Odp: Pszenica
u mnie pszenice są zielone, miejscami aby troszkę przyłapało, ale co z tego - rzadka jak cholera... sucha jesień swoje zrobiła... Wcześnie trzeba saletry dać i odżywkę z fosforem, może coś pomoże na krzewienie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie pszenice są zielone, miejscami aby troszkę przyłapało, ale co z tego - rzadka jak cholera... sucha jesień swoje zrobiła... Wcześnie trzeba saletry dać i odżywkę z fosforem, może coś pomoże na krzewienie
Ja mam tylko 6 ha w tamtym roku mi ponad 30 ha rzepaku wymarzlo, w tym roku rzepak się dobrze trzyma.
Zwiedziłem cały powiat i powiem że zboża zielone jak by wegetacja już była tak jak zasnęły to i obudziły się z intensywnym kolorem chwasty też mają się dobrze.
zauwazylem,ze duzo w tym roku zalezalo od odmiany.widzialem miejsca gdzie,jedno pole wyglada jak po randapie,a przez miedze zielone az milo.Jeszcze troche za wczesnie,zeby przesadzac,ze trzeba orac.Tak naprawde nie wiadomo,jak ona sie zachowa.Moze bedzie ok.
Masz racje trzeba poczekać aż ruszy w wegetację na pług jeszcze jest czas
Dzisiaj pytałem w Centrali,u nas nasiona zbóż jarych na wyczerpaniu a większość poszkodowanych jeszcze żyje nadzieją.
Koledzy dziś byłem na zbożach to wszystko jest ładnie i dobrze ale jak ujrzałem pszenice to za wesoło nie jest chodź za zdjęciu wygląda dobrze to i tak jest 50 na 50 . Siewu już nie ma ciekawe co to będzie. Najgorzej jest na górkach ale czy to się opłaca zostawić jak dołek będzie dobry a górki gołe?
Koledzy jakie stosujecie środki i w jakich dawkach na skracanie pszenicy? Nyślałem o modusie ale jego cena trochę odstrasza
cycocel stabilan w sumie to to samo .. dawka 1 l na ha na pierwsze kolanko . i druga dawka 0.5l na drugie zborze ma byc niskie ... wkoncu chodzi o plon a nie o słomę
modus fakt odstrasza cenowo ..
moddus. cena odstrasza ale z efektów będziesz zadowolony
Koledzy pytanie do was. Nie stosowałem nigdy nic na skrócenie, czy jeśli skrócę słomę to przeniesie się to na większy plon ziarna, czy tylko słoma będzie krótsza, lepiej będzie się kosić i zmniejsza się ryzyko wylegania...? I czy są jakieś środki które dodatkowo i skrócają i działają dodatkowo grzybobójczo? Tak jak w przypadku rzepaku? Przynajmniej chodzi mi czy będzie zwyżka plonu. Zamiast długiej słomy,większe źdźbło?
jak skracasz słomę , to roślina się nie produkuje by wytworzyc słomę 70cm tylko zaoszczędza składniki i energię na to by kłos był obfitszy .. do tego dla twojej wygody masz słomę krótsza przez co tyle tego przez kombajn nie idzie . jest twardsza przez co nie wylega . as koszt w przypadku stabilanu czy innego to koszt rzędu 11zł na ha ..
ja tam specjalistą nie jestem
Skracasz to roślina rośnie w szerz słoma jest grubsza. Nie ma opcji byś miał kłos jak h...a jak słomka będzie mała. Roślina pod koniec wegetacji obumiera w trakcie tego procesu składniki ze słomy wędrują do kłosa więc słoma też musi być jak trzeba inaczej w kłosie bedzie mało.
Skracanie. zanim opryskasz pomyśl o pogodzie czy czasem ona nie skraca właśnie twojego plonu. Generalnie patrząc na pogodę w ubiegłych latach jeden zabieg wystarczy.
No faktycznie koszt nie duży. Spróbuje dla porównania w tym roku trochę prysnę a trochę zostawię. Dzięki.
Koszt nie duży a i tak wykonasz w zabiegu łączonym?
Po świętach jadę i kupię. Później muszę przeczytać etykietę, i zobaczę. W razie jakby nie pisało o łączeniu to zapytam sprzedawcy jak to jest... Bo czy można łąćzyć ego nie wiem i nie będe walił głupa pisząc że znam się na sprawie jak nigdy nie stosowałem
można dolac do grzyba na bank .. do chwastów nie wiem .. do odżywek też można dolac
I to w zupełności wystarczy
Panowie jeszcze jedno pytanie. Jako że nie jestem rolnikiem z dziada pradziada a jedynie z wyboru i gospodarstwo samodzielnie prowadzę od kilku lat chcę zapytać o fazę w której stosuje się te środki. W literaturze piszą że odpowiednią fazą jest pierwsze kolanko lub okres pomiędzy pierwszym a drugim. Zciągnąłem sobie "fazy rozwojowe pszenicy" ale to tylko teoria jak to jest w praktyce? Czy te kolanka są wyczuwalne pod palcem? czy po prostu je widać?
mój status rolniczy jest podobny do Twojego....
kolanko wyczujesz palcem tuż u nasady z czasem będzie wyżej.
Najważniejsza w w stosowaniu stabilanu i tp najważniejsza jest temperatura.
z tego co pamiętam temperatura nocą nie powinna być niższa niż 9 stopni. na opakowaniu pisze. Lepiej tego pilnować bo środek nie tyle że nie zadziała ale może spowodować spory ubytek plonu.....
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo