301

Odp: Pszenica

Moje pytanie w związku ze skracaniem

kolanko wyczujesz palcem tuż u nasady z czasem będzie wyżej.

dzisiaj ogladałem pszenicę ma ok 20-30cm ale niczego nie wyczuwam jak jest u was to mój pierwszy rok i nie mam doswiadczenia w skracaniu

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

302

to dawaj  antywylegacz jak jest takiej wielkości ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

303 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-04-30 22:08:41)

no ja zimowej nie skracam bo wymarzła. jedna została ale .... szkoda gadać
Wojtas jak masz dość wody to skracaj jak sucho/nie za mokro  to się zastanów  a jak już to daj tak 0,2 modusa. Pszenica aż taka wywrotna nie jest bez skracania ustoi 5t.  Ja miałem jechać drugi raz w życie ale sobie odpuściłem. Czekam na deszcz.

Koledzy pierwszy raz w życiu mam jarą pszenicę coś podpowiecie?
ma 3 liście 3 marca po polu rozrzuciłem 200kg saletry /ha jesienią 300kg suprofoski 27
Czekać na deszcz i jechać z drugą dawką ?
Dolistnie ?

304

czekac na deszcz.. . pszenica  hmm  moja  wystrzeliła jak z procy i dostała 0.8  antywylegaczu ...    3 razy nawóz i  2 razy odrzywka ...   jest po kolana ...    ale sucho jak diabli ...   tydzień deszczu  by się zdał ...  ale deszczu nie ulewy ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

305

zastanawiam się czy na chwasty nie pryskać, zimowej, na jednym kawałku mam tragedie , pszenica ma już prawie kolanko

306

Nie sypcie tyle na jarą bo już przy plonie 5,5 tony się kładzie. Ja miałem tak w tamtym roku. Sypiecie tego nawozu ale jak nie popada to wam spali.

307

Czyż nie ekonomiczniejsze  jest zasilsanie  dolistne?

308

Jakie macie techniki skracania i usztywniania pszenicy jarej ????
Trochę sie obawiam uzycia ccc, modus nie ma rejestracji na jarą .....

309

rudemenes napisał/a:

Jakie macie techniki skracania i usztywniania pszenicy jarej ????
Trochę sie obawiam uzycia ccc, modus nie ma rejestracji na jarą .....

Susza.....

310

Rudemenes nie obawiaj się CCC , ja stosowałem w tamtym roku i było git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

311

Pełną dawkę na pierwsze kolanko ????
Na razie u mnie nie ma problemów z wilgocią.
Pszenica teraz jest w fazie BBCH 24-25

312

Nie dawaj pełnej dawki chyba że spodziewasz się mega plonu.

313

CCC nie tylko skraca żdżbło ale hamuje rozwój korzeni a to obniża plon szczególnie podczas suszy.Proponuję bo sam stosuję na jarą MODUS i CERONE a ccc mam 60 l. w piwnicy i nikt mnie nie namówi do jego użycia na jarą.

314

polejcie mu dobrze gada......

315

a ja mam jeszcze jedno pytanie , co sie stanie jeśli potraktujemy pszenicę  antywylegaczem w późniejszym stadium rozwoju (widoczne 2 kolanko)

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

316

Przede wszystkim skróci źdźbło. Nie będziesz zadowolony smile

317

jeżeli już by skrócił kłosa to na pewno nie zmniejszyło by to plonu, roślina wykształciła by większe i pełniejsze ziarniaki przez co gęstość by wzrosła.... każdy kij ma dwa końce ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

318 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2012-05-04 07:32:37)

PawełS.64 napisał/a:

CCC nie tylko skraca żdżbło ale hamuje rozwój korzeni a to obniża plon szczególnie podczas suszy.Proponuję bo sam stosuję na jarą MODUS i CERONE a ccc mam 60 l. w piwnicy i nikt mnie nie namówi do jego użycia na jarą.

To w jakich dawkach i w jakiej fazie rozwojowej pszenicy jarej to stosować ????

Modus nie ma rejestracji w pszenicy jarej.... Nie zaszkodzi ????

319

to że nie ma rejstracji nie znaczy że nie działa ..

320

Przede wszystkim skróci źdźbło. Nie będziesz zadowolony

A nie o to chodzi?