Odp: sprzęgło cięzko chodzi
Nie było pytania już znalazłem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » sprzęgło cięzko chodzi
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie było pytania już znalazłem
a tak jak już temat poruszony to na jesieni zaczęło ciężko chodzić mi i sprzęgło i hamulec. Wyczyściłem zawór, filtry i nic. Co się okazało trochę drobnego syfku zatkało dławiki we wspomaganiach. Wyczyściłem i myślałem że będzie ok, ale po 2h pracy znowu to samo... Więc od nowa wszystko poczyściłem z tymże zamiast oryginalnych dławików wstawiłem z trochę większymi otworami (bodajże 1,5 albo 2mm). Chodzi jak ta lala, a nawet i lepiej....
Zdjęcie zapożyczone z postu PiotrK
Rozebrałem dzisiaj przy chwili wolego czasu to ustrojstwo i okazało się że sprężynka 1 była zmiażdżona oraz nie ma części 2 i 3. Wspomaganie sprzęgła jakoś działało ale szału nie było. Dodam że poprzednik wymontował wspomaganie pompki hamulcowej. Czy jak siatka będzie czysta ( a była bardzo brudna ) i poskładam wszystko bez części 2 i 3 wspomaganie sprzęgła będzie działać lepiej ?
Mam tak jak na obrazku i czasem mi wspomaganie siada . Bamreras o które dławiki chodzi ?
Wklepane są w króćcach do których przykręcony jest przewód zasilający (ten przykręcany z góry) przy jednym i drugim wspomaganiu.
Sławek77, sprytny tokarz dorobi Ci ten zaworek, a sprężynkę możesz spróbować sobie jakąś dobrać podobną. Nie pamiętam teraz dokładnie parametrów tej sprężynki i jak nie zapomnę, to wieczorem Tu je wrzucę.
A za co jest odpowiedzialny ten zaworek, tak z ciekawości pytam
Dla mnie ten zawór to ciemna magia na razie
tak w skrócie to jak dobrze kombinuje steruje on ciśnieniem oleju jaki idzie na wspomagania pedałów. Na jesieni jak się bawiłem z nim to miej więcej kumałem zasadę działania, ale z głowy uleciało...
Tak steruje ale na jakiej zasadzie to dokładnie działa to chyba wie tylko Piotr K A z tą pamięcią to normalne
Eee tam, to nie jest takie trudne. Jeden przewód jest ciśnieniowy, drugi zwrotny, a trzeci (ten cienki) sterujący. Sławek77, poradziłeś już sobie z tym zaworem?
Koledzy co może być przyczyną gdy sprzęgło ciężko chodzi, dopiero po wciśnięciu i puszczeniu pedału hamulca. Zawór ten z sitkiem rozebrałem wymieniłem jedna ze sprężyn, bo była zmiażdżona (sprężynę dopasowałem - długość dałem taką samą jak ta druga - trochę grubsza), zawór, filtr oleju wyczyściłem, wspomagań sprzęgła i hamulca jeszcze nie ruszałem. Objawy są takie że jak odpalę ciągnik wciskam sprzęgło chodzi lekko, pompuje nadal jest dobrze. Ruszam kierownicą dalej lekko chodzi kierownica też. Wciskam hamulec i nie ma wspomagania sprzęgła, puszczam hamulec nadal nie ma, kierownica cały czas lekko się kręci. Gaszę odpalam ciągnik i wspomaganie sprzęgła jest. I tak za każdym razem.
może ta sprężynka co wymieniłeś jest za gruba, za mocna....
Wszystkie wymiary zgadzały się z tą zgniecioną, długość dałem taką jak ma ta druga sprężyna. Mocna ona nie była. Oczywiście tego nie byłem wstanie sprawdzić. Ale wydaje mi się że jest dobra.
przejrzyj no te wspomagania. u mnie na dławiczkach syf był i tak jak piszesz chwile dobrze, a później tylko na chama. Jeśli nie syf to sprężynki we wspomaganiach będą kaput...
co za uparte bydle ten forsz na szczęście robote którą miał do zrobienia zrobił, teraz jak już posiane i ziemniaki wsadzone, mam chwilę i próbuje doprowadzić go do ładu , zobacze to wspomaganie i dam znać
mógłby mi ktoś wstawić zdjęcie tego zaworu od wspomagania sprzęgła jak on dokładnie wygląda i w którym dokładnie miejscu się znajduję bo tyle tam jest naplątane tych przewodów że h*j wie który to bo sprzęgło mi ciężko zaczęło chodzić...
pięć wątków niżej PiotrK wszystko ładnie opisał i pokazał , czytałeś?
przepraszam za zamieszanie ale net mi wolno chodzi i zdjęcia mi się nie wyświetliły a poza tym szukałem przez wyszukiwarkę i ten wątek mi wyświetliło jeszcze raz przepraszam nie gniewajcie się ale mój 323 powoli doprowadza mnie do szału...
Praktycznie w każdym wątku coś ciekawego się na ten temat znajdzie. Tu masz rozebrany ten zawór - http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 738#p42738 .
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » sprzęgło cięzko chodzi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo