Odp: kiedy z saletrą na pole?
O ile wierzyc tej pogodzie to pod koniec tygodnia trzeba wysiać na wszystko (zboże i rzepak) a jak sie nie sprawdzi to mówi sie trudno. Decyzja zapadła czwartek, piatek jade z saletra
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
O ile wierzyc tej pogodzie to pod koniec tygodnia trzeba wysiać na wszystko (zboże i rzepak) a jak sie nie sprawdzi to mówi sie trudno. Decyzja zapadła czwartek, piatek jade z saletra
Ja bym się nie oglądał u mnie wszyscy sieją na rzepaki i zboża, jedynie co to ta cholerna pszenica ale my dzisiaj wysieliśmy na nią nawóz jedynie będzie już pod korzeń dla innej rośliny.
u nas sieją ... ale ludzie co jest na polu to w głowach się nie miesci .. pole po sianiu nawozu wyglada jak by wpuścił jednostke wojskową z czołgami na manewry ... paranoja
Dziś wysiałem siarcza na rzepak i część saletry na żyto , jutro mam nadzieję rankiem skończyć z sianiem saletry
Ja po życie poleciałem saletrzakiem 240kg ( tak wyszło )
Jutro sypnę po pszenicy saletrę. miałem ją orać ale usłyszałem to tu to tam że lepiej posiać solidną dawkę azotu i poczekać. Jak nie ruszy to azot zostanie pod jare. To walnę jutro 200kg saletry
ja na wszystko posiałem dziś. Pszenica strasznie licha ale dostała saletry dobra dawke i zobaczymy co to będzie
na pszenice za wcześnie ... tak gadają ci co doradzają ... a na rzepak w sam raz .. jutro sypie na rzepak . wziołem dziś saletry 2 tony . wsypie to w rzepak . Bo na RSM za wcześnie .. więc RSm pójdzie na pszenice ..
:hmmm: za wcześnie....
My tam już na wszystko mamy posiane.
Wcześnie nie wcześnie - niech każdy sam oceni. Dziś o 6 rano termometr pokazał -10.
Mam ten sam dylemat ale chcę jechac w sobote posiać po 150 kg. na początek zobaczymy co z tego będzie
Ja wróciłem z jęczmieni. Rano było -5 i ma już być cieplej od jutra. Posiałem z rana bo trochę mokro i nie chciałem kolein robić.
Wy tu gadu gadu o tym czy saletrę siać czy nie, a ja zastanawiam się czy w rzepak jechać z pługiem, czy talerzówka wystarczy pod zasiewy wiosenne.
bartek talerzówka w zupełności wystarczy ale nie ma się co spieszyć bo jarych i tak na razie nie będziesz siał.
Wracając do wjazdu w pole z nawozem. Teraz mamy dość spory mróz a najbliższe kilka dni ma być cieplejsze ale deszczowe i to dość sporo deszczu. Nie sądzę aby ziemia przyjęła opady i wszystko będzie spływać (przynajmniej u mnie na górach) - ja się wstrzymuję.
Zorak ja zawsze tu sprawdzam pogodę niestety mogę tylko wybrać Leszno to 35 km ode mnie ale się sprawdza. Jak pokazuja ze pada to pada z podziałem na godziny
U mnie woda z pól wsiąkac zaczęła więc w końcu rozmarzło. Jak ojciec jechał w sobotę w stronę Świebodzina to na polach pługi widział. Ja może w tym tygodniu też zacznę jak nie doleje za mocno
ja dzis wsiałem w rzepak . wyszło jakieś 185kg na ha saletry . dostanie jeszcze szczypte RSM i odrzywki . więcej nie dostanie . bo z cenami oszaleli ...
Unas saletra od 1450 do 1570 zł.
Ja tydzień temu kupiłem po 1520 saletre a po 1300 saletrzak z dowozem na podwórko
Saletra po 1390 z przywozem na podwórko. Wczoraj wujaszkowi zestaw przywieźli. a tak 1450 w punktach.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo