21

Odp: Golf 3 1.9td elektryzuje (kopie)

Ciekawy sposób odpowietrzania(sprężarką) smile
Proponuje popuścić górne węże od chłodnicy.Nie pamiętam dokładnie rozmieszczenia węży w golfie ale może być tak że twoży się gdzieś "poduszka powietrzna" i ciecz nie ma obiegu.

22

sprężarka to raczej pompuje  powietrze a nie płyn ?

23

po tych objawach  powiedział bym że  pompa wodna ...   ostatnio  spotkałem się z takim przypadkiem  w e30 ...   okazało się że niby pompuje ale nie tak jak trzeba ...  po wymianie  jest już ok

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

24

A płyn znika ?  U mnie takie objawy dawała  pęknięta  obudowa  pompy  wodnej ale w E36

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

25

A sprawdzałeś głowice na szczelność lubi sobie pękać i planowanie nic nie daje wtedy dzieją się takie cyrki

26

Płyn nie znika nie ubywa ani nie dostaje się olej do wody. Wojtas zastanawiałem się właśnie nad pompa ale jedno mi nie pasuje bo ona może słabo dawać ale jak dodam gazu to czuje ze przewody twardnieją czyli pompa wymusza obieg wody ale może tak jak piszesz za mały tylko jak to sprawdzić w poniedziałek wyjmę całkiem termostat i spróbuje czy dalej będzie gotowało jak będzie to bardzo złe a jak nie to może wymienię pompę.

27

Głowica była niby cała jak sprawdzałem chyba ,ze teraz po remoncie pękła, co mogło być przyczyną pęknięcia głowicy?

28

złe dokręcenie ...   itp ..  a jak okrecisz korek i  nalejesz wody do pełna to widać pęcherzyki powietrza ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

nie widać powietrza uszczelka raczej w porządku jest woda się nie wylewa musi trochę pochodzić zeby sie zagotowala jezdzilem z korkiem i bez korka i dalej gotowało. A glowice dokrecalem w odpowiediej kolejnsci i kluczem dynamometrycznym jak bylo na instrukcji.

30

Układ chłodzenia w 1.6 td niestety trzeba odpowietrzyć samemu najlepiej poluzować górny wąż od chłodnicy, jeżeli to robiłeś to może odwrotnie zamontowałeś termostat ? W tej sytuacji on się nie otworzy.

31

ale tam nie da raczej się zamątowac odwrotnie termostatu i raczej jestem pewien ze nie jest zapowietrzony bo poszło mi ponad 8 litry wody trochę sie co prawda rozlało juz nie mam pomysłów moze we wtorek poodkręcam wszystkie przewody i poczyszczę a blok przepłucze moze coś się zatkało albo gdzieś coś wpadło. A garnku sprawdze termostaty przy jakiej temperaturze one sie otwierają. Wiem że płyn ma wyższą temperature wrzenia i może w tym problem

32 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2012-10-28 21:09:09)

Dla termostatu nie ma znaczenia czy jest płyn czy woda temperatura otwarcia jak dobrze pamiętam to 85-88 stopni. A jak się silnik rozgrzeję masz ogrzewanie w samochodzie ?

33

Tak mam ogrzewanie, grzeje i to dobrze.

34

Wymontuj i sprawdź termostat albo źle zamontowany albo zacięty

35

Mam golfa IItd i uwierz mi dużo wody płynu w niego wlałem nigdy go nie odpowietrzałem miałem to samo okazało sie ze to głowica a strzelić od przegrzania silnika

36

wyrzuć termostat ...  naj mniej roboty

37

dzis nie miałem za duzo czasu przepłukalem jeszcze raz i wywalilem termostat jutro zrobie prybe dzis 2 km przejechałem i nie gotował sie ale to za krótka trasa

38

Wyrzuciłem termostat i gitara działa wszystko.

39

to sie diabeł nie otwierał...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

40

Wrzuć go do wrzątku czy się otworzy.