traktor napisał/a:Przejdę na okopowe - jezeli jest oprysk wykonany przed wschodowo nie istneje ryzyko porażenia roslin przez deszcz a nawet deszcz przyspiesza obumarcie jednoliściennych ryzyko minimalne jak zabieg jest wykonany prawidłowo -KSySZ jak u ciebie z kontrolami?
Nie do końca. Ja kiedyś opryskałem, kiedy ziemniaki jeszcze były dosyć głęboko w ziemi, przyszedł deszcz, padało przez 3 dni, oprysk doszedł do kiełka, ziemniaki zostały porażone i bardzo chorowały. Pole jest na lekkiej górce i najbardziej ucierpiały te ziemniaki, gdzie było najbardziej mokro. Od tego czasu randapu nie stosuje. Przynajmniej na ziemniaki
Kontrole to przeważnie "arimrowe" związane z powierzchnią zadeklarowanych działek. Albo administracyjna, albo połączona z wizją lokalna
Tobie też odradzam stosowanie randapu, chociażby ze względu na ewentualne kontrole i życzliwych sąsiadów
zorak napisał/a:w czwartek podsypałem ziemniaki (całe 70 arów) i wczoraj prysnąłem stomp-em i jak wzejdą to chcę poprawić titus-e. Wg ulotki titus bierze sporo m.in. miotła, perz, owies, ostrożeń, przytulia - czy dobrze sobie radzi z tymi chwastami ??
Dobrze sobie radzi, ale czasami warto dodać trochę mistrala żeby zwiększyć spektrum działania. Tylko musisz uważać bo mistral jest szkodliwy na niektóre odmiany. Co posadziłeś?
"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."
ŁONA -ĄĘ (klik)