1

Temat: Solary kolektory słoneczne

Witam co powiecie o solarach czy kolektorach słonecznych które ogrzewają wodę w c. o . Ją taka instalację posiadam od 2 dni i jak narazie jestem bardzo zadowolony nie trzeba palić na ciepła wodę nawet jak jest niebo przykryte chmurami to i tak polar łapie promień słońca i ogrzewa wodę tak że polecam

2

Odp: Solary kolektory słoneczne

ile cię to kosztowało  wraz z całą instalacja ?   i jaka jest  powierzchnia tych kolektorów ...

pozatym gdzies był wątek o tych kolektorach ..    tyle że ktoś to robił samemu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Powierzchnia to niecałe 10 metrów koszty całej instalaci wraz z kolektorami wymiennikiem pompą i osprzętem do tego robocizna wyszło ok 26 tys  . Wczoraj woda miała 70 stopni a słońce było od godziny 13 cały pic polega na tym że bierzesz kredyt na te kolektory  robisz projekt i montujesz dostajesz fv i składasz do banku ochrony środowiska i oni mają ponoć oddać 75 procent inwestyci a resztę czyli to co zostało oddajemy w ciągu 6 lat

4

nie wiem jakiej firmy masz kolektory ale 70% zwrotu  to pic na wodę gdyż rzeczywisty zwrot na ogół to 33-38% inwestycji jeśli by ktoś kupił na" wolnym rynku" te same kolektory , z ilu rur jest złożony twój kolektor ?

5

może lepiej  pokaż jakies poglądowe foto smile  było by super

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

U nas zajmuje się tym Bank Spółdzielczy w Kłodzku i faktyczny zwrot to 50% ceny netto, a reszta obowiązkowo w kredycie, czyli dochodzi do tego koszt kredytu i prowizja banku. Kredyt można spłacić na drugi dzień, jak ma się gotówkę, ale prowizja i opłata przygotowawcza jest do zapłaty i tak.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7

Wiem tylko że dostaje się te 70 jak dostanę ten zwrot to wtedy będziemy wiedzieć ale jak coś to polecam

8 Ostatnio edytowany przez pawlon (2012-05-04 21:36:48)

kolektory to fajna sprawa, Marcina nie neguje twojej inwestycji ale ja mam samoróbkę i jak narazie nie mam zamiaru kupować. Wydać 26tyś to lepiej bym dołozył drugie tyle i kawałek działki na dom kupił. kozystając z dotacji to zwrot faktyczny jest na poziomie ok. 30-40% max.(tak jak pisze koseś). Należy uwzględnić przeglądy i podatek w skarbówce.
Jestem zapaleńcem kolektorów ale jak narazie dla mnie to tylko dla ludzi co dysponuja gotówką i stac ich na taki "luksus". ja po niedzieli odpalam swój wynalazek.
marcin napisz co masz bo sama powierzchnia i koszt to nic mi nie  mówi.

marcin napisz cos więcej o tych kolektorach, jakie osiągałeś temperatury?