Odp: Kupię kosa
Dokładnie tak jak pisze Laszek na jedno dawkę to plonu nigdy nie będzie konkretnego bo dawno papu zabraknie przed kłoszeniem i nalewaniem ziarniaków,łan będzie wyrośnięty ale co z tego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dokładnie tak jak pisze Laszek na jedno dawkę to plonu nigdy nie będzie konkretnego bo dawno papu zabraknie przed kłoszeniem i nalewaniem ziarniaków,łan będzie wyrośnięty ale co z tego.
Sam się zastanawiam nad czymś tanim do wapna ale i nawozu , kosa już miałem - nawet przerobiłem go na zawieszany teraz sieje lejkiem ale to też nie to - co polecacie ?
Piast/RCW.
a tu znajomy znaczek http://allegro.pl/rozsiewacz-do-wapna-p … 11439.html
http://otomoto.pl/fortschritt-d-038a-A166079.html
ja mam do nawozu zawieszany sulky co spokojnie wchodzi 1,5 tony i dałem za niego chyba 2 tyś a do wapna to piasta olejowego na łańcuchy, jak nie było sulky to zawozy też siałem piastem i też jakoś rosło
:wow: ale miało być tanio i do wszystkiego - :uuuu:
do wapna gównomiot ... a do nawozu jakis siewnik zaczepiany i tyle ... babrać się z kosem lub z małym piastem na jeden talerz to mordęga ...
Moim skromnym zdaniem jak będzie tanio i do wszystkiego to będzie do niczego . Do wapna i nawozu piast najlepiej na łańcuchach . Kos to mordęga siało się wapno to raz przy razie i mały zasyp.
Podoba mi się ta nazwa " gównomiot " ale to do taniego wapna - tym już robiłem o kosie nie wspomnę (mordęga) a piast na łańcuch to taki z listwami jak rozrzutnik ? ( nie znam się na tym ) są jeszcze takie rozsiewacze na allegro - do wapna i nawozów - co o tym myślicie - na dziś - bo taki temat już był ........
nie koniecznie do taniego wapna ... ja jade swoim gównomiotem daje najmniejszy posuw na taśmie w żależnosci od prędkości masz wydajnosc w tonach .... adapter to dobrze rozrzuci i gra muzyka ... w zimę zrobie na dodatek 2 talerze na tyle napędzane hydraulika i taką jak by klape na adapterze .. by rozdrobnił wapno . ono spadło na talerze i one dokonały reszty ... będize tanio i skutecznie ... coś jak rozrzutnik do wapna Apollo
To pierwsze wiem ale reszta jest ciekawa w wolnych chwilach lubię pomajsterkować - za pewne dojdzie koszt talerzy i ich napęd , jakaś klapa - możesz jakoś to "namalować "
koszt talerzy .. hmm blacha hmm 5mm wycięta ... ewentualnie kupienie 2 talerzy od polskiego lejka ... wątpię że by to było drogie ... silnik hydrauliczny czyli jakas pompa .... byle odwrotnie podłączona i działa .. jak to zrobie to pokaże jak to mniej wiecej wygląda ...
Też mam pomysł na coś takiego, tylko napęd mechaniczny. Mam ruski gównomiot z nowymi łańcuchami i listwami z kutego ceownika. Teraz am zamiar dorobić talerze, coś na wzór czeskiego RURa. Trzeba będzie pokręcić się trochę po okolicznych skupach złomu i materiał się skompletuje.
No tak - talerze ,pompa , napęd ,blacha , sory ale parę stówek nie starczy , chyba że masz coś na składzie , ja ostatnio zrobiłem urządzenie do bielenie z starej pompy od opryskiwacza na ramie z kilku starych maszyn oczywiście osprzęt musiałem do kupić , he obejrzę sobie dział anie tych rozrzutników w necie - może coś wymyślę ...
Założenie jest takie:
Wyspawać dwa kosze zsypowe - za każdą taśmą jest jedna tarcza rozsiewająca.
Mam stary rozsiewacz typu lejek, zgnity, ale przekładnia dobra. Z zębatki napędu adaptera do rozwalania gówna napęd, przy pomocy łańcucha, na przekładnię z tarczą zamocowaną pod lewym koszem . Tarcza pod prawym koszem miałaby być napędzana paskiem klinowym poprzez odwrócenie kierunku obrotów, tak jak w E512 jest zorganizowany napęd wytrząsaczy. Jak wszystkie klamoty będę miał przygotowane to w dwa popołudnia temat ogarnę.
Dwa talerze od lejka ok 110zł 2 pzekładnie od lejka ok300zł, także koszt już nieduży dobrze mówicie z tym rozrzutnikiem ojciec ma tak zrobione do polskiego gównomiota. Dwie przekładnie talerze, wapno leci jakie by nie było mechanicznie rozwiązane z napędu adaptera.Mogę zdjęcia zapodać tylko baterię kupie. Chciałem i tak kupić jakiś oryginał zeby nie przyczepiać i odczepiać na wożenie łobornika tych talerzy.
Jak by ktoś chciał, to mam do sprzedania lejek i Piasta
Lejek jest w stanie prawie dobrym - oddam go za 250 zł, a piast ma zerwaną taśmę - oddam za ok 1500 zł
Rudemenes byłbym zainteresowany tylko ile km do Ciebie byłoby dokładnie?
rudemenes daj fotkę Piasta
jakieś 2lata temu widziałem na allegro przystawki do polskiego 3,5t rozrzutnika Za bodajże 1,5tyś. Dwa talerze napędzane od zębatki co napędza adapter. wapno spadało przez dwa zsypy. Talerze ustawione pod kątem tak jak w rcw. Dodatkowo przystawka miała bortę z regulacją szczeliny tak jak w rcw Co dawało dokładniejsze ustawienie dawki...
Z Krasnegostawu masz do mnie jakieś 650 km
Dziś popołudniu porobię zdjęcia rozsiewacza i Piasta i wrzucę
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo