1

Temat: Kosa boczna

Panowie  znalazłem kose boczną  elektryczną ... cena mało przyjemna ale  niestety .. rzepaku mam multum do koszenia chcce go szybko załatwic ....
http://moto.allegro.pl/nowa-kosa-elektr … 25508.html

tylko że tnie w niej jedna listwa a druga jest stała ...    ma ktoś tak zrobione że 1 tnie a druga stoi ...  jak to się sprawuje ?  bo przeważnie tną 2 stalki ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Kosa boczna

U mnie jest identycznie. Jedna częśc stała, druga ruchoma.
Ja mam tylko jedną kosę z napędem mechanicznym. Myślałem, aby kupić w tym roku drugą, ale mam plan wymienić kombajn to już nie chcę w niego za bardzo inwestować ...

3

Może mi ktoś wyjaśnić na czym polega system samoostrzenia  żyletek bo kiedyś jeden gostek na wsi twierdził że w bizonie z50 ma kosę samostrzącą wink a ja jednak wolę wziąć szlifierkę kontową i kilka razy w sezonie kosę naostrzyć

4

Jak masz dobrą kosę i dobrej jakości to delikatnie pocierając o bagnety stalki same ostrzą się. tylko mysisz mieć super równo ustawione bagnety i sztangę nie giętą.do tego jak masz na bagnetach takie rowki to i na kosie musisz je mieć bo inaczej nie będzie się ostrzyć(wszystko jest w miejscu styku stalki z bagnetem tylko że jak naostrzyłeś szlifierką to już po ptakach smile

5

Tylko że jak naostrzę szlifierką to potem jak koszę to idzie aż miło a jak widzę jak koszą ci co nie ostrzą to potem pole wygląda jak by jeża uczesał kosa zboża nie ucina tylko łamie bądź wyrywa z korzonkami wink

6

krzychu  ja  nie ostrze i nie ostrzyłem  i nigdy ostrzyc nie będę ... co do samo ostrzenia to pewnie jakoś to się tam ostrzy ... a moze to tylko ściema ... 

wiem tylko ze koszac bizonem  to było jak mówisz czesanie jeża  .. koszac classem  w zeszłym roku  jęczmien kosiłem do 3 w nocy   co teoretycznie nie miał prawa iśc ...   i  zawsze tnie jak  należy ....   dodam że żeletki  nie są  proste tylko   takie ząbkowane  tną nawet trawnik big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Kosa to nie wszystko bagnety i dociski są bardzo ważne jak są prawidlowo ustawione .

8

Wojtas może masz racje ja mam w 517 bagnety i kose przerobiona na Claasa

9

koledzy musze dorobić kose boczna do claasa na 3 ha nie opłaca sie kupowac stołu (moze kiedys) wiec jakies pomysły zdjecia jak wy to macie. prosze pomóżcie w mojej okolicy nie ma u kogo potpatrzec.
Myslałem nad  elektryczna ale boje sie że bedzie sie grzał silnik a nie chce czegos spalic, więc pomyslałem nad hydrauliczna, ale i mechaniczna bylaby tez ok tylko skad naped wziąść. za zdjecia daje +

Rolnik z powołania:-)

10

Ja ci chętnie pomogę ale na razie nie zakładam stołu to nie mam jak ci to pokazać bo wszystko jest zdemontowane.

11

Teść mojego brata, nomem-omen z Twoich okolic(Hrubieszów) kupił w tym roku Claasa Mercatora i jedną z pierwszych decyzji jaką podjął wobec niego to zakup stołu z jedną, prawą kosą boczną. Od producenta z Nysy(plus minus 60 km-moje okolice), z dostawą do domu za 2,5 tysiąca. Moim zdaniem, trzeba ścisnąć się za jaja, przestać dziadować i kupić coś co posłuży całe lata, ewentualnie znacząco podniesie wartość i możliwość szybkiej sprzedaży kombajnu, gdy padnie decyzja wymiany na inny.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

12

do Hrubieszowa mam ponad 100km ale nie w tym rzecz masz może namiar na tego producenta?

13

Z Alledrogo kupował, ale jak będzie trzeba to sprawdzę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

14

Byłbym Ci bardzo wdzięczny