Odp: PROW
17 miejsc do zielonej listy na modernizację...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
17 miejsc do zielonej listy na modernizację...
13 sierpnia jadę na podpisanie umowy, miałem jechać dziś ale kierownicy na urlopach i nie ma kto strzelić ze mną parafki. Moje poprawki przeszły więc pozostaje czekać jeszcze 2 tygodnie - oby się nie rozmyślili.
13 sierpnia jadę na podpisanie umowy, miałem jechać dziś ale kierownicy na urlopach i nie ma kto strzelić ze mną parafki. Moje poprawki przeszły więc pozostaje czekać jeszcze 2 tygodnie - oby się nie rozmyślili.
coś długo Ci się zeszło. Ja już dawno podpisałem umowę, tylko trzeba czekać do pół roku na ciągnik
U nas juz po dwoch poprawkach.Mam nadzieje,ze wkrotce podpisanie umowy.Dzisiaj rozmawialem z pania,ktora to prowadzi i mowila,ze jeszcze nie sprawdzila doslanych dokumentow.
czy ja wiem czy długo. Miałem jedną poprawkę i gdyby nie sezon urlopowy to miałbym podpisanie umowy wczoraj bo taki miałem pierwszy termin na podpisanie ale mi przesunęli. Poza tym mi się nie spieszy bo zaznaczyłem sobie opcję realizacji inwestycji do końca 2013 roku i w tym czasie będę szukał jakiś okazji, może się coś trafi w dobrych pieniądzach.
Paweł na jaki ciągnik musisz czekać pół roku ??
czy ja wiem czy długo. Miałem jedną poprawkę i gdyby nie sezon urlopowy to miałbym podpisanie umowy wczoraj bo taki miałem pierwszy termin na podpisanie ale mi przesunęli. Poza tym mi się nie spieszy bo zaznaczyłem sobie opcję realizacji inwestycji do końca 2013 roku i w tym czasie będę szukał jakiś okazji, może się coś trafi w dobrych pieniądzach.
Paweł na jaki ciągnik musisz czekać pół roku ??
NH T.6 powiedzieli, że czas oczekiwania do pół roku. Byłem też i w jd i innych i powiedzieli to samo. Z Deutza bym mógł coś kupić ale nie zmieszczę się w przedziale cenowym...
A macie jakieś wieści czy dadzą coś w 2013,2014... ?
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art … h-dzi.html
tu coś jest na ten temat, Łódzkie jest wymienione może uda mi się skorzystać jak coś ruszy...
Chłopaki na wielkopolskę jest przewidziane na modernizację 274 miliony :):)
A skąd info? Wiadomo coś więcej? No to może się uda zwrot do suszarni...
Korzystajcie,jak jest okazja bo naprawde warto.Oczywiscie,jak myslicie o przyszlosci i o rozwoju gospodarstwa.
Dzis będe widział się z doradzcą to powiem więcej
piotreknnn dobrze piszesz ale jak dokupuje się ziemie to niestety trza odpuścić sobie nowe maszyny bo za dużo wydatków na raz. Tydzień temu 6 ha doszło na kredyt, za dwa lata dojdzie całe gospodarstwo do kupienia 33ha z budynkami po sąsiedzku i jeszcze jeden sąsiad chce sprzedać 18ha + budynki więc będzie już co spłacać. Kurcze być w tym wieku wtedy jak upadały PGRy...
ja będę chciał wziąć na agregat siewny talerzowy i może jakiś duży rozsiewacz... wniosek złożę ale czy się załapie to trudno powiedzieć.
ja będę chciał wziąć na agregat siewny talerzowy i może jakiś duży rozsiewacz... wniosek złożę ale czy się załapie to trudno powiedzieć.
Masz sporo hektarków, popisz na nie swoje umowy dzierżawy, i to co niezbędne aby iść na przód listy - krowy. Potem znajdź jakąś dobrą firmę która dobrze pisze wnioski, na pewno w oklicy masz znajomych którzy korzystają z takich usług i kitraj kasę na wkład własny.
a ile trzeba mieć tego wkładu własnego przykładowo na inwestycję 25 tysiecy ?? bo na dniach dostanę dopłaty...
jeśli zasady będą takie jak przy poprzednim naborze czyli w 2011 roku to hektary nie nabijają tak bardzo esu ale zwierzaki i działy specjalne produkcji już tak. Do tego wyliczysz GVA czyli wartość dodaną brutto i masz duże szanse na załapanie się. A sam wniosek nie jest aż taki trudny do zrobienia. Troszkę zabawy z GVA bo jest tam duuuuużo wyliczeń a raczej wróżenia z fusów.
Jeśli już pisać wniosek to na większa kwotę ale przyjmijmy 25 tyś:
- watowiec dostaje 23% zwrotu od 25 tyś, do tego z agencji otrzymujesz 50% kwoty netto jeśli nie gospodarujesz na ONW lub 60% kwoty netto jeśli masz ONW
- nie watowiec otrzymuje 50% kwoty brutto jeśli nie gospodaruje na ONW lub 60% kwoty brutto jeśli masz ONW.
Podam Ci na moim przykładzie że przy inwestycji niecałe 270 tyś swojego wkładu musiałem mieć ok 90 tyś z tym że ja na 16 tyś nie dostałem zwrotu bo przekroczyłem o tyle kwotę wnioskowaną do agencji.
ciekaw jak wygląda sprawa z naborami na modernizację po 2013 roku pewnie będzie ciężko.
piotreknnn dobrze piszesz ale jak dokupuje się ziemie to niestety trza odpuścić sobie nowe maszyny bo za dużo wydatków na raz. Tydzień temu 6 ha doszło na kredyt, za dwa lata dojdzie całe gospodarstwo do kupienia 33ha z budynkami po sąsiedzku i jeszcze jeden sąsiad chce sprzedać 18ha + budynki więc będzie już co spłacać. Kurcze być w tym wieku wtedy jak upadały PGRy...
czyli powiększenie o 57 ha to kosmos areał. będzie walka międzysąsiedzka czy masz już to zaklepane?
zaklepane i obrabiam to ale pozostaje wykup
Rozmawiałem wczoraj z doradczą powiedział ze musi na spokojnie ze wszystkim się zapoznać i później możemy rozmawiać tak jak mówił Orak dofinansowanie będzie
50 lub 60 % zobaczymy, na co się załapie.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo