Temat: pług

Hej piszę o pługu tu bo sam rzadko przewijam stronę tak nisko ( aż do pozycji pługi)
Mam B-201 chyba no w każdym razie 5 skib i zabezpieczenia hydrauliczne
Zaobserwowałem że jedne pługi tego typu mają z przodu koło podporowe inne nie.
Ja takowego nie posiadam czy są jakieś za i przeciw  instalowaniu dodatkowego kółka?
Z jednej strony wydaje mi się że będzie równiej orał choć i tak orze że mucha nie siada z drugiej zastanawiam się czy  ciągnik nie będzie miał mniejszego uciągu i nie wiem czy w naszych traktorach jest coś takiego jak "pozycja siłowa"  np jak w MF 255 gdzie można orać i podnośnik sam płynnie reguluje głębokością orki na nierównościach terenu itp
Jak myślicie? :hmmm:

2

Odp: pług

Koło z przodu spotkałem tylko w B-200 z siłownikiem,sam mam B-201 z akumulatorem hydrałlicznym. Nie wiem po co chcesz to koło zakładać skoro orze że mucha nie siada,też nie mam tego koła a może by było lepiej z nim. W moim koło podporowe dałem do tyłu na styl PHX tylko że koło idzie obok bruzdy. Mam troche górek na polach i jak koło było w oryginale to była spora różnica w głębokości orki na skłonach.Np jak jechałem po góre było 25 cm a jak z góry to było jakieś 18 cm, teraz jest jednakowa.Jeśli chodzi o pozycje siłową w 323 to ci nie pomogę 303 jest troszke inaczej.

3

koło z przodu ułatwia kiedy po nawrocie zaczynamy orkę pług nie wejdzie głębiej  i chyb tylko po to to jest. Pytam bo tak patrzę i jedne mają koło drugie nie..... . no i nasuwa się pytanie czy poza ułatwieniami nie ma utrudnień

4

Raczej to koło nie będzie przeszkadzać.

5

Ją mam takie koło i ono nie przeszkadza wydaje mi się że to jest tak żeby za głęboko przód nie siadał przy rozpoczymiamiu orki

6

http://www.youtube.com/watch?v=TkEukI6H … re=related

7

Fajny ten pług ale te traktorki czyli lokombile to mój tato pamięta bo chodziły one szczególnie przy młocarniach ,jednak takiego pługa to nigdy w Polsce nie widział .

8

W folwarku w mojej miejscowości orała jedna lokomobila z tzw koziołkiem, przestawianym wałkiem w drugim krańcu pola.