41

Odp: prawo jazdy kat. T

niewydostanieszsie napisał/a:

Własnie nie. Prawo jest takie że możesz ciągnikiem nawet z 3osiowym 20tonowym rozrzutnikiem jechać ale nie możesz mieć nawet małej przyczepy z tyłu tzn samochodową ewentualnie

¬le mówisz mozna ciągnąć przyczepkę lekka tj do 700kg lub narzędzie zawieszane, przynajmniej nas tak uczyli

Rolnik z powołania:-)

42 Ostatnio edytowany przez x2x (2012-06-21 21:46:27)

prawko b upoważnia do kierowania dowolnym ciągnikiem z narzędziami rolniczymi, czyli z przyczepą rolniczą nie wolno, ale z beczką , rozrzutnikiem już tak, i to dowolnie wielkim:)):

43

no wlasnie w sprawie mojego przedmowcy mam rozrzutnik obornika 8t i nie ma on zadnych dokumetow rozrzutnik jest nowy czy naprawde moge go ciagnac na prawku b

Fortschritt zt 423 a razy 2

44 Ostatnio edytowany przez x2x (2012-06-21 21:45:55)

prawko kat B NIE UPOWAZNIA DO CIĄGANIA JAKICHKOLWIEK PRZYCZEP CIĄGNIKIEM

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

3. kategorii B:
a. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

I NAJWAŻNIEJSZE:)

pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

45

michu23 napisał/a:

no wlasnie w sprawie mojego przedmowcy mam rozrzutnik obornika 8t i nie ma on zadnych dokumetow rozrzutnik jest nowy czy naprawde moge go ciagnac na prawku b

tak gdyż nie wymaga on rejestrowania, w WK jest maszyną rolniczą, taką jak pług, opryskiwacz,

46

W ustawie Prawo o ruchu drogowym jest jasno napisano co to jest przyczepa i nie wierzcie w bzdury, że można ciągać jakieś mega rozrzutniki beczkowozy i inne takie. Nawet pługa i talerzówki nie można wlec za sobą, jeśli ważą więcej niż 750 kg.

USTAWA PRAWO O RUCHU DROGOWYM  napisał/a:

50) przyczepa — pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;

51) przyczepa lekka — przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

52) naczepa — przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;

Nie ma to nic wspólnego z wydziałem komunikacji, rejestracją i ubezpieczeniami

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
3) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

3. Prawo jazdy:
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 — uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

47

jesteś w błędzie, nie wiem skąd to cytujesz,ale to nie tak
powinno być tak:

[Art. 88.]

[1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.]

[2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:]

[kategorii B:]
     a   [pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,]
    b    [pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,]
    c    [ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;]

i te a.b.c. odgrywają kluczową rolę,
4 forum , gdzie jest problem z kat B i ciągnikiem,
link do ustawy o ruchu drogowym
http://kodeks-drogowy.org/bezpieczenstw … kierowania
o możliwość jazdy z rozrzutnikiem, orkanem, opryskiwaczem, pytałem zarówno wykładowce na kursie, jak i Policjanta z wyd, ruchu drogowego, itd, i wszyscy potwierdzili:
MAJĄÄ† SAMO B MOZNA CIAGNIKIEM Z MASZYNAMI JEZDZIĆ
nie można np.rozrzutnikiem bez adaptera wozić zboże, gdyz wtedy rozrzutnik nie jest przyczepą specjalną tylko zwykłą i powinien byc rejestrowany ot taki paradoks, z adapterem i obornikiem, lub pusty spoko, ale wykorzystywany inaczej już nie
Z PRZYCZEPĄ NIE MOŻNA
i basta:))
mam E+B oraz uprawnienia instruktora nauki jazdy:)

48

No panie instruktorze  mylisz się gdyż rozrzutnik też jest przyczepą tylko nie zawsze podlega rejestracji ale musi spełniać wszystkie warunki techniczne jak przyczepa ,a pojazd specjalny jest wtedy jeśli nie może przewozić ładunków czyli np,na podwoziu przyczepy mamy zamontowaną  na stałe wiertnicę albo agregat prądotwórczy  lub inne urządzenia .Więc na B tylko ciągnik z maszyną rolniczą .

49

tak, ale tą maszyną może być rozrzutnik, oczywiście że musi spełniać  warunki techniczne:))

50

Cytowałem ustawę PRAWO O RUCHU DROGOWYM i wg tej ustawy pług półpodwieszany i talerzówka na kołach i agregaty i wszystko co ma swoje  koło, lub koła, jest bez silnika i jest doczepiane do innego pojazdu jest przyczepą. Wyróżnia się tylko przyczepy lekkie do 750kg i resztę.
Nie podawaj mi za ekspertów instruktorów i milicjantów, bo to marni fachowcy, zwłaszcza ostatnio.
Maszyny rolnicze możesz ciągać ale zawieszane, na wszystko co ma koło na którym jedzie jest pojazdem czyli przyczepą niezależnie czy ma adapter, czy go nie ma, czy jest to opryskiwacz, siewnik, prasa. Jako maszyna nie podlega obowiązkowi rejestracji, ale ma mieć światła, hamulce, porządne opony i spełniać normy bezpieczeństwa. Zadzwoń w tej sprawie do ITD tam Ci wytłumaczą, bo jak spotkają Cię na drodze, to tak Ci wytłumaczą, że bardzo długo będziesz pamiętał to spotkanie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

51

piszemy to samo, tylko innymi słowami
smile

52

marku a moj rozzutnik jest nowy ma swiatla ma nowe opony ale fabrycznie nie ma zamontowanych hamulcy co w takim razie z tego wynika ze nie moge poruszac sie po drodze z nim

53

mieszkamy w dziwnym kraju ..   
na kat B można jechac kombajnem  lecz nie można ciągnąc hederu z tyłu ..  bo to juz jest zespół pojazdów czy jak oni się tam  zwą ...  pytałęm  się  krokodyli to powiedzieli że  gaz w podłoge i przed siebie ...  można jeździc ..   no więc nie wiadomo kto tu   ustala przepisy big_smile

tak z rozrzutnikiem jechac można  obojetnie czy to tandem czy  2 osiówka ... a przyczepa już nie ..  lecz gdzy  tabliczka na rozrzutniku jest a robi jako przyczepa ok  nie czepiają się byle były  światła i  hamulce ..  Złapali   tak mojego tate i nic nie zrobili  bo to rozrzutnik ..  ten raj  ma przepisy  które każdy hu...  na swój struj interpretuje ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

54

Zależy od policjanta na jakiego trafisz.

55

michu23 napisał/a:

marku a moj rozzutnik jest nowy ma swiatla ma nowe opony ale fabrycznie nie ma zamontowanych hamulcy co w takim razie z tego wynika ze nie moge poruszac sie po drodze z nim

Kto powiedział, że nie możesz? Każdy pojazd ma homologację na to jaką może ciągnąć przyczepę, bez hamulców, z hamulcem najazdowym i z hamulcami pneumatycznymi,lub hydrauliczno-pneumatycznymi. Im bardziej niedouczeni są Ci którzy nas kontrolują to dla nas lepiej. Problemy zaczynają się jak taki policjant, czy funkcjonariusz ITD umie czytać ze zrozumieniem, bo to wróży dla nas straszne kłopoty.

Panowie to nie jest tak, że ja mam lepsze prawo jazdy od was i się wywyższam, bo są na tym forum tacy, których drabinka w prawku wygląda jeszcze bardziej imponująco niż moja. Problemy zaczynają się wtedy jak stanie się jakiś wypadek, bo wszystko jest dobrze dopóki jest dobrze. Jak pojawiają się problemy to zaczyna się jęk: a ja nie wiedziałem, a ja myślałem, itp. Wtedy to już jest za późno.
Prosta sprawa: Wystarczy zgłosić do KRUS-u wypadek przy pracy w którym podczas podczepiania jakiejkolwiek przyczepy ponad 750 kg, operowałeś traktorem i np przypadkowo złamałeś sobie palca u ręki - zobaczymy czy dostaniesz odszkodowanie.

56

nie dostaniesz bo nie byłeś odpowiednio przeszkolony do opoerowania maszyszą ani nie miałeś na nią uprawnień ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

57

robilem niedawno kurs na kombajn i z tym jest tak ze na wszystkie maszyny musisz miec uprawnienia lub byc przeszkolony ale tylko wtedy gdy swiadczysz komus usluge a jezeli robisz na swoim gospodarstwie to nie musisz miec tak nam powiedzial wykladowca wiec teraz moje pytanie po co mi kurs na kombajn prese czy sieczkarnie jezeli ja pracuje tymi maszynami tylko na swoich polach moze to ktos wytumaczyc

58

Bo jak sobie, lub komuś zrobisz u siebie na polu krzywdę, to żeby KRUS czy inny ubezpieczyciel gdzie opłacasz OC wypłacił odszkodowanie. Żebyś nie musiał płacić komuś renty czy odszkodowania.

59

Ale jest przeciez ubezpieczenie NW .Jeżeli mi lub komuś obcemu który pracuje u mnie w gospodarstwie stanie się kuku to się łapie na odszkodowanie .Takie same nw płacę przy samochodzie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

60

Tak ale wymagania pozostają tj: uprawnienia, podstawowe ubezpieczenia, trzeźwy sprawca wypadku itd itp.