121

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

Wczoraj zarejestrowalem sie jako platnik VAT.U mnie w US Bystrzyca Kłodzka wystarczylo tylko zlozyc wniosek o rejestracje VAT-R i oplacic 170 zł.Jetem od 1.04. na vacie i za kwiecien mam sie rozliczyc najpozniej do 25 maja.

122

Dlaczego nie chcesz rozliczać się kwartalnie? Jest większe pole manewru i mniejsze koszty obsługi.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

123

Jako mlody rolnik,moja wykazana sprzedaz bedzie mala,a koszty duze.W ciagu miesiaca nie bedzie zbyt wiele faktur.Chce sie rozliczac sam i korzystam z zaslyszanych informacji i rad.Rozmawialem z ksiegowa,ktora prowadzi wiele firm i twierdzi,ze miesiecznie bedzie dla mnie duzo latwiej.Kwartalnie,co prawda rzadziej ale wcale nie prosciej.

124

piotreknnn na początku nie radzę ci samemu się rozliczać bo są różne haczyki i możesz się złapać a to nie są żarty.Daj zarobić tej księgowej chociaż przez rok i dopiero kombinuj samemu jak poznasz tajniki skarbówki.Mi na razie przeszła ochota na wat ale i tak w końcu trzeba to zrobić.

125

Od kwietnia jestem na vacie i musze sie rozliczyc za kwiecien do 25 maja.Nic jednak w kwietniu nie kupilem i nie sprzedalem.Czy ktos wie jak wypelnic deklaracje VAT 7 w takiej sytuacji???

126

musisz wypełnić normalnie deklarację.
W kolumnie 46, 51, 52, 55, 60, 61, 65 wpisujesz 0.

127

Czyli reszte wystarczy wypelnic swoimi danymi i moge skladac?

128

Dokładnie

129

Dzieki dobry czlowieku.

130

Panowie jak ująć w kwitach zakup używanego kombajnu od rolnika ryczałtowego??? Umowa kupna sprzedaży, czy faktura 0%, albo zwolniona??? Przerabiał ktoś z was ten temat?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

131

umowa kupna sprzedazy, jak bedziesz sprzedawał to faktura 0%

132

aha.. dzięki za pomoc. +leci

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

133

Koledzy podpowiedzcie mi jak to jest bo juz sie gubie.
mam chec przejść na VAT tylko nie bardzo wiem jak to jest. taki przykład sprzedaje pszenice za 1000zł/t netto i co dalej. Na ruczałcie dostaje jeszcze 7% Vat a na wacie jak to jest?

Rolnik z powołania:-)

134

Sprzedając wystawiasz fakturę na 5% i te procenty oddajesz do U.S. ale jak masz zakupy w danym miesiącu czyli fakturę na taką samą kwotę vat lub większą to ten wat otrzymany od kupującego zostaje u ciebie bo się bilansuje z tym z U.S.

135

to musisz państwu zapłacić 7% bo zarabiasz a od cego co zarobisz płacisz podatek jak kupujesz to podatek zawarty w kupionym towarze odejmujesz od tego podatku który płacisz od swojego zarobku jeżeli przeważa podatek ze sprzedaży nad zakupami to płacisz podatek czyli tą różnicę natomiast gdy po odjęciu jesteś na minusie to skarbówka zwraca Ci podatek. To w takim *** skrócie telegraficznym smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

136

czyli to co netto to jest moje przy sprzedarzy?
resztę rozumiem tylko nie wiedziałem czy te 5% Vatu to z ceny netto mam jeszcze odjąć czy jak

137

Płacisz kase za towary brutto i tobie też płącą za płody brutto. Ten vat przechodzi między us a Tobą jeśli są różnice w kwotach kupno- sprzedaż.

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

138

ja z tym wszystkim jestem na bieżąco bo moja żona to pracownik U.S. smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

139

juz mniej więcej czaje

140

jak dużo sprzedajesz i tego vatu masz więcej niż vatu od produktów które kupujesz to wtedy musisz oddać tą nadwyżkę vatu do us

E 516 na części
Telefon 695 076 269