1

Temat: Resztki pożniwne po kukurydzy

Witam,
Ciekaw jestem jak radzicie sobie z pozostałymi łodygami po kukurydzy zbieranej na ziarno. Jeśli przystawka nie ma rozdrabniacza, to trzeba przyznać, że jest tego troszkę. I ciężko to potem przyorać, dlatego pytam, bo może Wy macie na to jakieś sposoby. Myślałem o mulczerze, ale za 10 koła?

2

Odp: Resztki pożniwne po kukurydzy

oraj po deszczu   i nawet grudziądzem  idze ..     można   talerzówką zbombardowac ,  można zawałowac by  łęty nie stały i  oranie również idzie .  a najlepiej kup se porzadny pług

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Sąsiad jeździ po łodygach orkanem z założonymi grubymi młotkami a później orze to grudziądzem i jakoś to wygląda, ale pewnie dobry pług załatwiłby sprawę

4

Moje stare pługi radziły sobie różnie jak dla mnie to efekt nie był zadowalający dlatego czekam na efekt phx, mam nadzieję że będzie lepiej. A oraliśmy bez żadnego przygotowania.
Wystarczy większy prześwit pod ramą i odpowiednia prędkość.

5

Obecnie używam czegoś takiego jak Ventzki R-MTD. Nie powiem jest dosyć wysoki, ma "cienkie" ciągadła do skib, ale i tak wszystko się za nie zawija, kręcą się loki i orka nie postępuje. A i z kryciem nie jest najlepiej....
Myślałem też o orkanie, lub o wspomnianym mulczerze. Ale czy są to faktycznie tak drogie maszyny, czy tylko sprzedawcy tak za nie chcą? Mówię tu oczywiście o używkach. Na aukcyjnym widziałem mulczer o szerokości roboczej 3m za 7k PLN http://allegro.pl/mulczer-kosiarka-bija … 28093.html Drogo czy tanio?

6

Ja robię tak jak Błażej , czyli orka na żywca dobry pług i jest git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

7

Helmut napisał/a:

Obecnie używam czegoś takiego jak Ventzki R-MTD. Nie powiem jest dosyć wysoki, ma "cienkie" ciągadła do skib, ale i tak wszystko się za nie zawija, kręcą się loki i orka nie postępuje. A i z kryciem nie jest najlepiej....
Myślałem też o orkanie, lub o wspomnianym mulczerze. Ale czy są to faktycznie tak drogie maszyny, czy tylko sprzedawcy tak za nie chcą? Mówię tu oczywiście o używkach. Na aukcyjnym widziałem mulczer o szerokości roboczej 3m za 7k PLN http://allegro.pl/mulczer-kosiarka-bija … 28093.html Drogo czy tanio?

Nie zarobisz na paliwo, będziesz jechał powoli a w zbiorniku będzie się robił wir. Lepiej odłóż kasę i zainwestuj w lepszy pług i oraj na żywca. Mniej czasu ci to zajmie i zaoszczędzisz na paliwie.

8

nie baw się w mulczer .. jak chcesz wydac taką kasę na mulczer to wydaj to na pług ..  kup pożądnej  firmy   wysoki i po problemie ..   jakiegoś rabewerka , albo kewerlanda  łdnie zaorane ...  nie polecam  uni ibis bo kuku nie przykrywa  ale znów uni  zwykły zagonowy  daje rade ..  ten na zabezpieczeniach  kołkowych i cieńkich słupicach ...  jest wysoki   dla tego   idzie ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9

Kuzyn ma unie ibisa to przykrywa w 100% tylko że on ma tego corn czyli większy prześwit, typowo na kukurydze.

10

Gadacie tam.ja mam ibisa xxl na ażurach i orałem sąsiadowi kawałek pszenicy gdzie nie mógł kombajn wjechać,trochę leżąca trochę stojąca ale ani żdzbło nie zostało na wierzchu.

11

ja orze lemkenem i nic nie wystaje, a raz robiłem kosiarką bijakową jak na linku wyżej, tylko lepszej firmy, na polu można po tym grac w piłkę skoszone i rozdrobnione do samej ziemi.

12

Koledzy maja rację dobry pług załatwia sprawę. Sprzedawalem swojego niemeyera gość kupował specjalnie żeby zaorać pole po kukurydzy. Musiałem jechać do sąsiada pokazać że da radę,  nie byłem pewny ale okazało się że doskonale sobie poradził. Kiedyś miałem też obrotowego rabewerka ten to dopiero był mocarz nie pozostawiał na polu nic.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

13

ja mam rabewerka i   chwasty   po kolana to pryszcz ..   i nie ważne czy się jedzie szybko czy wolno ..  i co najważniejsze idze bardzo lekko

14

Ale ile waży ,już o włos byłem od kupna 4 obrotowej na zabezpieczeniach gazowych ale gościu mi odradził bo 16 ledwo go targała.

15

Ja miałem 3 obrotową ważyła 900 kg

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

16

a co myślicie o preparatach do szczątek pożniwnych ?

17

działają ..   ale  o tych preparatach już jest wątek ..   urzyźniacze gleby czy jakoś tak ...

18

Użyźniacza glebowego (UG) używałem na ziemi - a właściwie na glinie w polu przy dolince. Jesienią nie dało się wjechać bizonem, żeby kuku zebrać, a ona sama wyrosła na 30-80cm. Więc poszedł użyźniacz, a w tym roku czekała miła niespodzianka - pole przesuszone, ziemia pulchna, szczątki w zaawansowanym rozkładzie - aż miło pracować, pole nie do poznania. Także warto polecić.

19

aja to orze moim b201 i pieknie  kryje  ale w tym sezonie musze rozdrobnic pienki bo podobno w nich zimuje omacnica prosowianka i to problem

20

Ja w tym roku będę orał B-200 , ale rżysko potraktowałem talerzówką bo chłopaki co mi koszą zapierdzielają że szok i przystawka oros 6 rzędowa nie nadąża ucinać .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."