1 Ostatnio edytowany przez zorak (2012-04-01 22:48:37)

Temat: Melioracja

Zabrałem się za osuszanie kilku łąk. Na jesień wykopałem koparką kilka głębszych rowów i teraz do nich będę odprowadzał wodę. Szpadlem pokopałem rowki i chcę położyć rury drenarskie o średnicy 50mm (mam nadzieję że średnica wystarczy). Jakie dać podłożę i czym przysypać dreny aby się nie pozatykały ? Jeśli zrobię tak: na dno rowka gruboziarnisty piasek (wygląda jak drobny żwirek), rura i przysypać ją tym samym grubym piaskiem i na to ziemia - to będzie ok ?. Druga opcja to kupić oryginalną włókninę i okręcić nią rurę. Myślałem jeszcze o wyłożeniu dna drobnymi kamieniami bo akurat mam je na przyczepie bo zebrałem z truskawek i zbierałem właśnie te drobne ale nie wiem czy jak później przysypię ziemią to czy ciężar nie załamie drenek na tych kamyczkach.

gg 5118068

2

Odp: Melioracja

jedyne długo wieczne rozwiazanie nie koniecznie tanie to  owinięcie rur agrowłukniną ..  okłądanie słomą to pomyłka .  kamienie nie bardzo bo przy ruchach ziemi  te dreby pcv łamie .  przerabialiśmy  wszelkie sposoby . jak na razie agrowłuknina  najlepsza.  i jak dotad zero problemów ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Wojats mógłbyś coś napisać o tej słomie, czemu to pomyłka? Chodzi o to że później przedostaje się do węża i zatka go? Pytam bo widzę jak ktoś drenuje to zawsze dają słomę...

4

Ja dałem żwir pod i nad drenarkę i jest dobrze. W zeszłym roku te powodzie zmusiły mnie do dokopywania fundamentów.

5

ja dawałem słomę na dno wykopu i na sączek pięć lat jest ok. a prędzej cały rok bagno i 2ha nie obrabiane

6

jest to że  nie wiem jakim cudem ale słoma   w dużej ilości   tak jak by puszczała korzenie i po jakimś czasie zatyka dreny ..     po pewnym czaise się znów kopie w tym samym miejscu i szok .    a po  agrowłukninie jest spokój ...   i wszystko gra   szczególnie na łączeniach ..  i  kamienie nie dziurawią plastików  ani nie zamula  samej dreny

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

to nie słoma tylko korzenie traw lub innych roślin, przedostają się do rury a tam mają i wodę i powietrze więc sie rozrasta, ja kiedyś poniemieckie drynki czyściłem to na 0.8 m potrafiły sie takie frędzelki zrobić i zatrzymywał pył i zrobić korek. Widocznie agrowłóknina nie przepuszcza korzeni do środka przez to jest lepsza....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

8

Rzepak to lubi drynki zapchać.

9

lucerna też bardzo zatyka

10

rowki pokopane na gotowe i teraz czekać aż troszkę podeschnie aby dojechać z kamieniem. Rura średnicy 50mm i długa na 50m trzeba było dać 112 zł a troszkę takich rolek pójdzie. Okręcę ją otuliną, na dno rowka pójdzie gruby piasek i drobny kamień i tym też przysypię i na wierzch ziemia.

gg 5118068

11

Trzeba cie podziwać że to robisz - i masz chęć   zamiast Społka Wodna ?  -U mnie  nie istnieje  A  co niemcy  zmeliorowali  tak jest do dziś i glucha  cisza ??!!!!

12

Takim czymś robiłeś? wink     http://www.youtube.com/watch?v=XEFfKEiOTwM

13

hehe koseś u mnie takie coś jak by robiło to nie nadążyli by wymieniać łopatek na łańcuchu tyle kamieni. Co wypad trzeba szpadle ostrzyć, a kilof to narzędzie niezbędne.
traktor jak tego nie zrobię to nie wjadę na łąkę, nie skoszę trawy i później nie będę miał gdzie wypasać. Nie oglądam się na nikogo tylko robię. Od kilku lat coraz więcej podmokłego aż w ubiegłym roku się topiłem na łąkach więc trzeba było się wziąć do roboty. Kopiąc rowki dokopałem się do niemieckiego systemu odprowadzania wody. Układane były ścieżki z płaskich kamieni - bardzo pomysłowo robione. Niestety dużo było załamanych, ciężki sprzęt robi swoje.

gg 5118068

14

Na jakiej głębokości kładłeś dreny? chodzi mi o minimalną głębokość bo myślę w tym roku też kawałek łąki odwodnić ale najpierw muszę rowy udrożnić i myślę nad sposobem na to odmulenie rowu ,a szpadel to mi się za cholerę nie uśmiecha smile

15 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-04-04 18:42:21)

Najlepszy by był pelikan  albo jakaś  koparka np. forszajowska . Szybko  by szło i profesjonalnie smile Innej  opcji na razie nie widzę wink
A gdzie nie są zamulone u  nas też  zamulone  rowy :gun:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

16

ja zamulone rowy  czyszcze  naszym polskim cyklopem ..  chodź to trochę upierdliwe  . ale i tak szybciej niż łopatą ..  deryny  to temat rzeka ..  chyba wszędzie siadają , spółkę wodną można płacić aby biurokracje utrzymać . reszta nie ważna

17

koseś ja część rowów odtwarzałem bo były już zasypane, a część kopałem np na środku łąki aby mieć do czego odprowadzać wodę - kopała koparka za 80 zł/godzinkę ale to było na jesień. Łącznie wykopałem ok 400 metrów dużego rowu i teraz wiosną szpadlem mniejsze rowki na dreny. Z racji że jest to łąka i nie mam zamiaru tego orać a jak będę przeorywał to płytko więc rowki kopię na 2-2,5 głębokości szpadla.
Co do udrożniania rowów to widziałem bardzo fajny sposób. Do ciągnika na linie zaczepia się dużą kulę np. takie jak do burzenia domów lub coś podobnego. Jedzie się blisko krawędzi rowu a kula idzie rowem. Bez udziału szpadla ale trzeba powtarzać co roku. Można rzadziej ale wtedy trzeba po przeciągnięciu kuli popracować szpadlem aby wyrzucić ziemię którą kula wyciśnie na brzeg.

gg 5118068

18

Znam podobny pomysł tylko że ciągnie się pień drzewa o średnicy około metra długości tak ze trzy metry przez dwa ciągniki z obu stron rowu ale to tylko półśrodki mam do dyspozycji koparkę białoruś i KM251 czyli wędkę i w niedługim czasie spróbuję poczyścić wędką .A ciężki sprzęt nie uszkodzi drenów na takiej głębokości ?

19

dosyc płytko ..    a z tym czyszczeniem rowów to ujdzie te wasze pomysły  z ciąganiem czegos .. ale    tak z ciekawości  drzew na rowach nie macie ?  o mostkach nie wspomne ??  przerzucanie tego  przez mostek  to  jakaś masakra pewnie

20

Taskanie czegoś odpada  to jest sposób doraźny a po  drugie jak jest dużo  rozwidleń to co w tedy dwoma traktorami nie  bardzo .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "