Odp: technika uprawy pól
A na jaką głębokość robicie orkę siewną jak nawóż rzucicie na ścierń?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A na jaką głębokość robicie orkę siewną jak nawóż rzucicie na ścierń?
u mnie "sąsiad" jedzie bez orkowo od ponad 7lat. Jedynie jak rzepak ma do zasiania to orze pod niego...
po sąsiedzku firma już od ładnych kilku lat uprawia bezorkowo w systemie horsch, dodatkowo mają jeszcze jeden siewnik VADERSTAD. maże i to łądnie wszystko wygląda ale roundup praktycznie musi być co roku na samosiewy i z pola robi się beton. od roku stosują głębosz agrisem, sprzęt konkretny i ciężki. ja rok temu zasiałem bezorkowo pszenżyto po rzepaku i więcej nie będe już siać bezorkowo...
Laszek - powiedz więcej jaka była różnica w plonie , jakie zachwaszczenie itp.? :pa:
Bez orkowo ? Myślę że to na lżejszej glebie . Czy ktoś próbował na ciężkiej glinie takie eksperymenty ? Uważam że lepiej podorywkę zrobić "dobrym pługiem " .
Bez orki sieję oziminy ale tylko po gryce i nieważne jaka ziemia bo stanowisko jest pulchne ale po zbożach to naprawdę trzeba mieć sprzęt konkretny.
Ja obserwuję sąsiada. Działka około 2ha.
33% piachu 33%gliny 33% ziemi typowej dla łąk 1% słupy elektryczne
Pługa nie używa odkąd to kupił. 3 lata temu nic tam nie chciało rosnąć, dziś ma piękny jęczmień. Owszem widać gdzie jest glina. Rośliny mają problem. Ale takie same mają moje uprawy przy tradycyjnej uprawie na glinie ( która potrafi urwać tłoczysko w b 2001)
Ja zamierzam w tym roku zasiać hybrydę na totalnym piachu bez roki. Talerzówka brona agregat siewny
Ja to jak na razie zrobiłem tak ..
przejechane gruberem po skosie tak troszkę głębiej ... przed samym siewem planuje przejechać wzdłuż tak jak będzie siane również gruberem .. po tym agregat by wyrównać i rozbic ewentualne grudy ... po pierwszym przejeździe gruberem jest ładnie .. po drugim wymieszaniu powinno byc ok ... myślę że to wypali ... innym sie udaje to i mi chodx zrobię eksperyment .. i na jedym polu połowe zaoram a połowę zrobię jak wyżej i zobaczymy
ja pszenicę tak sieje i na glinie i plon też dobry osiagałem bo 7,5-8 ton z hektara. Tylko, że po rzepaku, inaczej oram
ja jak zasiałem bezorkowo pszenżyto po rzepaku to mi cały wymarzł (ale to norma w tym roku u mnie) pierwszy raz płytka podorywka gruberem a drugi raz głębiej i jeden bieg niżej. następnie agregat przedsiewny i siewnik. jak wymarzło to poszedł agregat i zasiałem jęczmień i widać puste place. podejrzewam że jak by było wiosną przeorane to nie był by tego. na rzepak dostało ile miało dostać i ziemia lekko się struła.tym bardziej że wcześniej była tylko tak "przez trzy palce nawożona"...
Dzierżawca byłego pgr-u z którym granicze,a który obrabia ok. 1000 ha od bodaj 4 lat orze już tylko pod rzepak.Pod zboża,po ściernisku najpierw jedzie 1xraz ciężką talerzówką i to zostawia,przed siewem 1x gruberem,dość płytko i podwójne brony 20-stki,sieje agregatem z broną aktywną i pneumatyczym redlicowym siewnikiem.Jak rozmawiałem z kierownikiem tego naszego byłego pgr-u to twierdzi że pszenicy zbierają 800-1000 kg z ha mniej ale i tak im się to opłaci.
Sebastian dlaczego uważasz że podorywkę zrobić lepiej dobrym pługiem? wg mnie (ale to tylko moje zdanie) gruber czy tam agregat podorywkowy lepiej wymiesza z glebą wszystkie resztki pożniwne, pług to tylko zagarnie i nie ma efektu mieszania
Chłopaki czegoś nie rozumie latacie po polu trzy a nawet cztery z różnymi maszynami aby nie orać mało tego godzicie się na spadek plonu np .100kg. mniej zboża to koszt paliwa do orki jednego ha. ,ja wszystko orzę i chyba nie zamienię jednej orki na kilka innych uprawek.
dokładnie KOSEŚ, raz się sparzyłem na bezorkowym i więcej już tak nie zrobie, po żniwach tylko podorywka gruberem i orka
Ja spróbuje. Wydaje mi się że na ziemiach na których powinien rosnąć las zaniechanie orki poprawi dostępność wody oraz żyzność pierwszych 10cm gleby.
Oloe34 Piszesz że mają mniej o 1t, według mnie to porażka. Zgodziłbym się na zniżkę na poziomie 300kg co można powiedzieć ciężko zauważyć. Ale tona!! dziś to blisko 1000zł a orka nowoczesnym ciągnikiem to wydatek 100zł na paliwo.....
tak jak Krzysiek piszesz. Patrząc na to co u sąsiada się dzieje to pierwsze 10 cm jest piękne, dużo próchnicy, struktura ziemi jak z podręcznika, tylko jak się głębiej spojrzy to skała. Tak gdzie był kiedyś piach i c-360 z 3skibami szła jak burza, teraz jelonek 150KM z pługiem 4x40 buczał jak na tęgiej glinie. Teraz chłopaki poszli po rozum do głowy i kupili "pług" do uprawy dwuwarstwowej (Bomet coś takiego robi) i dolne warstwy też spulchniają. W końcu można normalnie szpadel wbić w ziemię, a i całości nie przewracają.... Na szerokość roboczą 3m McCormick coś około 220KM z ledwością im starcza.
Na naszych glinach i jeszcze n. hollandem który ciągnie 7- skibowego visa wychodzi im ponoć 30l/ha,do tego jeszcze ich zła organizacja bo zaorali i dawali się zeschnąć a potem jeżdzili 2 dni z agregatami żeby to jakoś uprawić.no i braki sprzętowe,jak jeszcze orali to kończyli siewy w końcu pażdziernika.A zboża sieją tylko paszowe także cenę też dostają trochę niższą.W ostatecznym rozrachunku podejrzewam że wychodzą na tym tak samo jakby orali.
ja tam u siebie spadku plonu nie zauważyłem. A jeździć talerzówką 2 razy potem po tych bryłach, agregatem jeszcze kilka to wolę jeden rok bez orania siać.
jeśli uprawiać bezorkowo przez kilka lat to wypadałby stosować głębosz
Laszek ja rozumuje tak : Jeśli nie orzę to chociaż pod orzę. Ponieważ gruber miesza ziemię to fakt jednak wszystko zostaje na wierzchu . Orka/ podorywka bierze i odwraca warstwę gleby, resztki pożniwne i szkodliwe organizmy zostają przykryte warstwą gleby.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » technika uprawy pól
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo