Temat: Kupię kosa
Jak w temacie, żeby był jeszcze żywy. I nie jakaś wielka kasa, ~200 zł.. no i jak najbliżej kuj-pom. Chyba że komuś by po drodze było jechać tu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie, żeby był jeszcze żywy. I nie jakaś wielka kasa, ~200 zł.. no i jak najbliżej kuj-pom. Chyba że komuś by po drodze było jechać tu
Jakiś miesiąc temu sąsiad sprzedał za 150zł na chodzie i zawieszany był,często na złomowcach stoja kompletne.
Też spóźniłem się 2 godziny bo miał bym w domu za 170 całkiem ładnego ...
po co ci ten przezytek? wiosna pozbędę się swojego ale w mojej okolicy ich cena jest wyzsza
pajej ten przeżytek całkiem przyzwoicie sieje tylko kosz trochę mały... a już na pewno jest 100 razy wytrzymalszy od motyla.
Sam kupiłbym takiego Pajej ile chciałbyś? A tak nawiasem starego kosa ojciec używał ale ledwo pamiętam później kupił drugi przekładnię wyjął i nie wiem jak się nim sieje. Ile metrów rzuci? Tak maksymalnie przy ciężkim nawozie.
Ja myślę do swojego większy kosz zrobić tylko nie wiem czy koła by wytrzymały....
niedaleko mnie gościu ma na częściach z kosa zrobione rozsiewacz o ładowności około 1 tony. Skrzynię zrobił drewnianą, taśma jakaś dłuższa a reszta tak ja w kosie...
A to kos jest tym na kołach rozsiewaczem...! sory za zamieszanie mi chodziło o ten lejek 300kg
u mnie koleś tym siał ... jeździł raz przy razie a i tak każdy przejazd było widać. ja swoim Rauh komet 600 za 900 zyla sieje 6 latek i nigdy nie widać przejazdów , chyba że się bardzo postaram i pojadę w rozstawie co 20 m ścieżka
ja sieję kosem a ścieżek żadnych nie robię zboże sieje normalnie.
A to kos jest tym na kołach rozsiewaczem...! sory za zamieszanie mi chodziło o ten lejek 300kg
pytałeś jak szeroko to sieje myśląc o lejku więc powiem Ci tyle że z gorczycą jadę co około 15m i żadnych cieni nie widać. Z nawozem jadę co 12m i też ok. Oczywiście lejka podnosze na maxa i obroty na wałku koło 500. Łopatki na tarczy też mam jakoś inaczej niż standardowo było.. Fabrycznie lejek sypał na około 6m
Kos rzuca na ok 10m jak sciezkowałem na 9 to było ok teraz sciezkuje na 15 i musze zmienic rozsiewacz, a i jeszcze jedna wada kosa trzeciej dawki azotu w pszenicy ciezko rozsiać bo go nie podniesie do góry.
Jak cos kupie to kosa sprzedam
Ja mam Amazonke już parę lat. Chce kupić bo mam trochę wapna do posiania a Piasta na to jakoś nie chce kupić
Też myslałem nad Piastem lub RCW ale cena odstrasza u mnie a może coś zrobię samemu. Mamy Kuhna Comette to samo co Rauch bardzo dobra maszyna, tylko niektóre części to już tylko z francji można ściągnąć. Scorpion szkoda że mieszkamy tak daleko od siebie, bo mój wuj ma takiego na kołach, za stodołą. Pewnie za grosze oddałby.
Rozsiewanie wapna kosem to meka chyba ze wapno jest suche i bez gród
ja ścieżek nie robię po zbożu daje tylko jedną dawkę w marcu bo na więcej mnie nie stać i kos mi wystarcza tylko trochę mały kosz...
Krzychu ja powoli już wychodzę z takiego założenia że mnie nie stać ciułałem tak parę lat ale, szkoda mojej i Twojej roboty jak opłacalnośc na pół gwizdka. No chyba że masz ziemie dobre i plon zadowalający,jak się nie postaram to ciężko u mnie 4t z hektara pszenicy wyciągnąć. A propo wapna siałem tlenkowe w tym roku Kuhnem tylko trochę się zawieszalo, jakbym miał mieszadło jak w lejku to pięknie by szło. Tylko mało mieści, Scorpion spróbuj może zamontować coś takiego.
Hmm amazonka ma mieszadło a wapno i tak się zawieszało. Jeździłem na rozsiewaczu i szpadłem popychałem aż szpadel złamało, gorzej jak by skrzynka w rozsiewaczu puściła albo człowiek oberwał
u mnie ścieżki na polu to jak autostrada ujechane, brachol najeździ tam trochę opryskiwaczem z wszystkimi "dopalaczami" ale jednak warto, zwłaszcza na słabych ziemiach bo wysypać tylko jedną konkretną dawkę nawozu nic nie da, musimy dzielić na małe dawki a dolistnie to najlepiej przyswaja oczywiście w odpowiednich warunkach
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo