Temat: czesci 323

no to się stało porozbierałem forszaja a teraz poskładać nie mogę bo brakuje mi tulejki pod większe łożysko na wale sprzęgłowym oznaczone 11 na str 3102 jakby ktoś miał na sprzedaż do bardzo proszę pisac na priv albo tu smile

nie wszystko złoto co się świeci

2

Odp: czesci 323

Dzwoń do PiotrK, albo do Pankowa. Jak do południa wyślą to jutro będziesz miał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

3 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-03-01 10:23:44)

mówisz o tulei na której pracuje semering (uszczelniacz). jeśli zmieniałeś łożysko NU212 (poz 125 ta tej samej karcie) to wewnętrzna szala o ile dobrze pamiętam ma tą samą średnicę. Jeśli tak to śmiało mógł byś zastąpić tą tulejkę tą szalą. Ewentualnie nową dorobić u tokarza. Tulejka ma być na ciasno pasowana na wałek i zewnętrzny wymiar dopasowany pod semering 75x95x10

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

4 Ostatnio edytowany przez karol82 (2012-03-01 10:43:37)

znaczy kawałek tego mniejszego łożyska będzie pasowało pod to większe? tak będzie łopatologicznie smile myślałem ze ta tulejka ma być pod łożyskiem 123 na tej karcie. rozumiem ze łożysko 123 będzie pasowane do walka bezpośrednio a nie do tulejki.

5

Ta tulejka jest od symeringa.

6 Ostatnio edytowany przez karol82 (2012-03-01 13:58:34)

to na czym ma to łożysko pracować wg katalogu to jest nu1016 a ono ma 80mm średnice wewnętrzną a to za dużo na ten wał sad bo wałek ma 60mm

7 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-03-01 15:06:47)

Wałek sprzęgłowy jest zawieszony na łożyskach nu212 i nup213. Nu1016 montujesz w obudowę (nr8/3102). Wewnętrzną szalę tego łożyska montujesz na docisku sprzęgła (3/4103).
jak by coś niejasnego to na PW wysłałem ci wiadomość...

8

no dzięki wielkie znalazłem tą bieżnie smile oczywiście +

9

karol82 napisał/a:

to na czym ma to łożysko pracować wg katalogu to jest nu1016 a ono ma 80mm średnice wewnętrzną a to za dużo na ten wał sad bo wałek ma 60mm

To nie jest łożysko NU 1016, tylko NU 1016 M ! W katalogu jest to wyraźnie napisane i nie może to być zwykłe łożysko NU 1016! Poza tym, te łożyska, w zależności od producenta, mogą mieć różne średnice wałków i w związku z tym różne zewnętrzne średnice wewnętrznej szali, i mogą być problemy z założeniem tego łożyska.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

10

Zgadza się że tam ma być NU1016M. pisane było z pamięci żeby wytłumaczyć Karolowi co gdzie ma być zamontowane.
Swoją drogą to zastanawia mnie dlaczego w tym miejscu producent przewidział łożysko ze stali wytrzymałej na oddziaływanie podwyższonych temperatur... Jeżeli tam występuje podwyższona temperatura to łożysko NU212, które pracuje zaraz obok powinno też być z indeksem M.

11 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-03-08 10:20:41)

Na tym łożysku sprzęgło "wisi" dość daleko od niego i koszyki ze zwykłego Nu tego nie wytrzymują. Najpierw leci ten zwykły koszyk i zaraz potem rozpada się łożysko w przedniej obudowie sprzęgła (w tym deklu z dziurą do wymiany śrub łapek sprzęgła), potem zaraz wybija się ta obudowa itd.... W Nu 1016M koszyk jest dużo bardziej wytrzymały i o to chodzi.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

12

Witam panowie . Pozwólcie że się podepnę pod wątek . Potrzebne mi  są części  do  czujnika zapchania filtra oleju silnikowego . A mianowicie wszystko po za samym czujnikiem bo takowy posiadam .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

13

Ja na czas zmieniasz olej to zapchać się nie powinien. A tak nawiasem jak kupiłem swojego to zamiast filtra w tej puszce zostało papierowe błoto z dodatkiem metalu...

14 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-03-13 22:42:05)

Filtr kupiłem od Piotra K  czujnik też ale sam czujnik i nie patrzyłem czy reszta tego czujnika tam  była tylko wkręciłem nowy . I tak zalałem nowy olej założyłem  filtr i lampka lekko  mrygała na wolnych obrotach  od  tego czujnika  co wyżej wspomniałem  a po wymianie  oleju i filtra  zrobił parę mth . i go postawiłem  . Dzisiaj odpalam i zonk  czerwona lampka się zaświeciła nie ważnie ile obrotów  silnik osiąga . No nic rozkręcę i zobaczę co tam się dzieje .

15

No i co tam się dzieje z tym czujnikiem? Jak lampka mrugała, to jednak coś tam musiało być. Pewnie jest sam tłoczek, ale brakuje sprężynki, co? Jakby co, to mam i te tłoczki, i te sprężynki...

www.rajstop.pl

16

Witajcie, jestem nowy na tym forum ale pilnie poszukuję przystawkę przekaźnika mocy, lub tuleję z wałkiem WOM do Fortschritta 323. Piszcie, kto ma do sprzedania, lub jeżeli znacie kogoś kto mógłby takie części sprzedac. Poszukuję też tylnej górnej szyby i bocznej lewej w kabinie Fartschritta 323. Będę bardzo wdzięczny za pomoc/namiary!

17

Siema ! Dryndnij  do Bendka  ma swój dział na forum , może ma jak co to jest sklep w pasku u góry forum .
I  wypadało  by się przedstawić w odpowiednim dziale wink
No u mnie brak  było tej sprężynki ale już poskładane wsio    :dance:

18

lookaspoland szyby są na allegro i nie drogie do tego hartowane (polecam bo kupowałem) wałki też zdarzają się na allegro ale na początek zadzwoń to sklepu i może w thu coś mają.