedmiot ubezpieczenia uzależniony jest od uregulowań zawartych w ustawie o dopłatach do ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich.
Ubezpieczeniem objęta może zostać prawie cała produkcja roślinna, a więc:
zboża,
kukurydza,
rzepak,
rzepik,
ziemniaki,
buraki cukrowe,
chmiel,
tytoń,
warzywa gruntowe,
drzewa i krzewy owocowe,
truskawki,
rośliny strączkowe.
Ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody spowodowane przez:
powódź,
grad,
suszę,
ujemne skutki przezimowania,
przymrozki wiosenne.
Ubezpieczający może ubezpieczyć konkretną uprawę od pojedynczych ryzyk, albo wykupić pakiet „wiosna” (grad + przymrozki wiosenne), lub pakiet „jesień” (ujemne skutki przezimowania + przymrozki wiosenne + grad).
Poza tym możesz jeszcze ubezpieczyć się prywatnie, nawet od tego czy w danym roku Twój najbliższy sąsiad będzie cię wku....ł czy nie, ale tu już tylko kwestia wysokości składki. Jak udźwigniesz to niech Ci będzie jak najlepiej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

27

MAREKPE- Nie zrozumieliśmy sie ja pisałem o tym ażeby  system ubezpieczeń w Polsce był powszechny i tani i klarowny  Te uregulowania  które przedstawiłeś nie sa dobre dla rolników  a otrzymanie  odszkdowania  graniczy z cudem  wniosek jest taki  że  rolnicy sie nie ubezpieczają bo za drogo Moim skromnym zdanjem tylko powszechność jest sensowna w ubzpieczeniach

28

Przenoszę temat tu, i tak ubezpieczenia mają jakąś niską cenę bo dotuje je państwo,i nadal nie rozumiem związku między terminem szkody i jej wysokością jak i tak zapłaciłem za cały okres wegetacji aż do zbioru więc jakie to znaczenie kiedy nastąpi szkoda.Według mnie to zakłady ubezpieczeniowe dymają rolników i w dodatku wmawiają że tak ma być.

29

no dokłądnie dymają nas jak leci ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

30

No i w tym momencie ogarnąłeś istotę ubezpieczeń rolnych, tylko jak ubezpieczyłeś się to znaczy, że za późno. Generalnie temat wygląda tak, że jak zlikwidują Ci szkodę 100%  to ustaje umowa i w tym momencie możesz zaorać, zasiać i zawrzeć nową umowę. Jeśli nie zaorzesz to na dalsze odszkodowania i tak nie masz co liczyć bo podepną cię pod pierwszą za która już wypłacili. Cyrk jest taki, że i tak nic z tego nie będziesz miał, a co najwyżej sądy, adwokaci itp. Dlatego olałem już dawno te ubezpieczenia ciepłym moczem i z tytułu nieopłacania mam oszczędności, którymi mogę doinwestować ulubione browary,  z browarem arcyksiążęcym w szczególności.

31

No właśnie jak likwidujesz plantacje w 100% to kończy się okres ubezpieczenia i powinni wypłacić całą stawkę na jaką ubezpieczyłeś plantacje i nie powinno nikogo obchodzić że coś tam zasiejesz bo roślina wymarzła nie z twojej winy.

32

Powiem tak ja ubezpieczam i zawsze wychodzę na + mam takie pola ze zawsze wymoknie raz więcej innym razem mniej ale kwota ubezpieczenia zwraca mi sie z nawiązka.
W tym roku chyba stracę ale i tak sie ciesze bo jest ładne zboże

Rolnik z powołania:-)

33

Rozmawiałem z Concordią. Złe skutki przezimowania są wówczas gdy na 1m2 zostanie mniej roślin niż:
- rzepak - 20 szt
- pszenica - 125 szt

Przy szkodzie całkowitej wypłacają 30% sumy ubezpieczenia ....

34

rudemenes napisał/a:

...Przy szkodzie całkowitej wypłacają 30% sumy ubezpieczenia ....

I to jest właśnie Polska....

... ubezpieczasz coś, tracisz to, a oddają Ci niewielką część wartości..

...ubezpieczyć rzecz można kilka razy, ale wypłatę odszkodowania tylko raz...

...CHORE PRAWO, chore państwo...

35

Chorzy ludzie big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

36

Może powinniśmy wpłacać tylko te 30% ubezpieczenia, skoro przy całkowitej stracie tylko tyle wartości się otrzymuje...:(

37

A co mam powiedzieć  ja  kiedy ubezpieczyciel zażądał 3- krotnośc wartosci  ziemniaka od 1 ha  Wartość ubezpieczenia  przerosła   przychód  z 1 ha x5 ha-obliczyć  prosto ; i jeszcze  na ich  warunkach  Normalne że  nie ubezpieczyłem- dopłacać do produkcji i tak na progu  opłacalności

38

pytanie czy  wypłaca odszkodowanie ..  a jesli tak to  jak wielkie ??  bo tak czy siak wydymają rolników

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

39

Paweł S Concordia przezyje    myśle że gorzej  z ubezpieczonymi rolnikami  -zrobią  schody  aby  jak najmniej  wypłacić

40

Ja już jestem po oględzinach. Protokoły podpisane. Wypłacają 30% sumy ubezpieczenia. Za ok dwa tyg potwierdzę czy tak jest....