1

Temat: Przepisy ruchu drogowego

Załozyłem ten watek z mysla o wszystkich dziwnych i nie zrozumiałych przepisach.
Na poczatek mam pytanie kiedy i czy uzywamy "koguta" w ciagniku. Pojazdy wolnobiezne mają obowiązek takiego koguta mieć ale ciagniki rolnicze to jest inna grupa pojazdów. Jak to z tym kogutem jest

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Przepisy ruchu drogowego

koguta nie woź przy sobie bo  jeszcze za nękanie zwierząt cię ukarają ...

nawiasem mówiąc używasz światła błyskowego  jak widzisz potrzebe ....  wieziesz coś długiego,szerokiego itp ..  a jak jedziesz z niczym to bez przesadyzmu ....   prawo nie mówi  o tym jednoznacznie wiec ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

koguta możesz używać gdy maszyna przy traktorze ma szerokość powyżej 2,5 metra, jak trafisz na służbiste i nie będziesz miał tych 2,5 to dostaniesz stówkę za bezpodstawne używanie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

4

Osobiście używam z każdą maszyna jaka mam z tyłu zaczepiona

5

Dz.U.1997.98.602 - Prawo o ruchu drogowym

Art. 54.
1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:
1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni,
2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.
3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Art.31
Ustęp 1
pkt 5) pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, a w okresie niedostatecznej widoczności ma ponadto włączone światła pozycyjne; zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu,

Interpretacja zapewne dowolna,ale w moich stronach jazda z pługiem czy przyczepą na "kogucie to 200 pln. Ponadto,ale to już nie wiem jak to jest prawnie uregulowane podobno kierowca nie ma prawa używać koguta jeśli zestaw czy pojazd nie przekracza 255 cm. szerokości.

6

Jeśli poruszamy się pojazdem typowym ,czyli ciągnik i dwie przyczepy to wystarczy oświetlenie fabryczne .Lampy błyskowe używam tylko na bizonie i jak jadę z agregatem o szerokości 4m. i za nadużywanie powinny być kary.

7

3 m to dopuszczalna szerokość na drogi publiczne.Przy 4 m kogut nic nie pomoże gdyż jest to świadome naruszenie przepisów nie działa też OC tak jak przy kombajnie z hederem.Przy szer ponad 3 m obowiązuje PILOT.

8

OK jeżeli kupiłem nowy siewnik 4m to jak mam się poruszać  po drogach z taką szerokością?

9

u mnie w okolicy wszyscy co mają koguty na traktorach to go uzywaja. ja osobiscie czy jade z talerzówką pługiem czy przyczepami ze zbożem to też przy 323 mam włączony. najbardziej przydaje sie w nocy zawsze bezpieczniej bo ludzie zwalaniaja i patrza ze cos jedzie.

10

Laszek napisał/a:

koguta możesz używać gdy maszyna przy traktorze ma szerokość powyżej 2,5 metra, jak trafisz na służbiste i nie będziesz miał tych 2,5 to dostaniesz stówkę za bezpodstawne używanie

A jak mam np siewnik 3m to musze miec koguta czy tylko mogę?

11 Ostatnio edytowany przez Laszek (2012-10-28 20:19:41)

no  powyżej 2,5 metra to raczej 3 metry też się zaliczają co? smile kiedyś był o tym artykuł w topagrar i z tego wiem no chyba że źle pisali. było tam też że według przepisów  aby jechać z maszyną powyżej 3 metrów po szosach to trza by mieć jakieś zezwolenie czy coś... dokłądnie tak jak pisał PAWEŁS

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

Kiedyś wracałem ciągnikiem od siania rzepaku była to bodajże 2 w nocy miałem zapalone wszystkie światła i koguta przy zts jechałem jeszcze na długich z przeciwka radiowóz nic nie zmieniałem tylko trochę zjechałem i pojechali za chwilę patrzę za mną jadą na kogutach i mnie zatrzymują . Policjant przyszedł i mnie jeszcze pochwalił za to że maszyna jest oświetlona w takim stopniu że wszystko jest widać, wylegitymowali mnie i pojechali.

Na prawko na T chodziłem 3 lata temu i mnie uczono że maszyna rolnicza która przekracza 2,5 powinna być oświetlona dodatkowo kogutem a jeżeli przekracza oś jezdni to już jest potrzebny pilot ale do tego ostatniego to tylko dotyczy się np. ciągnika który przekracza oś jezdni jeżeli ma założone bliźniaku oraz inne maszyny wolnobieżne gdzie koła przekraczają oś  jezdni

13

Leszek ale napisałeś cytuje "koguta MOŻESZ używać gdy maszyna przy traktorze ma szerokość powyżej 2,5 metra"

14 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-10-28 20:44:00)

diablo-31 napisał/a:

OK jeżeli kupiłem nowy siewnik 4m to jak mam się poruszać  po drogach z taką szerokością?

Znajomy dorobił wózek i wozi cały zestaw z agregatem.Heder też ma wózek.Tylko trzeba taki wózek mieć z homologacją[np przerobić od jakiegoś hedera zachowując tabliczkę znamionową]

15

a tego to już nie wiem czy musisz czy możesz, ale skoro masz już koguta przy traktorze i jedziesz z szerszą maszyną no to chyba wypada właczyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

16

Pajej napisał/a:
Laszek napisał/a:

A jak mam np siewnik 3m to musze miec koguta czy tylko mogę?

W przedziale 2,5-3,0m kogut nie jest obowiązkowy ale gdy jest zamontowany na pojeżdzie to musi być włączony.

17

Pojazd o szerokości > 2,55m - powinien wysyłać sygnały ostrzegawcze.
Pojazd holujący maszyny, których gabaryty przekraczają 2,55m (np. prasa)- j.w.
Pojazd o nietypowej konstrukcji (np. zamontowany ładowacz czołowy) - j.w.

Tyle w temacie.

18 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-10-28 21:53:03)

panowie więc tak. W warunkach technicznych pojazdów jest jasno określona szerokość pojazdu i nie powinna ona przekraczać 2,55 m i nie obejmuje ona lusterek zewnętrznych, świateł umieszczonych na bokach pojazdu oraz elementów elastycznych wykonanych z gumy lub z innych tworzyw sztucznych. Każda maszyna, pojazd zespół pojazdów o szerokości ponad 2,55 jest ponad gabarytem i na przejazd takim zestawem trzeba  mieć zezwolenie z urzędu powiatowego (UP). Inaczej jest w przypadku rolników bo tu można jechać ciągnikiem z maszyną zawieszaną o szerokości max 3m. Można też  wystarać się w UP o pozwolenie bezterminowe i w ten czas można poruszać się pojazdem o szerokości do 3,5m max ( w UP trzeba pierw uświadomić że oni coś takiego powinni wystawić). to tyle co do szerokości.

diablo-31 napisał/a:

diablo z tym to możesz się poruszać tylko na wózku, no chyba że za każdym przejazdem będziesz latał po pozwolenie na przejazd ponad gabarytem i załatwisz sobie pilota...

oloe34 sam zacytowałeś i dałeś wszystkim odpowiedź na tą zagadkę :

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Jeżeli kierujący stwierdzi, że pojazd którym kieruje ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie może zagrażać w ruchu drogowym ma prawo użyć tego światła. Jeżeli:
*jedziesz z balotami na przyczepie (nietypowy ładunek),
*jedziesz z maszyną wystającą poza obrys ciągnika, lub jak ja z pługiem dłuższym niż sam ciągnik,
*lub w jakim kolwiek innym przypadku kiedy stwarzasz chociaż mnimalne zagrożenie wystawiamy koguta i ostrzegamy o innych.
Jakikolwiek mandat za to: nie przyjmuje się jego tylko kieruje wniosek do sądu. Dlaczego? bo ostrzegałeś innych o niebezpieczeństwie. jeśli maszyna miała więcej niż dopuszczalne 2,55m (3m dla ciągnika +maszyna zawieszana) i nie mamy pozwolenia to mandat za to to nagroda a nie kara bo prawidłowo pojazd powinien być odholowany...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

19

A czy poruszanie się kombajnem np. NH TC 59 bez hedera wymaga pozwolenia na poruszanie się po drogach publicznych ? jego szerokość na kołach to około 4m.

20 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-10-29 09:48:04)

tak. jak cie drapną to parking. Z niebieskimi jeszcze co nieco ugadasz, ale zielone mendy nie przepuszczą.
Kolega przeciągał kombajn ziemniaczany grimma (szerokość coś koło 3.7m) i na 150km trasy 2  patrole niebieskich przymknęły oko, 20km od domu zielone stali i niestety pozwolili zjechać na podwórko jakiegoś gospodarza zaraz obok co mieszkał i póki kwita nie załatwił to nie mógł się ruszyć. Do tego na pocieszenie dostał 500zł mandatu...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....