Temat: Brok
Nie wiecie przypadkiam czy w silniku fortschritta występuje BROK ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Brok
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A co to jest? jedyne co mi się kojarzy z tą nazwą to piwo :beer:
To taka zaślepka przeciwwymrożeniowa
Jeśli chodzi o te zaslepki to ja ostatnio wymieniłem w swoich głowicach 10 szt. tak więc na pewno są.
Nie chce kupić tylko chciałbym się dowiedzieś czy te zaślepki to takie okrągłe blaszki pytam bo chciałem zamontować w ciągniku coś takiego
Moim zdaniem troche drogi ten pomysł, do jakiego silnika chciałeś to wmontować? Jeśli miałbym coś doradzić w tej kwestii, to lepiej jest podgrzać olej w misce olejowej silnika, bo największe opory podczas rozruchu zimnego silnika stwarza właśnie zamieniony w konsystencje smalcu olej, wystarczy pod miche wstawić farelke lub jakiś inny grzejnik z nadmuchem, na dwi godziny przed odpaleniem i po sprawie, cały silniczek rozgrzany, a żeby nie chodzić po nocach, jeśli potrzeba wcześnie rano gdzieś wyjechać, to wystarczy podłączyć ów grzejnik pod zegar sterujący i nastawić odpowiedni czas załączenia. Ale w tym roku i tak zimy nie będzie:cool:
Mam nadzieje, ze nie bedzie, bo nie bede musial odsniezac. Masz racje tata. Drogo. Ja wstawiam rowniez 600W farelke do kabiny w Fordzie jak wstaje i po 15 minutach wchodze do odmrozonych szyb i cieplej kabinki.Wychodzi taniej niz ta grzalka
Znalazłem grzałki po 130 zł
tylko nie wiem jaki jest rozmiar tych otworów w silniku
Może ktoś zna ich rozmiar ???
Ja nie wiem o czym wy rozmawiacie i po co , jeśli wszystko w forszaju jest ok tzn. ciśnienie w cylindrach , sprawna pompa , nie lejące wtryski , sprawna świeca płomieniowa , to nie ma problemu z odpaleniem tego silnika. Ja gdy sprzedawałem swoje blondynki w ubiegłym roku , gdy wpadł do rowu samochód , ktory je odbierał potrzebowałem , 5 min by odpalić swojego forszaja przy -18C. Jesli wszystko z silnikiem jest OK to nie potrzeba takich ":wynalazków"
Ja też raczej nigdy nie miałem problemu z odpaleniem Forszaja, ale chciałem tylko zasugerować koledze MariuszowiP, że z tymi grzałkami, to lekko nie trafiony pomysł, głównie jeśli chodzi o cene, bo lepiej kupić za tą kase rozrusznik szybkobieżny, wyregulować wtryski i pompe, ustawić jak sie należy zawory i koniec kłopotów z odpalaniem, ewentualnie w ekstremalnych przypadkach zastosować "cybucha".
Poza grzalkami jeszcze masz kable i pewnie jakis sterownik.
Ja też raczej nigdy nie miałem problemu z odpaleniem Forszaja, ale chciałem tylko zasugerować koledze MariuszowiP, że z tymi grzałkami, to lekko nie trafiony pomysł, głównie jeśli chodzi o cene, bo lepiej kupić za tą kase rozrusznik szybkobieżny, wyregulować wtryski i pompe, ustawić jak sie należy zawory i koniec kłopotów z odpalaniem, ewentualnie w ekstremalnych przypadkach zastosować "cybucha".
Co to ten " CYBUCH "
Cybuch - jest to pochodnia z palącym sie ogniem, który przykłada sie do kolektora ssącego podczas kręcenia rozrusznikiem, ogień jest wciągany do cylindrów i w każdych warunkach silnik odpali. Oczywiście nie wolno podawać ognia przez filtr powietrza, tylko bezpośrednio do kolektora. Należy zachować przy tym szczególną ostrożność i zadbać o bezpieczeństwo przeciwpożarowe.
Cybuch - jest to pochodnia z palącym sie ogniem, który przykłada sie do kolektora ssącego podczas kręcenia rozrusznikiem, ogień jest wciągany do cylindrów i w każdych warunkach silnik odpali. Oczywiście nie wolno podawać ognia przez filtr powietrza, tylko bezpośrednio do kolektora. Należy zachować przy tym szczególną ostrożność i zadbać o bezpieczeństwo przeciwpożarowe.
W moich stronach troszkę inaczej nazywa się ten cybuch, dlatego nie zrozumiałem, ale także jest powszechnie stosowany. Osobiście używam go do rozmrażania zaworu hamulcowego w 303
a ja w swoim 323 mam grzałkę (na 220) płynu zamontowaną pod miską olejową. Wtyczka jest obok ślimata od obrotów silnika. Wystarczy trochę kabla i do prądu. Grzałka grzeje bo sprawdzałem ale jak na razie nie miałem potrzeby z niej korzystać. Wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie bo zaczyna grzać silnik od oleju który (jak już ktoś wcześniej pisał) stwarza największy opór.
... lepiej kupić za tą kase rozrusznik szybkobieżny...
Tata, a gdzie kupic taki rozrusznik i za ile ?
Może troche za bardzo sie rozpędziłem z tymi poradami:stu:, bo rozrusznika szybkobieżnego do silnika Ify nie spotkałem jeszcze, ale jest jakiś rozrusznik od Mercedesa pasujący do Ify, szybkobieżny oczywiście, ale jego cena to obłęd, ponad dwa tys zł. Natomiast jeśli chodzi o rozruszniki szybkobieżne do innych ciągników, np do wszystkich modeli ciągników rosyjskich, wszystkich Ursusów, Zetorów i niewiem jakich jeszcze, to oto namiar do gościa, który je sprzedaje:
http://agroman.otomoto.pl/
Polecam, bo sam kupiłem taki rozrusznik do Władka T 25, efekt porażający:beer:
Wysłałem pytajnik o takie rozruszniki. Kiedys widziałem chyba w oplu taki. Dzieki za linka
nie wiedziałem gdzie się podkleić wiec w ostatnim temacie...
chłopaki czy są jakieś specyficzne cechy w silnikach IFA wskazujące na zniszczony silnik? np. pewny przeciek z ... jeżeli silnik jest już na wykończeniu...idt ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Brok
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo