Odp: Moja Pszenica
Niezła ta brona chyba w pracy 0 uszkodzeń mechanicznych roślin
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Moja Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Niezła ta brona chyba w pracy 0 uszkodzeń mechanicznych roślin
ciekawe ze takie sprężynki tak kruszą. na glinie też?
to nie chodzi by uprawic pole tym . lecz po to by zwalczac chwasty mechanicznie .. oraz napowietrzyc ziemię
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/3797 … -pszenicy/
jak nic przebronuje....
Zgadza się. Mój znajomy czymś takim zwalcza mechanicznie chwasty w uprawach ekologicznych. Poza zwalczaniem bardzo dobrze napowietrza glebę i sprzyja rozkrzewianiu zbóż oraz pomaga wyjść na światło dzienne owsikowi.
Dobre jak np. siałem żyto z przenżytem ozimym i wyginęło mi przenżyto to rozwaliłem rozsiewaczem mieszankę jak nawóz a póżniej przebronowałem . Na takie coś lepszy byłby właśnie taki aktywator, czy chwastownik jak kto woli. Nie ogranicza cię prędkość i poniekąd do 8% lepsze plony, pewnie przez lepsze rozkszewienie. A i zapomniałem że maszyna nie potrzebuje dużej mocy. Chwasty też sporo zwalcza dlatego , że są one gorzej ukorzenione od rośliny uprawianej. Po założeniu specjalnych nakładek na ostatnie rzędu sprężyn można, jeździć po łąkach i pastwiskach. Wyrównuje kretowiska,i ogólnie pobudza trawę. Dodatkowo widziałem jak na górze brony montuje się siewniczek jak do poplonów i wsiewają trawy, na łąkach.
co z tym zrobisz?
drapie się po głowie czy to co trzeba skasować orać, kultywatorem (na szerokich) machnąć potem agregatem, czy poprostu samym agregatem ( wąskie włóka wał siewnik)
talerzówka?
Zostanie zasiany jęczmień. Puszczony agregat 5 m aby ruszył ziemie i za nim uprawo-siewny.
A nie lepiej było by to przeorać?
Nie bo woda ucieknie a do tego znowu koszty bo trochę jest do przesiania. A i chwasty mogły by znowu ruszyć.
Błażej marna to pociecha ale ja mam takiej pszenicy 40 ha.
U mnie też tak wygląda ale się wstrzymuje bo zaczyna kiełki puszczać.
Moja ma czas do piątku.
Też tak chce.
U mnie takie zielone to tylko żyro jest.
przed wczoraj dostała RSM-u po 120l na ha .. zaczyna nabierac kolerów i chęci ...
heh ja w tym tygodniu na piaskach może wjadę z nawozem a na glinach to muszę jeszcze z dobry tydzień poczekać.
A czemu ?-czy jest za mokro czy jeszcze nie ruszyła w wegetację
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Moja Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo