21

Odp: Elekrownie wiatrowe.

tak samo   co ja mówiłem obok  zagrodna ..  jest ich chyba 27  jak dobrze zaglądałem ..  potęga ..   wioska obok ma stac 40  ale  jakoś ucichła sprawa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

22

W Żurominie to serwisujemy jednego PowerWinda a co do ma lej elektrowni Tomek to 500kw to już jest dużybtemat i drogi a z małych to tak 150kw, koszt zakupu jakieś 25-30tyś postawisz też nie wielkim kosztem bo wieża 30m a miesięcznie wyprodukuje te 50-60 tyś kw.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

23

no ciekawy temat poruszyliście ale realia są trochę inne mam dobrego znajomego co postawił sobie wiatraczek taki 250kw koszt samej elektrowni to 300 tys zł a dochody w zależności od miesiąca od 2000 do 15000 zł średnio 5tys jeśli jest ktoś zainteresowany budową takiej maszyny to dużo poradzę łącznie z wyborem odpowiedniej maszyny bo nie wszystkie się sprawdzają aha potrzebna dokumentacja teraz będzie kosztowała coś ok 50tys zależy od gminy ile problemów stwarzają

nie wszystko złoto co się świeci

24

ciekawe ciekawe..   czyli stawiasz maszynerie .  koszt  wszystkiego około 500 tys  i co niby co miesiąc 5 tys na czysto  dostarcza??   jak by było  z opłatami . bo nie wierze że się to postawi i stoi .   to że podatek budowlany to  słysząłem .  ale nie wierze że tylko to ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

25

Wojtas jedź do wiochy k/świdnicy  Gruszów tam stoi wiatrak 50m o mocy 2 MW byłem tam z kolegą bo mielismy już umowę poprawioną przez wynajetych prawników gotową do podpisu miała powstać farma 35 wiatraków 160 m wysokie o mocy 5 MW każdy pojechalismy tam zasięgnąć języka masakra , wiatrak stoi 600 metrów od domu wieczorem nie da się wysiedzieć taki chałas mieszkańcy załamani podpisali umowę na 29 lat. Wszystkie wioski w obrębie których miały stanać wiatraki wycofały się. Min 2 km od zabudowań wtedy tak ale nie bliżej. Te 12 tys za dzierżawę nie zrekompensuje tego , poczytajcie w necie. http://stopwiatrakom.eu/

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

26

Przez pola jakieś 8 kilometrów ode mnie stoi chyba 13 takich po 120 metrów nie dawno je uruchomili to jak wieczorem wyjdę na dwór to z takiej odległość słychać lekki hałas a co dopiero przy takiej farmie mieszkać...

27

wiem  jak się jest u chłopaków w pankowie to go widac ..    ale jechałem  wczoraj  koło tych w zagronie . stoją dosłownie z 200m od drogi     w tak potworny  wiatr jak wczoraj   było tylko leciutko słychac ..  nic więcej .   może przez to że tak mocno wieje

28

Może zależy też od  firmy? te koło mnie to vestasy

29

Panowie byłem w Niemczech i tam Niemiec na 100m od domu 2mw a w obrębie 2km stoi ponad 30sztuk i jeszcze płaczą że za mało i byliśmy na polu wśród nich całe dnie i poza wiejącym wiatrem nie było ich słychac tak więc nie do końca wierzcie ludziom a najlepiej stańcie koło wierzy i sami oceńcie bo piszecie takie bzdury że czytac się nie chce. Piotrze z tego co wiem to w Polsce nie ma elektrowni 5mw i wysokośc jaką podałeś to jest razem z rotorem a nie samej wieży a i w to ciężko uwierzyc bo raczej stawiają max 78m wieża i 56m rotor co daje 120m wysokości. I ciekawi mnie jeszcze jakie bzdury zaczną ludzie wymyślac jak pojawią się u nas ogniwa słoneczne na polach.

Tel.795-243-626

30

Jarmir  piszesz prawdę  byłem w niemczech  wielokrotnie  full  farm wiatrowych  oni stawiają na energię  ekologiczna nawet fale morskie napędzają  turbinę  i nie ma protestów  zeby  nie stawiać

31

my mieszkamy w dziwnym kraju .  sam się zastanawiam nad małą przydomowa elektrownią tak by chociaz miała 2 kw  tylko nie mam skąd prądnicy wziąc ... a na necie sa jedynie pralkowce  ale to małe moce  może macie jakiś pomysł

32

Z info od kolegi wiem,ze jest to mozliwe,ale trzeba miec grube miliony zeby zainwestowac.U mnie w okolicy tez mialy powstac,byly plany,obliczenia wiatru itd.Nawet daleko to zaszlo,wiatraki mialy stanac w miejscu gdzie mam grunty,ale nic z tego.Mieszkancy sasiedniej miejscowosci sie nie zgodzili,a mialo to byc ok 700 metrow od najblizszych zabudowan.Szkoda slow......

33

iotrze z tego co wiem to w Polsce nie ma elektrowni 5mw i wysokośc jaką podałeś to jest razem z rotorem a nie samej wierzy

Podałem czego się dowiedzialem też byliśmy zaskoczeni mocą i wysokością. Jeśli chodzi o hałas to gdybym nie słyszał to wogóle bym się nie odzywał. Tak ogólnie chodzą cicho najwiekszy chałas powoduje zmiana konta natarcia łopat a odbywa się bardzo często. Prosiliscie o opinię więc się podzieliłem. Podałem link do strony gdzie wypowiadają się fachowcy. Nie wypowiedział się jeszcze  nikt kto przy domu ma taką wieżę. Zrezygnowałem swiadomie a wy róbcie co chcecie tylko pamiętajcie umowy są wieloletnie.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

34

Gadałem z takim gościem co mieszka jakieś 50 metrów od vestasa 60 metrów wierzy moc nie wiem nawet jaka jest no i on mówił że jak wyjdzie na podwórko to huk straszny jak by tiry jeździły... więc nie wiem jak to do końca jest... ode mnie słychać tylko taki lekki szum jak wiatr jest od nich w moją stronę i to tylko wieczorem jak jest cicho...

35 Ostatnio edytowany przez zorak (2012-04-02 11:14:50)

Jeśli chodzi o fermę wiatrową Zagrodno i Modlikowice bo są dwie - w sumie to jedna tylko w 2 lokalizacjach oddalonych od siebie o kilka kilometrów. Mówiąc o Zagrodnie można by chyba lepiej powiedzieć o Złotoryi bo wiatraki są bliżej Złotoryi z tym że jest to gmina Zagrodno. O ile dobrze pamiętam to wysokość 105m i moc 2MW każdy. Jak jestem w pracy to w prostej linii mam do nich ok 1,5 km. Jeśli się podjedzie do wiatraków na odległość 200-250 metrów to słychać tylko lekki szum - żadnego większego hałasu. Sądzę że przy 300-400 metrach nic nie słychać. Co do pracy wiatraków to jeszcze nie widziałem aby wszystkie pracowały jednocześnie, zawsze któryś jest unieruchomiony - być może w tym czasie jakieś przeglądy robią. Ogólnie kręcą się co dzień, raz wolniej a raz szybciej ale się kręcą.
Wojtas jestem zaskoczony że jesteś w stanie je wypatrzeć od siebie w końcu to nie mała odległość - masz dobre oko wink

gg 5118068

36

Te koło mnie kręcą się zawsze wszystkie...

37

Oglądnijcie sobie reportaż ze strony którą podałem wcześniej.

38

wojtas napisał/a:

wioska obok ma stac 40  ale  jakoś ucichła sprawa

Sprawa ucichła bo gmina Strzegom w domyśle burmistrz, wycofali się z budowy farm wiatrowych. Odbyły się konsultacje społeczne w tej sprawie w kilku wioskach, Żułkiewka Olszany i jeszcze gdzieś...Ludzie kategoryczne odmówili swego poparcia dla takich inwestycji a w Olszanach to chcieli sołtysa zlinczować bo miał już umowy z firmą stawiającą wiatraki podpisane..:D

39

tak jupi  masz racie nasza gmina się z tego wycofała ale nastepna wioska czyli Lusina  to już inna gmina i  właśnie w tej wiosne ma byc ich mnogo ..

40

Panowie z wiatrakiem to jest tak że jak by to nie było zabronione to da się wytrzymac w gondoli podczas pracy, nieraz puszczamy maszynę co prawda nie na pełne obroty ale kręci i poza bujaniem i lekką wibracją to hałas jest znośny 0,5m od generatora i przekładni która najwięcej hałasuje. Co do Vestasa to ma przekładnie GETa planetarną a ta prawie wcale nie hałasuje a od przekładni jest największy hałas. Tak dla orientacji rotor (śmigła) robi od 20-30paru obrotów na min. a generator ma coś ok 1800obrotów więc można sobie wyobrazic jaka jest przekładnia i jak bardzo obciążona.

Tel.795-243-626